Metsästäjät tyrmäävät itärajalle suunnitellun villisika-aidan, turvaksi tarvittaisiin teräsverkkoa ja betonia — "Villisika pystyy kaivautumaan läpi melkoisesta aidasta"

Afrikkalainen sikarutto saapuu Suomeen todennäköisimmin matkailijoiden mukana. Viranomaisten tutkima aitahanke saa täystyrmäyksen metsästäjiltä.

Kai Skyttä

Kevyet aidat eivät pitele taitavasti kärsäänsä käyttävää ja sinnikästä villisikaa.
Kevyet aidat eivät pitele taitavasti kärsäänsä käyttävää ja sinnikästä villisikaa.

Afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi rakennettava suoja-aita ei saa tukea metsästäjiltä. Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juha Helkala pitää aitaa utopistisena hankkeena, jonka rakentamiskustannukset olisivat huikeat ja jonka toimivuus jäisi kyseenalaiseksi.

— Villisika pystyy kaivautumaan läpi melkoisesta aidasta.

Villisikatarhoissa käytetyt aidat ovat vahvuudeltaan teräsverkkoa ja betonia. Aitaa ei voi vetää maastoon summittaisesti, vaan villisikojen pysäyttäminen vaatii kaikkien notkelmien ja ojansuiden huolellista tukkimista.

Villisian kestävä aita pysäyttäisi kaikki muutkin eläimet. Muun muassa hirvikannan perimä saattaisi ajan mittaan heiketä, kun aita estäisi eläinten vapaan liikkumisen.

Torjuntaa laajalla rintamalla

Luonnonvarakeskus (Luke) tekee parhaillaan selvitystä villisika-aidan ekologisista vaikutuksista. Ohjelmapäällikkö Sirpa Thesslerin mukaan yhteistyössä Eviran kanssa arvioidaan lisäksi sitä, kuinka hyvin aidalla voidaan torjua afrikkalaisen sikaruton leviämistä.

Ilman kallista aitaakin sikaruttoa torjutaan laajalla rintamalla. Villisikakantaa pyritään pitämään kurissa metsästämällä, ja itärajan rajanylityspaikoilla valvotaan taudin todennäköisintä maahantuojaa: tietämätöntä tai piittaamatonta matkailijaa.

Villisika pystyy kaivautumaan läpi melkoisesta aidasta. — Juha Helkala

Sikarutto voi levitä maasta toiseen paitsi villisikojen, myös saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Siksi lihan, maidon ja niistä tehtyjen tuotteiden yksityinen tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen on kokonaan kielletty.

— Valistus on tietyllä tapaa mennyt perille, mutta työsarkaa riittää. Meidän pitää informoida muitakin kuin Suomea ja sen lähialueita, tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoo.

Koska valistus ei aina riitä, tulli etsii luvattomia elintarvikkeita matkustajavirrasta ruokakoira Ainon avulla. Kesäkuussa työnsä aloittanut kultainennoutaja on jo osoittanut tarpeellisuutensa.

— Ainon avulla on otettu talteen jo noin 300 kiloa luvattomia elintarvikkeita.

Virkapaikkaansa Nuijamaalla pitävä Aino työskentelee tarpeen mukaan kaikilla raja-asemilla. Uusia ruokakoiria ei toistaiseksi ole koulutettavana, sillä ensi kesään asti kerätään kokemuksia Ainon toiminnasta.

Rutto tuhoaisi sikatalouden

Afrikkalainen sikarutto nousi viime viikolla otsikoihin, kun tautia havaittiin belgialaisissa villisioissa. Tartunnan lähteeksi epäillään saastuneita elintarvikkeita, sillä lähimmät luonnonvaraisten eläinten sikaruttotapaukset ovat noin tuhannen kilometrin päässä.

Suomeen levitessään sikarutto aiheuttaisi merkittäviä taloudellisia menetyksiä sianlihatuotannolle ja koko kotimaiselle elintarviketeollisuudelle.

Itärajalle suunnitellusta villisika-aidasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Luetuimmat

Kommentoidut