Imatran kuntapäättäjät ovat ilmoittaneet sidoksiaan hyvin – Lain vaatiman ilmoituksen teki 100 prosenttia päättäjistä, vapaaehtoisenkin 68 prosenttia

Vapaaehtoisten ilmoitusten määrä Imatralla on poikkeuksellisen suuri, kertoo tarkastuspäällikkö Arja Kekki.

Minna Mäkinen

Imatran kuntapäättäjät ovat tehneet sidonnaisuuksistaan ilmoituksia auliisti. Tarkistuslautakunta tarkistaa ilmoitusvelvollisuuden toteutumisen vuosittain.
Imatran kuntapäättäjät ovat tehneet sidonnaisuuksistaan ilmoituksia auliisti. Tarkistuslautakunta tarkistaa ilmoitusvelvollisuuden toteutumisen vuosittain.

Imatran kuntapäättäjät ovat jälleen ilmoittaneet sellaiset sidonnaisuutensa, joilla voi olla merkitystä heidän luottamus- ja virkatehtäviensä hoidossa.

Tarkastuslautakunta käsitteli sidonnaisuuksia kokouksessaan torstaina 21. tammikuuta.

Kuntalain mukaan muun muassa kunnanhallitusten jäsenten on ilmoitettava omat sidonnaisuutensa.

– Imatralla kaikki lakisääteisen ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevat henkilöt ovat ilmoittaneet sidonnaisuutensa sataprosenttisesti. Niin ovat tehneet muun muassa kaikki kaupunginhallituksen jäsenet, kertoo tarkastuspäällikkö Arja Kekki.

Lakisääteisten ilmoitusten lisäksi Imatra pyytää ilmoituksia myös niiltä valtuustojen ja toimielinten henkilöiltä, joiden ei olisi niitä pakko kertoa.

– Myös näitä vapaaehtoisesti ilmoitettavia sidonnaisuuksia on kerrottu hyvin auliisti: 68 prosenttia tällaisista henkilöistä on ilmoituksen tehnyt.

Tämä vapaaehtoisten ilmoitusten määrä on Imatralla poikkeuksellisen suuri, Kekki sanoo. Monissa Suomen kunnissa on sellainen käytäntö, että vain lakisääteisen ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevat henkilöt jättävät sidonnaisuusilmoituksensa.

Ilmoitusten sisältö päättäjien omatunnon varassa

Se, mitä sidonnaisuuksiaan kuntapäättäjät ilmoittavat, ja ovatko heidän ilmoituksensa ajan tasalla, on kuitenkin täysin päättäjien oman omatunnon varassa.

Ilmoitusten sisältöä tarkastuslautakunta ei voi lähteä sen tarkemmin todentamaan. Pääsääntöisesti se voi todeta vain ilmoitusvelvollisuuden täyttymisen.

Sidonnaisuusilmoituksiin tulee päivityksiä koko vaalikauden ajan. Seuraavan kerran ne viedään valtuustolle tiedoksi helmikuussa.

Kuntalain mukaan kaikkien kuntapäättäjien tulee viipymättä ilmoittaa luottamustoimensa muun muassa elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa sellaisissa yhteyksissä, joilla voi olla merkitystä heidän päätöksentekonsa kannalta.

Tarkastuslautakunta saattaa sidonnaisuusilmoitukset kaupunginvaltuustolle tiedoksi kerran vuodessa.

Sidonnaisuusilmoitus ei poista velvollisuutta ilmoittaa esteellisyydestään kunnallisessa päätöksenteossa.

Imatran päättäjien tiedot ovat julki tältä sivulta aukeavassa tiedostossa.

Juttua muokattu klo 14.23: lisätty kuvatekstiin maininta jokavuotisesta ilmoitusvelvollisuudesta.

Luetuimmat