Eksote pitää toimitusjohtajan valinnan näpeissään — ”Eiköhän Eksoten hallitus ole paras taho tietämään tästä”

Lappeenrannan ja Imatran kaupunginhallitusten antama tiukka evästys toimitusjohtajan valintakriteereistä hämmästytti Eksoten hallitusta.

Kai Skyttä

Pentti Itkoselle haetaan parhaillaan seuraajaa. Eksoten hallitus sanoi kiitos mutta ei kiitos kaupunginhallitusten  tarjoamalle neuvonnalle valinnassa.
Pentti Itkoselle haetaan parhaillaan seuraajaa. Eksoten hallitus sanoi kiitos mutta ei kiitos kaupunginhallitusten tarjoamalle neuvonnalle valinnassa.

Lappeenrannan ja Imatran kaupunginhallitusten antama tiukkasävyinen omistajaohjaus Eksoten toimitusjohtajan valinnasta hämmästytti keskiviikkona kokoontunutta Eksoten hallitusta.

— Eiväthän kaupunginhallitukset tietenkään pahassa tarkoituksessa ilmoittaneet omia hakukriteereitään, totesi Eksoten hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtajan valintaa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) kokouksen jälkeen.

On itsestään selvää, että haluamme itse päättää valintakriteerit. — Marja-Liisa Vesterinen

Vesterisen mukaan toimitusjohtajan valinnan valmistelu on operatiivista toimintaa.

— Eksoten hallitus on paras taho tietämään, mitä Eksoten toimitusjohtajalta pitää odottaa. On itsestään selvää, että haluamme itse päättää valintakriteerit. Ja meidän asettama rima on paljon korkeammalla, mitä kaupunginhallitukset edellyttävät.

Lappeenranta ja Imatra antoivat napakkaa omistajaohjausta

Lappeenrannan kaupunginhallitus evästi lappeenrantalaisia toimitusjohtajan rekrytointiryhmään kuuluvia painottamaan haussa erityisesti talous- ja liiketoiminnallista ymmärrystä sosiaali- ja terveyshuollosta sekä muutosjohtajuutta.

Kaupunginhallitukset edellyttivät myös headhuntereiden käyttämistä haussa.

Eksoten hallitus totesi keskiviikon kokouksessaan, että kuntalain mukaan Eksoten hallitus valmistelee valtuustossa käsiteltävät asiat, mukaan lukien toimitusjohtajan valinnan.

Perussopimus kuntien tärkein väline vaikuttaa

Hallintojohtaja Keijo Siiskonen korostaa, että tärkein omistajaohjauksen väline on Eksoten perussopimus. Sen mukaan Eksote järjestää palvelut jäsenkuntien puolesta. Jäsenkunnilla on perussopimuksen mukaan pääsääntöisesti rahoittajan rooli.

— Sen takia tuntuu erikoiselta, että kaupunginhallitukset ovat ottaneet tällä tavalla kantaa toimitusjohtajan valintakriteereihin. Tottakai siihen on kuitenkin suhtauduttava rakentavasti, sanoo Siiskonen.

Perussopimuksen mukaan valtuusto, johon jäsenkuntien kunnanvaltuustot valitsevat jäsenet, valitsee Eksoten hallituksen.

Hallitus vastaa Eksoten toiminnasta ja taloudesta sekä Eksotelle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta. Valtuusto myös valitsee toimitusjohtajan hallituksen valmistelun pohjalta.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen jää eläkkeelle ensi syksynä.