Kylän väki valmistautuu yhteiseen ponnistukseen: Äitsaari-kierroksella kaiken pitää olla tuoretta ja paikkojen puunattuna — siksi edelliset yöt valvotaan

Ruokolahden Äitsaari-kierros on järjestetty 1990-luvulta saakka. Maaseutu kutsuu kylään taas ensi sunnuntaina 22. heinäkuuta. Tarjolla on lähiruokaa, leivonnaisia ja tuoretta kauden satoa.

ANU PAKARINEN

Ensi sunnuntaina Äitsaaressa on melkoinen hulina. Kuvassa Sirpa Monto, Anja Kortelainen ja Arja Laukkanen, takana Satu Antikainen.
Ensi sunnuntaina Äitsaaressa on melkoinen hulina. Kuvassa Sirpa Monto, Anja Kortelainen ja Arja Laukkanen, takana Satu Antikainen.

Ensin oli kaksi pässipoikaa ja tyttökaritsa.

Kului kolme vuotta.

Lauma kasvoi kuin itsestään, sillä nyt Ruokolahden Karoniemessä Onnelan lammastilalla määkii jo 21 eläintä.

Lauman tärkein tehtävä on syöminen. Tavoitteena on palauttaa pusikoitumaan päässeet laitumet perinteiseksi hakamaaksi. Jo nyt maisema on selvästi avartunut, myhäilee tilan emäntä Päivi Kosunen.

— Lampaat syövät pois lehtipuuta ja mies auttaa vähän raivaussahalla. Erityisesti niille maistuu pihlaja.

Mukana kuusi kohdetta

Näihin lempeisiin maisemanhoitajiin pääsee tutustumaan ensi sunnuntaina 22. heinäkuuta kello 12 alkaen järjestettävällä perinteisellä Äitsaari-kierroksella.

Mukana on kuusi kohdetta, joista Onnelan lammastila on yksi.

Tarjolla on monenlaisen makean ja suolaisen lisäksi myös lapsiystävällinen ranta uimiseen — sekä tietysti lampaita karitsoineen paijattavaksi.

— Lampaamme ovat tosi kesyjä ja tykkäävät silittelystä, Kosunen lupaa.

Äitsaari valvoo edellisen yön

Kylän väelle Äitsaari-kierros on melkoinen voimainponnistus, sillä paikkojen pitää olla tip top ja kaiken tuoretta, kun kaupunkilaiset tulevat kylään.

Uunit ja liedet hohkavat kuumina, kun naiset paistavat urakalla karjalanpiirakoita ja muita leivonnaisia ja valmistautuvat ruokkimaan nälkäiset asiakkaat. Miehet vastaavat ulkotöistä.

— Äitsaari valvoo edellisen yön, Soili Äikää naurahtaa.

— Kaksi yötä, oikoo Arja Laukkanen.

Israelista tuli toissa kesänä 35 hengen ryhmä bussilla. Soittivat aamulla, että saammeko muikkuja. — Anja Kortelainen

Yhdessä tekeminen on kuitenkin kivaa, eikä lisätuloistakaan ole maaseudulla haittaa.

Rahan takia ei tätä silti kukaan tee, sillä työtunteja ei kannata laskea.

— Kyllä se on se iloinen ilme vieraitten kasvoilla, joka meitä motivoi, naiset korostavat.

Kylään odotetaan 1 500–2 000 ihmistä

Äitsaari-kierroksia on järjestetty 1990-luvulta alkaen.

Vierailijoiden määrää on vaikea arvioida, sillä yleisö kiertää maatiloilla ja muissa kohteissa oman mielensä mukaan, eikä kukaan ehdi suorittamaan laskentaa siinä hulinassa, kuvailee Sirpa Monto.

