Imatran vesivoimalaitos täyttää 90 vuotta: Juhlan kunniaksi Fortum päästää yleisön ensi kertaa koskiuoman padon päälle

Yhtiö on varautunut siihen, että padon yli kulkee useampi tuhat ihmistä. Patojuhlaa vietetään Imatran kesänavauksen yhteydessä 25. toukokuuta.

Minna Mäkinen

Padon "avoimilla ovilla" juhlistetaan tänä vuonna päättynyttä padon peruskorjausta sekä Imatrankosken voimalaitoksen 90-vuotispäivää. Arkistokuva viime keväältä.
Padon "avoimilla ovilla" juhlistetaan tänä vuonna päättynyttä padon peruskorjausta sekä Imatrankosken voimalaitoksen 90-vuotispäivää. Arkistokuva viime keväältä.

Fortum juhlistaa 90 vuotta täyttävää Imatran vesivoimalaitostaan harvinaisella eleellä 25. toukokuuta.

Yleisölle avataan ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä kävelemään Imatrankosken padon päälle, jonne tavallisesti ei sivullisilla ole mitään asiaa.

—Muulloin portit ovat visusti kiinni, mainitsee Fortumin viestintäpäällikkö Tommy Wikström.

Tilaisuuden uskotaan herättävän laajaa kiinnostusta.

Yhtiö on varautunut siihen, että päivän aikana padon yli kulkee useampi tuhat ihmistä.

Wikstömin mukaan mitään vastaavaa ei ole voitu järjestää aikaisemmin.

Minna Mäkinen

Tänne on harva päässyt. Kuva on padon päältä viime marraskuulta.
Tänne on harva päässyt. Kuva on padon päältä viime marraskuulta.

Riittävä turvallisuus voitiin varmistaa vasta padon peruskorjauksen myötä, kun padon päällä olevaa kulkusiltaa levennettiin ja sinne asennettiin kaiteet.

Turvajärjestelyjä tarvitaan nytkin. Paikalla on runsaasti Fortumin henkilöstöä ja vartijoita huolehtimassa, ettei kukaan saa päähänsä esimerkiksi kiipeillä kaiteilla, Wikström kertoo.

Osa kesänavausta

Padon yli kävely on osa Fortumin järjestämää energiapolkua ja samalla osa Imatran kesänavauksen ohjelmaa.

Padolta yleisön matka jatkuu kaupunkipuron vartta pitkin aina voimalaitokselle asti. Voimalaitoksella on mahdollisuus tutustua valokuvanäyttelyyn ja virtuaalisesti voimalaitokseen.

Fortumin sähköntuotannosta vastaava johtaja Tiina Tuomela huomauttaa, että Imatrankoskella on Suomen suurin ja tunnetuin vesivoimalaitos. 90-vuotispäivän lisäksi yhtiö haluaa juhlistaa myös padon peruskorjauksen valmistumista.

Fortumin energiapolku on yleisölle avoinna kello 14–17. Heti perään saadaan nauttia koskinäytöksestä, joka alkaa klo 18.

Lasten hulinat aloittavat ohjelman

Imatran kesänavaus alkaa jo edellisenä päivänä eli perjantaina 24. toukokuuta lasten hulinoilla Koskenpartaalla. Luvassa on perinteiseen tapaan katumaalausta. Sen lisäksi on tarjolla Miska Pressan Katti -esitys ja pomppulinna.

Lauantaina 25.5. ohjelmassa on Fortumin energiapolun lisäksi sirkusta, tanssia, musiikkia sekä Imatra-areena, jossa kaupungin päättäjät ja muu johto vastaavat kaupunkilaisten kysymyksiin.

Avajaisissa kuullaan myös Imatran kaupunkibiisi-kisan voittajakappaleen ensiesitys sekä paljastetaan tämänkertainen Osallistu ja vaikuta –palkinnon saaja.

Kesänavauksen ohjelmasta vastaavat Imitsi, Fortum ja Imatran kaupunki yhdessä.

Juttua täydennettiin 14.44 Tommi Wikströmin kommenteilla

Luetuimmat

Uusimmat uutiset