Koirien on varottava villisikakontakteja — Lähes aina kuolemaan johtava tauti voi tarttua eläimeen villisian lihasta

Tohmajärvellä kaadetusta villisiasta löytyi Aujezkyn taudin vasta-aineita.

Raimo Eerola

Vaarallinen tauti voi levitä eläintiloille suoraan villisikojen mukana tai epäsuorasti ilman tai kontaminoituneiden rehujen tai välineiden mukana. Kuvituskuva.
Vaarallinen tauti voi levitä eläintiloille suoraan villisikojen mukana tai epäsuorasti ilman tai kontaminoituneiden rehujen tai välineiden mukana. Kuvituskuva.

Tohmajärvellä kaadetusta villisiasta on löytynyt Aujezkyn taudin vasta-aineita eli viitteitä taudista suomalaisissa villisioissa. Aujezkyn tauti on pääasiassa sikojen tauti, mutta se voi tarttua myös moniin muihin eläinlajeihin, kuten koiriin, kissoihin, nautoihin ja lampaisiin.

Tohmajärvellä tehdyn löydöksen vuoksi koirille ei tule syöttää raakaa villisian lihaa. — Tinja Toikka

Sioilla oireet ovat epämääräisiä: kuumetta, heikkoutta, hengitystieoireita, abortteja, hermosto-oireita ja pikkuporsaiden lisääntynyttä kuolleisuutta. Tauti voi olla myös oireeton. Sen sijaan koirilla ja muilla eläimillä tauti on yleensä vakavaoireinen ja johtaa lähes aina kuolemaan.

— Tohmajärvellä tehdyn löydöksen vuoksi koirille ei tule syöttää raakaa villisian lihaa. Myös koirien kontaktia villisikoihin tai ruhon osiin tulee välttää, eläinlääkäri Tinja Toikka Sosterista sanoo.

Koirilla tauti aiheuttaa voimakasta kuolausta, kutinaa ja neurologisia oireita. Suomi on virallisesti taudista vapaa. Vasta-aineita todettu edellisen kerran vuonna 1980.

Tauti voi levitä eläintiloille suoraan villisikojen mukana tai epäsuorasti ilman tai kontaminoituneiden rehujen tai välineiden mukana. Tautisuojaus ja haittaeläinten torjunta on oleellista taudin torjumiseksi. Koirille ei tule syöttää raakaa villisianlihaa tai muita ruhonosia

Jos Aujezkyn tautia epäilee jollakin eläimellä, on oltava välittömästi yhteydessä kunnaneläinlääkäriin.

Luonnonvarasista villisioista on tärkeää lähettää näytteitä Ruokavirastoon tautitilanteen kartoittamiseksi. Näytteenotto-ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Lisätietoja saa myös Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin eläinlääkinnän verkkosivuilta, www.sosteri.fi/elainlaakinta

Luetuimmat

Kommentoidut