Pohjoisessa luvassa kylmää kyytiä: Rautjärvi varautuu jo veronkorotukseen ja vaakalaudalla on myös Aseman koulun tulevaisuus

Omat toimet eivät silti riitä. Rautjärvi perää myös Eksotelta menoleikkauksia.

Mika Strandén

Asemanseudun koulussa on opetusta ensimmäisestä kuudenteen luokkaan.
Asemanseudun koulussa on opetusta ensimmäisestä kuudenteen luokkaan.

Rautjärven kunta uhkaa ajautua talousahdinkoon. Jo tälle vuodelle kunta teki yli miljoona euroa alijäämäisen talousarvion, eivätkä vaikeudet näytä lähivuosina helpottavan.

Pöydälle on nostettu nyt tiukka ohjelma, jolla talous aiotaan kääntää tasapainoon seuraavien vuosien aikana. Kunta tähtää siihen, että alijäämä on katettu vuoteen 2021 mennessä.

Alijämää arvioidaan syntyvän vuosittain 1,4 miljoonaa euroa. Se johtuu pitkälti kunnan väestörakenteen muutoksesta. Työikäisten ja lasten määrä on Rautjärven alueella vähentynyt ja vanhuusväestön osuus puolestaan kasvanut. Samalla verotulot ja valtionosuudet ovat pienentyneet, kun taas sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset nousseet.

Veroprosenttiin puolen prosenttiyksikön korotus

Tälle vuodelle Rautjärvi jätti alijäämästä huolimatta vielä veroprosenttinsa ennalleen, mutta nyt keinovalikoimaan on nostettu myös veronkorotus. Kunta arvioi korjaavansa talouttaan kunnallisveron puolen prosenttiyksikön korotuksella. Tuloveroprosentti olisi siten ensi vuonna 20,75.

Myös kiinteistöveroja aiotaan korottaa 0,1 prosenttiyksiköllä. Tälle vuodelle kiinteistöveroja ei korotettu.

Säästöjä aiotaan kerätä 700 000 euron edestä kunnan palveluista. Talkoisiin joudutaan jokaisella toimialalla. Kiinteistöjä myydään tai puretaan, katujen, puistojen sekä leikkipaikkojen ylläpidosta karsitaan ja henkilöstön määrää supistetaan.

Asemanseudun koulurakennukseen palvelukampus

Hyvinvointipalveluissa katse kohdistuu Rautjärven aseman kouluun sekä esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestelyihin Asemanseudulla. Vajaan 40 oppilaan yksikön sulkemisesta ei suunnitelmissa vielä puhuta suoraan, mutta kun samalla haetaan tehoja perusopetuksen ryhmien koosta ja pyritään rajoittamaan koulunkäynnin ohjaajien määrää, synkkenevät pilvet Asemanseudun taivaalla.

Tasapainotustoimet sijoittavat Asemanseudulla koulurakennukseen jo myös muuta toimintaa. Siinä nähdään sopiva kiinteistö palvelukampukselle. Muun muassa palveluasumista ja kirjaston kattavaa kampusta on suunniteltu Asemanseudulle jo useamman vuoden ajan.

Kaisa Beltran

Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila yhden kunnan potentiaalisimman matkailukohteen äärellä, Hiitolanjoella. Uusia investointeja ei päästä kuitenkaan tekemään, ennen kuin kunnan tulot ja menot ovat tasapainossa.
Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila yhden kunnan potentiaalisimman matkailukohteen äärellä, Hiitolanjoella. Uusia investointeja ei päästä kuitenkaan tekemään, ennen kuin kunnan tulot ja menot ovat tasapainossa.

Omat toimet eivät kunnan laskujen mukaan kuitenkaan vielä riitä. Rautjärvi vaatii Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotea leikkaamaan omaa kustannusten kasvuaan kunnan kohdalla 300 000 euroa vuodessa.

Jos Eksote ei tässä onnistu, kuntalaisten verorasitusta saatetaan kasvattaa entisestään.

Kuntalaistilaisuudet alkavat Asemanseudulta

Uusi talousstrategia aiotaan saada valmiiksi ensi syyskuussa, jotta se voidaan panna täytäntöön ensi vuoden talousarvioon.

Säästölistan rinnalla kunta pohjustaa laajempaa strategiatyötä. Tuohon työhön hamutaan myös uusia elinvoimaa edistäviä toimia. Kunnanjohtaja Harri Anttila muistuttaa kuitenkin kunnan tiedotteessa, että tämä ei onnistu, ellei taloutta saada tasapainoon.

Kovien toimenpiteiden vaikutuksista kuntalaisten arkeen otetaan selvyyttä muun muassa kunnan järjestämissä avoimissa tilaisuuksissa. Sellaiset järjestetään keväällä Asemanseudun koululla 28. maaliskuuta ja Simpeleellä kunnantalolla 4. huhtikuuta.

Vastaavia tilaisuuksia aiotaan järjestää uudelleen myös syksyllä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset