Niina Malm kummeksuu Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen kampanjaa, joka rohkaisee työnantajaa maksamaan YTK:n jäsenmaksun työsuhde-etuna: "Perustuslaki on Pentikäiselle vain paperia"

Imatralainen Niina Malm toteaa Pentikäinen haluavan perustuslain vastaisesti pakkoliittää työntekijät niin sanottuun Loimaan kassaan.

ANU PAKARINEN

Niina Malmin mukaan Pentikäisen ehdotuksessa ei toteudu yhdenvertaisuuden periaate. - Ei voi olla vain yhtä työttömyyskassa, johon työnantaja olisi valmis työntekijän jäsenmaksun maksamaan. Arkistokuva.
Niina Malmin mukaan Pentikäisen ehdotuksessa ei toteudu yhdenvertaisuuden periaate. - Ei voi olla vain yhtä työttömyyskassa, johon työnantaja olisi valmis työntekijän jäsenmaksun maksamaan. Arkistokuva.

Imatralainen kansanedustaja Niina Malm (sd.) ihmettelee Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ehdotusta, jonka mukaan työnantaja maksaisi työntekijän puolesta tämän jäsenmaksun Yleiseen työttömyyskassaan (YTK). Pentikäisen mukaan työnantaja voisi tarjota jäsenmaksun maksamista työsuhde-etuna.

Malm toteaa blogissaan, että Pentikäinen haluaa perustuslain vastaisesti pakkoliittää duunarit niin sanottuun Loimaan kassaan.

– Miksi ihmeessä työsuhde-etuna maksettu jäsenmaksu voitaisiin osoittaa vain tiettyyn työttömyyskassaan, mutta ei esimerkiksi liiton kassaan, kysyy puolueensa 1. varapuheenjohtajana toimiva Malm.

Malm painottaakin, että Pentikäisen ehdotuksessa ei toteudu yhdenvertaisuuden periaate.

– Työntekijällähän on oikeus valita, missä esimerkiksi käyttää lounassetelinsä. Jos yhdenvertaisuutta halutaan vaalia, ei voi voida määrätä vain yhtä kassa, johon jäsenmaksu maksetaan, kommentoi puhelimitse tavoitettu Malm.

Jos yhdenvertaisuutta halutaan vaalia, ei voi voida määrätä vain yhtä kassa, johon jäsenmaksu maksetaan. — Niina Malm

– Perustuslaki on Pentikäiselle vain paperia, jonka kirjaimen ja hengen kunnioitus näyttää olevan yrityspomolle täysin toissijaista.

Kikyn purkaminen ensisijalla

Malmin mukaan oudolta tuntuu myös työnantajapuolen innokkuus uusien etuuksien maksamiseen, etenkin kun otetaan huomioon koronapandemian aiheuttamat haitat palkanmaksuvaraan sekä työllistämiseen.

Malm ottaa esille kiky-sopimuksen, jossa siirrettiin työttömyysvakuutuksen työnantajamaksuja työntekijöiden maksettavaksi.

– Kikyn purkamista on koetettu edistää. Nyt olisikin reilumpaa, jos voitaisiin ensin palauttaa näitä 0,85 prosenttiyksikön siirtoja takaisin työnantajien velvollisuudeksi, Malm toteaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset