Rautjärvi jatkaa taistelua Simpeleellä pysähtyvien junavuorojen puolesta: kunta esitti VR:lle, että toinen pysähdys karsittaisiinkin Joutsenosta

VR tutkii vielä asiaa. Karsitut pysähdykset otetaan joka tapauksessa käyttöön 9. joulukuuta. ELY-keskuksessa suunnitellaan korvaavaa bussivuoroa.

Katri Ikävalko

Rautjärven kunta ponnistelee edelleen junapysähdysten säilyttämiseksi Simpeleen asemalla. Arkistokuva.
Rautjärven kunta ponnistelee edelleen junapysähdysten säilyttämiseksi Simpeleen asemalla. Arkistokuva.

Rautjärven kunta on jatkanut taistelua Simpeleeltä poistettavaksi kaavailtujen junapysähdysten palauttamiseksi. Kunta esitti viime viikolla VR:lle, että osa karsinnasta kohdistettaisiin Simpeleen sijasta Joutsenoon.

VR:n 9. joulukuuta voimaan astuvassa aikataulussa Simpeleen rautatieasemalla pysähtyvien junien määrä putoaa viidestä kolmeen suuntaansa. Se merkitsee Rautjärvelle yli yhdeksän tunnin taukoa ilman junavuoroja.

— Meille on tärkeää, että yksi iltapäivävuoro kumpaankin suuntaan jatkuu, toteaa kunnanjohtaja Harri Anttila.

Joutsenossa pysähtyy tällä hetkellä seitsemän junavuoroa suuntaansa

Rautjärven kunnan esityksen mukaan toiset kaksi poistettavaa pysähdystä voitaisiin kohdistaa Joutsenoon. Joutsenossa pysähtyy seitsemän junavuoroa suuntaansa. Matkustajamäärä siellä ei ole Rautjärven kunnan mukaan olennaisesti suurempi kuin Simpeleellä.

Rautjärven kunta muistuttaa, että Imatran ja Lappeenrannan välillä on säännölliset linja-autovuorot, joita joutsenolaiset voivat käyttää vaihtoehtoisina yhteyksinä. Rautjärveläisillä ei ole vastaavaa mahdollisuutta keski- ja iltapäivällä.

— Jos aikataulusuunnitelma toteutuu sellaisenaan, se merkitsee Simpeleen aseman hidasta alasajoa ja paikkakunnan julkisen liikenteen kehityksen pysäyttämistä, kunta toteaa tiedotteessaan.

Joulukuiset aikataulumuutokset toteutuvat joka tapauksessa

Rautjärven kunnan delegaatio esitti kunnan toiveen viime keskiviikkona VR-yhtymän hallintoneuvoston puheenjohtajalle Simon Elolle ja VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukaiselle. VR lupasi tarkastella asiaa vielä.

— Selvää on, että joulukuiseen aikatauluun ei enää ole tulossa muutosta, toteaa Hannukainen.

Ratkaisua varten VR on jo kertaalleen tehnyt tutkimukset muutoksen teknisistä ja kaupallisista vaikutuksista.

— Matkustajamäärät ratkaisivat asian. Simpeleen osalta määrä oli vähäinen, viisi matkustajaa per juna per päivä, kertoo Hannukainen.

Kaksoisraiteen ratatyöt alentavat nopeusrajoituksia Karjalan radalla

Pysähdyksien karsiminen Karjalan radalla on tarpeen Luumäki-Imatra -kaksoisraiteen ratatöiden vuoksi. Niiden vuoksi nopeusrajoituksia radalla on laskettava.

— Se hidastaa aikatauluja niin, että ilman karsimista junat eivät ehtisi Joensuussa ja Helsingissä vaihtoyhteyksiin. Joensuussa ei myöskään junaa ehdittäisi kääntää. Se merkitsisi kokonaisten junavuorojen poistamista, mikä on vielä todella paljon huonompi vaihtoehto, sanoo Hannukainen.

VR lupaa tuloksia lisäselvityksistä alkuvuoden aikana.

— On epätodennäköistä, että asiaan löytyy parempaa ratkaisua, toteaa Hannukainen.

ELY-keskus selvittelee korvaavaa bussiliikennettä

Rautjärven kunta on vielä toiveikas muutoksen toteutumisen suhteen.

— Jos VR siihen päätyy, voidaan muutos saada kesäkuun aikatauluun. Olisi hyvä, jos niin tapahtuisi, sanoo Anttila.

Rautjärvi on ollut asian tiimoilta yhteydessä myös Etelä-Karjalan maakuntaliittoon ja Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY).

— ELY suunnittelee korvaavaa, päivällä ajettavaa bussivuoroa Imatran suuntaan, kertoo Anttila

Suunnittelu on vielä kesken

Mahdollisen bussivuoron suunnittelutyö on ELY-keskuksessa vielä kesken.

— Suunnittelussa on huomioitava jo olemassa oleva bussiliikenne. Yritämme reagoida joulukuun muutokseen mahdollisimman nopeasti, kertoo joukkoliikennevastaava Ulla Marjamaa ELY:stä.

Vuorojen vähentämistä vastustavan kansalaisadressin allekirjoitti Rautjärvellä 8.—13. marraskuuta 554 henkilöä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset