Kosken koulun sisäilmaa tutkittu — päärakennuksen ilmanvaihtoa tehostetaan, Lyseolla lasketaan lämpöä; koulu siivotaan joka päivä

Minna Mäkinen

Kosken koululta ei ole tutkimuksissa löydetty sisäilmahaittoihin viittaavia löydöksiä, tiedottaa Imatran kaupunki.

Loppusyksystä muutama Kosken koulun tiloissa toimiva ihminen ilmoitti kärsivänsä huonoon sisäilmastoon viittaavista oireista koulun tiloissa. Helmikuun aikana kouluterveydenhoitaja sai myös muutamia yksittäisiä yhteydenottoja oppilaiden mahdollisen sisäilmastoon viittaavan oireilun takia.

Tutkimuksia Kosken koulun päärakennuksessa on tehty sisäilmaan liittyen nyt talven 2016—2017 aikana. Löydöksiä kuitunäytteistä ei ole havaittu. Materiaalinäytteissä ei myöskään ole viitteitä rakenteista johtuvaan sisäilmahaittaan.

Pölynäytteistä sen sijaan on löydetty paljon normaalia pölyä. Sisäilmatyöryhmän tiedotteessa kerrotaan, että epäpuhtauksia näyttääkin tulevan sisätiloihin ilmanvaihdon kautta. Ilmanvaihtolaitteiden teho on todettu riittämättömäksi. Toimenpiteenä on päätetty vaihtaa ilmanvaihtolaitteiden suodattimet tehokkaampiin. Luokkiin tullaan lisäksi asentamaan erillisiä ilmanvaihtoa tehostavia laitteita hiihtoloman loppuun mennessä.

Kevään aikana tutkitaan vielä päärakennuksen viemäreiden kunto viemärikuvausten avulla. Yhdessä luokassa uusitaan lattiarakenne.

Sisäilmatyöryhmä kertoo vielä tiedotteessaan, että koulun siivousta tehostetaan entisestään. Kiinteistö tullaan jatkossa siivoamaan joka päivä. Sisäilmatyöryhmä suosittelee myös irtotavaroista luopumista.

Kosken koulun lyseorakennuksessa lasketaan sisälämpötiloja, sillä niiden on todettu olevan liian korkeat. Lyseon seinien kiinnityspinnoissa on havaittu voimakasta materiaalin hajua, joka on aiheuttanut oireita joillekin. Kiinnityspinnat on nyt vaihdettu.

Jopolan tiloissa puolestaan päätettiin poistaa opetustulojen seinillä olevat alkuperäiset kiinnityspinnat. Tämä on tarkoitus tehdä kesällä. Samalla puhdistetaan käytävän alakatoissa olevien putkien pinnat, sillä näiden on todettu aiheuttavan joillekin ärsytysoireita.

Anniina Meuronen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.