Eksote kompasteli hankintamenettelyssä: jatkoaika kuntouttavien asumispalvelujen vanhoille sopimuksille

Kai Skyttä

Vaikka palvelusopimus on ollut katkolla, asukkaiden arki on jatkunut ennallaan. Lappeenrannan Palvelukoti Oy:n Lappeenkodossa katsottiin tiistaina televisiota.

Kuntouttavien asumispalvelujen hankkiminen mielenterveys- ja päihdepotilaille ei onnistunut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä (Eksote) kaikkein virtaviivaisimmalla tavalla. Viime joulukuussa alkanut prosessi on kertaalleen keskeytetty, sen menettelytapaa on muutettu ja nyt aikataulu aiheuttaa ongelmia. Elokuun lopussa päättyviä sopimuksia ollaan jatkamassa kuluvan vuoden loppuun asti.

— En tekisi sellaista johtopäätöstä, että hankinta olisi mennyt pieleen. Meillä on hyvät hankinta-alan asiantuntijat ja vuosien varrella on opittu paljon. Valittu neuvottelumenettely vain osoittautui tässä hankinnassa haasteelliseksi, Eksoten hallintojohtaja Keijo Siiskonen arvioi.

Neuvottelumenettelyssä käydään vuoropuhelua tilaajan ja palveluntuottajien kanssa kohteen ja kriteerien määrittelemiseksi. Palveluntuottajien esittämät kysymykset osoittivat, ettei Eksoten osallistumispyyntö ollut riittävän selkeä ja yksiselitteinen.

Neuvottelumenettelystä avoimeen menettelyyn

Eksote keskeytti hankinnan vähän ennen joulua. Samalla hankinta päätettiin toteuttaa avoimena menettelynä neuvottelumenettelyn sijasta.

— Muuten ei olisi ollut varmuutta siitä, saadaanko kilpailutuksella sitä, mitä halutaan. Myös valitusten riski oli olemassa.

Selvennetty tarjouspyyntö julkaistiin helmikuussa julkisten hankintojen sähköisellä ilmoitussivulla. Enää palveluntuottajille ei jäänyt epäselväksi, mitä Eksote halusi.

— Avoin menettely on ehkä parempi vaihtoehto. Neuvottelumenettelyssä olisi esimerkiksi vaikea varmistaa, että kaikki neuvottelukumppanit saavat menettelyn aikana samat tiedot.

Tarjoukset lähetettiin Eksotelle maaliskuussa. Ylimääräiset käänteet ehtivät viivästyttää prosessia kuitenkin niin paljon, että hankintapäätösten valmistelu on yhä kesken eikä päätöksiä ehditä saada ajoissa lainvoimaisiksi. Sopimukset yritetään nyt saada voimaan vuoden 2018 alusta lukien.

Palveluntuottajat valmiita jatkamaan

Keijo Siiskonen on tyytyväinen siihen, että hankinta keskeytettiin heti ongelmien ilmaannuttua. Hänen mukaansa myös palveluntuottajat suhtautuivat ratkaisuun myönteisesti.

— Asiasta ei aiheutunut ongelmia. Palveluntuottajien kanssa neuvoteltiin välittömästi.

Palveluntuottajat ovat valmiita jatkamaan voimassaolevia sopimuksia entisillä ehdoilla ja hinnoilla kuluvan vuoden loppuun asti. Eksoten hallitus käsittelee asiaa keskiviikkona.

Vanhojen sopimusten jatkaminen maksaa Eksotelle noin 400 000 euroa kuukaudessa. Siiskonen arvelee Eksoten saattavan jopa hyötyä viiveestä taloudellisesti, sillä uusia sopimuksia solmittaessa hinnat yleensä nousevat.

Kilpailutuksessa

ennenkin ongelmia

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kilpailutuksissa on tullut aiemminkin mutkia matkaan. Esimerkkejä löytyy aivan viime vuosilta.

Silmäklinikan kilpailutus. Eksote kilpailutti koko silmäpoliklinikan toiminnan vuonna 2014. Terveystalo ja Coronaria Silmäklinikka tekivät tarjouksensa määräaikaan mennessä, mutta Eksote jätti Coronarian tarjouksen huomioimatta, ja yhtiö valitti asiasta markkinaoikeuteen.

Coronarian tarjous hylättiin siksi, ettei sen laatulupausta pidetty uskottavana. Myös alihankkijaselvitystä pidettiin puutteellisena.

Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen ja määräsi Eksoten korvaamaan Coronarialle oikeudenkäyntikuluja noin 5 400 euron verran.

Osastojen C1 ja C2 saneerauksen ilmanvaihtourakka. Are-yhtiö teki vuonna 2015 hankintaoikaisun Eksoten kilpailutuksesta, jonka jälkeen Eksote tarkensi tarjouspyyntöä ja pyysi uudet tarjoukset kahdelta yritykseltä. Are ei jättänyt uutta tarjousta, koska se piti alkuperäistä tarjousta tarjouspyynnön mukaisena.

Asia päätyi markkinaoikeuteen.

K-sairaalan sprinkleriurakka. Eksoten hallitus valitsi vuonna 2016 uuden päivystyssairaalan ja vuodenosastojen sprinkleriurakan tekijät. Hävinneen, halvemman tarjouksen tehnyt yritys teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja valitti markkinaoikeuteen. Valittajan mukaan hankintayksikkö ei tehnyt laadullista arviointia ja vertailua tarjouspyynnöstä ennalta esittämällään tavalla.

Eksote myönsi, että valituskirjelmässä olevat seikat olivat osittain perusteltuja. Katsottiin, että hanke oli syytä kilpailuttaa uudelleen niin, että laatukriteerejä olisi ensin tarkennettu.

Kuljetuskilpailu. Eksote kilpailutti taksien tilausvälityspalvelun ja vammaisten kuljetuspalvelujen tuottamisen vuonna 2016. Koko Eksoten mitassa käyty kisa laitettiin välillä jäihin, ja uuteen yritykseen lähdettiin asiakaspiirejä ja taksiyrittäjiä paremmin kuunnellen.

Lähde: Etelä-Saimaan arkisto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.