Imatralaisnainen kuvasi videolle rotan säntäilyä Koskenpartaalla: Onko Imatrankoskella rottaongelma?

Imatralaisen Heli Lintusen kuvaamassa videossa rotta lymyilee porraskäytävässä ja pötkii sen jälkeen pakoon.

Anu Pakarinen

Rotta juoksi Koskenpartaalla olleen huoltoauton alta kuvassa näkyvään porttikongiin, ja sieltä pian taas pois, kertoo videon kuvannut Heli Lintunen.
Rotta juoksi Koskenpartaalla olleen huoltoauton alta kuvassa näkyvään porttikongiin, ja sieltä pian taas pois, kertoo videon kuvannut Heli Lintunen.

Facebookin Imatra-ryhmän sivuilta löytyy tuore video, jossa rotta luikkii Imatrankosken keskustassa täydessä päivänvalossa.

Ensin rotta piileksii Koskenpartaalla kenkäkaupan viereisessä porttikäytävässä.

Ei pitäisi ruokkia rottia, vaan viedä roskat roskikseen.

Säikähdettyään ilmeisesti kuvaajaa rotta säntää keskelle kävelykatua ja häviää ravintola Vuoksenvahdin eteen pysäköidyn henkilöauton alle. Sen jälkeen video päättyy.

Yleensä rotat liikkuvat pimeällä

Heli Lintusen viime perjantaina kello 7 aikaan kuvaamaa rottavideota voi pitää monella tapaa poikkeuksellisena. Yleensä rotat uskaltautuvat liikkeelle vasta hämärän tultua. Toisekseen siimahäntiä ei odota näkevänsä kaupungin keskustassa.

Ei todellakaan, sanoo työnjohtaja Kimmo Tynkkynen Koskenpartaan kunnossapidosta vastaavasta Lassila & Tikanojasta. Hän ei muista ainuttakaan rottahavaintoa Koskenpartaalta kymmenen työvuotensa ajalta.

— Yleensähän rotat tulevat ruuan perässä. Tämä on sikäli outo paikka, koska niille ei ole ravintoa missään, Tynkkynen ihmettelee.

Ruokaa ei pitäisi olla tarjolla

Roskaaminen Koskenpartaalla on Kimmo Tynkkysen mukaansa varsin vähäistä. Vanhalla torilla roskataan hieman enemmän, mutta ei rottapopulaation ylläpitämiseksi saakka. Helppoa ruokaa ei pitäisi hellitä jäteastioistakaan.

Tynkkynen miettiikin, voiko rotta olla pesiytynyt johonkin kiinteistöön. Silloin asia kuuluu isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle.

Ympäristötoimessa ei tietoa rottaongelmasta

Koskenpartaan rotista ei ole kuultu Imatran seudun ympäristötoimessakaan. Valituksia tai havaintoja ei ole tullut, kertoo ympäristötarkastaja Merja Kaksonen.

Rotat viihtyvät yleensä roskisten luona ja pusikoissa. Kaksonen kehottaa tarkastamaan jäteastioiden kunnon ja huolehtimaan roskakatosten siisteydestä. Tämä sopii ohjeeksi koko kaupunkiin. Jos jäteastiassa on reikä, rotalla on vapaa pääsy apajille.

— Oltaisiin tarkkoina, ettei tule mitään rottainvaasiota.

Moni ruokkii rottia — ehkä tietämättään

Havaintoja rotista tulee aina silloin tällöin, viimeksi viime kesänä Saareksiinmäen ja Liisanpuiston ympäristöstä, Merja Kaksonen kertoo. Ympäristötoimi suoritti alueella tästä syystä roskisten ja kompostorien katselmuksen.

Aiemmin rottia on pyörinyt myös Koskipuiston ja McDonald´sin liepeillä sekä Mansikkalassa.

Moni tarjoaa silkkaa ajattelemattomuuttaan helppoa ruokaa rotille viskaamalla pikaruoka-aterian jäänteet maahan. Muuta ei juhla-ateriaan tarvita kuin pari ranskalaista, sämpylänpala ja ketsupin jämät.

— Ei pitäisi ruokkia rottia, vaan viedä roskat roskikseen, Kaksonen huomauttaa.

”Ei paniikkia”

Entäs mitä sanoo rottavideon kuvannut Heli Lintunen? Hän suhtautuu siimahännän juoksenteluun pelipaikoilla varsin rauhallisesti. Yhtään ei kuulemma ällöttänyt, ja panikoiminen yhden rotan takia on turhaa.

— Kai niitä jonkin verran on aina. Ei vielä paniikkia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.