Äitsaari-kierroksen puuhanaiset vasemmalta oikealle: Maija Kinnunen, Päivi Kosunen, Soili Äikää, Arja Laukkanen, Sirpa Monto, Satu Antikainen, Anja Kortelainen, Aira Ronkonen ja Päivi Nenonen.
Äitsaari-kierroksen puuhanaiset vasemmalta oikealle: Maija Kinnunen, Päivi Kosunen, Soili Äikää, Arja Laukkanen, Sirpa Monto, Satu Antikainen, Anja Kortelainen, Aira Ronkonen ja Päivi Nenonen.

Myytyjen ruoka-annosten perusteella yleisömäärän arvioidaan olevan jossakin 1 500–2 000 tuntumassa. Suurin osa tulee Etelä-Karjalasta, mutta Kanadasta ja Australiastakin on vieraita saatu.

— Israelista tuli toissa kesänä 35 hengen ryhmä bussilla. Soittivat aamulla, että saammeko muikkuja, Anja Kortelainen kertoo.

Tulot seurojentalon remonttiin

Osa myyntituloista kuluu yhteisten kokoontumispaikkojen ylläpitoon. Esimerkiksi Hännilän seurojentaloa korjataan näillä Äitsaari-kierroksen tuotoilla.

— Aina riittää remontoitavaa. Nämä tulot ovat meille elintärkeitä, kertoo Aira Ronkonen.

Yksi kohteista on Ruokolahden Erätovereiden Retsola. Uutta on liikenteenohjaus. Syynä on yleisön palaute, kertoo lippukunnan laumanjohtaja Satu Antikainen.

Kyltti odottaa Äitsaaren kylätuvan kuntosalilla valmiina h-hetkeä.
Kyltti odottaa Äitsaaren kylätuvan kuntosalilla valmiina h-hetkeä.

— Olemme saaneet kapeasta tiestä pyyhkeitä.

Nyt liikenteenohjauksella varmistetaan, että tienpätkällä ajetaan vain yhteen suuntaan kerrallaan.

Yleisön mieltymykset huomioidaan myös muutoin, Antikainen kertoo. Retsolassa on panostettu kovasti suosiotaan kasvattaneeseen kasvisruokaaan.

Äitsaarikierroksen kohteet:

1. INFO-piste, Äitsaaren kylätupa, Savilahti, Äitsaarentie 232Ternimaitoa, lihapiirakoita, vohveleita, karjalanpiirakoita, ruisleipää ja perunalepuskoita, wc.

2. Soili ja Tauno Äikää, Maija ja Jouni Kinnunen, Savilahti, Äitsaarentie 263. Leivonnaisia. Salaatti-lounas, lettuja, eläimiä, ternimaitoa.

3. Anja kortelainen ja Rauno Savolainen, Kurjala Kokkokalliontie 50. Homecare- ja Swipe-tuotteet, leivonnaisia. Kärryajelua ja ratsastusta, kirppis.

4. Päivi Kosunen ja Pekka Arponen / Onnelan lammastila, Karoniementie 364. Uuniperunaa savulohi-tai kasvistäytteellä, hirvipyörykät uusilla perunoilla. Mansikkakakkua, lettuja. Leivonnaisia, mansikoita, herneitä, oman tilan lampaista kehrättyä sukkalankaa ja muita lampaanvillatuotteita. Pihassa lampaita. Puucee. Rannassa uintimahdollisuus.

5. Retsola, Ruokolahden Erätoverit ry, Soinilanlahdentie 30. Kahvio, vohveleita, jäätelöä, nuotiomakkaraa. Kasvispita-leipiä. Haitari-musiikkia. Lapsille pihapuuhaa. Kirpputori, arpajaiset. Uimaranta ja puuceet yleisön käytössä. Kohteeseen pääsee myös veneellä.

6. Hännilän seurojentalo, Hännilä, Äitsaarentie 1570. Hirvikeitto ja kasvisborshkeitto. Kahvio, arpajaiset. Hanuri- ja kitaramusiikkia, sirkustaiteilua. Kirpputori, leivonnaisia. J &Y Hännisen juureksia ja vihanneksia. Ilmakivääriammuntaa, lapsille pelejä, kodalla hirvigrilli-makkaraa.

Luetuimmat