Ei yksi, vaan monta toimijaa voisi pelastaa Kaukopään koulun tulevaisuuden: Kuluja jakamaan tarvitaan leveitä hartioita, sillä pelkkä ylläpito maksaa liki 150 000 euroa vuodessa
Raution kaupunginosayhdistys etsii hiki hatussa Kaukopään koululle uutta käyttöä. Suunnitelmat julkistetaan syksyn aikana.
Vaihtoehdot Kaukopään koulun tulevaisuuden turvaamiseksi alkavat hahmottua.
Pelkkään kyläläisten harrastekäyttöön rakennus ei sovellu. Syyt ovat puhtaasti taloudelliset.
On pakko todeta, että isossa koulurakennuksessa on isot kustannukset. Mikään yksittäinen toimija ei tee autuaaksi. Kannattavuus tulee useista palasista. — Lilla Saaristo
— Harrastevaihtoehto nousi alkuvaiheessa voimakkaasti esiin, mutta se täytyy ainakin osittain unohtaa. Taloon tarvitaan sellaista toimintaa, joka on taloudellisesti kannattavaa, kertoo Lilla Saaristo.
Ensi kevät on viimeinen
Lilla Saaristo koordinoi Raution kaupunginosayhdistyksen käynnistämää Leader-hanketta, jossa selvitetään tyhjilleen jäävän koulun uusia käyttömahdollisuuksia.
Ensi kevätlukukausi on perinteikkään koulun viimeinen.
Sen jälkeen opetus siirtyy Vuoksenniskan koulukeskukseen. Rautiossa pelätään tämän merkitsevän samalla lähtölaskentaa koko Kaukopään koululle.
Kulut yli 100 000 euroa vuodessa
Saariston mukaan näyttää ilmeiseltä, että rakennukseen tarvitaan tulevaisuudessa useita käyttäjiä. Syynä ovat lämmityksen ja muun ylläpidon kustannukset, jotka ovat lähemmäs 150 000 euroa vuodessa.
— Harrastetoiminta ei voi olla talon päätoimintaa. Kartoitimme asiaa, eikä yhdistyksillä ja järjestöillä ole mahdollisuutta maksaa tiloista sellaista vuokraa, että kulut saataisiin maksettua. Harrastetoiminta voisi olla kuitenkin ekstratoimintaa, Saaristo näkee.
Rajamuseo plus muuta
Yhtenä vaihtoehtona selvitetään Rajamuseon sijoittumista Kaukopään koululle. Saariston mukaan Rajavartiolaitoksen kanssa on käyty neuvotteluja, mutta etenemistä jarruttaa se, ettei Raution kaupunginosayhdistys omista koulun tiloja.
Omistajaa, Imatran kaupunkikonsernia, ei ole yhteiseen neuvottelupöytään vielä saatu.
— Jonkinlainen museo voisi sopia kouluun. Yksittäinen museo ei kuitenkaan riitä rakennuksen ylläpitäjäksi. On pakko todeta, että isossa koulurakennuksessa on isot kustannukset. Mikään yksittäinen toimija ei tee autuaaksi. Kannattavuus tulee useista palasista, Saaristo sanoo.
Suunnitelmat loppusuoralla
Leader-hankkeen tavoitteena on synnyttää taloudellisesti realistinen suunnitelma rakennuksen tulevasta käytöstä liiketoimintasuunnitelmineen.
Työtä on paljon, Saaristo myöntää, mutta se ei tullut kenellekään yllätyksenä.
— Kaikki tiesivät, ettei tämä ole ihan helppo juttu. Tarvitaan aikaa ja oikeita toimenpiteitä. Siksi hankkeelle haluttiin vetäjäkin, että pystytään pitämään langat käsissä. Koko ajan mennään eteenpäin. Kisaväsymystä ei ole tullut vielä.
Leader-hanke päättyy tämän vuoden lopussa.
Alustavia suunnitelmia on tarkoitus jo tätä ennen, Saaristo kertoo.
— Järjestämme muutaman viikon kuluttua seminaarin, johon mennessä pyrimme saamaan valmiiksi realistisen, alustavan suunnitelman rakennuksen käytölle.
Todennäköisesti kokoisuus rakentuu ainakin museosta, yksityisen palvelukodin päivä- ja viriketoiminnasta sekä harrastetoiminnasta.