Abit vääntävät äidinkielen yo-koetta nyt viimeisen kerran ruutupaperille — Micaela Hiirolasta kokeen sähköistyminen on hyvä juttu
Ylioppilaskoe sähköistyy asteittain kevääseen 2019 mennessä. Abi Voitto Tuovilasta pitää perinteisiä paperikokeita parempana.
Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät maanantaina tekstitaidon kokeella ja historiallisissa merkeissä. Äidinkielen kokeet väännetään käsin ruutupaperille nyt viimeistä kertaa. Ensi syksystä lähtien ne naputetaan tietokoneella.
Ylioppilaskokeiden sähköistyminen ei välttämättä ole kirjoittajien mieleen, arvioi Rautjärven lukion rehtori Janne Hirvonen.
Lukiolaiset ovat melko konservatiivisia. — Janne Hirvonen
— Lukiolaiset ovat melko konservatiivisia. Uskon, että monet olisivat halunneet tehdä kokeet edelleen paperilla.
Puolesta ja vastaan
Kevään kirjoitusurakkansa maanantaina aloittanut abiturientti Voitto Tuovila, 18, oli tyytyväinen, että sai tehdä äidinkielen kokeensa vielä paperisena.
— Käsin kirjoittaminen on raskasta, mutta tuntuu helpommalta kuin koneen käyttö. Kaikki kokeet saisivat edelleen olla paperilla, varsinkin kielet ja matematiikka.
Abiturientti Micaela Hiirolasta, 18, tietokoneen käyttö tulee hyödyttämään nopeita näppäimistön käyttäjiä.
— Myös tekstin muokkaaminen on koneella helpompaa.
Kuuntelutkin historiaan
Tänä keväänä, osana ylioppilastutkinnon digiloikkaa, jäävät historiaan myös kielten kuullunymmärtämiset. Ainoastaan venäjän kielen kirjoittajat osallistuvat vielä — huomenna keskiviikkona — erillisiin kuunteluihin.
Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukiota käyvä Tuovila kirjoittaa pitkän venäjän.
— Hyvä, että saan tehdä vielä perinteisen kuuntelun. Tavoitteena on mahdollisimman hyvä arvosana.
Venäjän kirjoittajia on Imatralla tällä kertaa 21, joista kahdeksalla on pitkä venäjä.
— Sähköisessä kielikokeessa tehtävät saa tehdä omassa järjestyksessä, kertoo Imatran yhteislukion apulaisrehtori ja opinto-ohjaaja Kristiina Heikura.
Imatralla kirjoituksiin osallistuvia 158
Imatran yhteislukiolla tekstitaidon koe aherrettiin maanantaina Saimaan ammattiopiston luokissa ja auditoriossa. Imatralla äidinkielen kokeeseen oli ennalta ilmoittautunut 130 kirjoittajaa. Rautjärven lukiossa kirjoittajia oli 17.
Kirjoituksiin osallistuvien määrä vaihtelee aineittain yksittäisistä kirjoittajista useisiin kymmeniin. Imatralla esimerkiksi lyhyen matematiikan kirjoittajia on tänä keväänä 43. Pitkän matematiikan kokeen tekee 46 lukiolaista.
Imatralla kevään kirjoituksiin osallistuu kaikkiaan 158 kirjoittajaa.
Pänttäystä tiedossa
Tuovila kirjoitti syksyllä englannin ja terveystiedon. Nyt hän punnitsee tietonsa äidinkielen ja venäjän lisäksi lyhyessä matematiikassa ja psykologiassa.
— Kaikki kirjat pitää lukea läpi.
Hiirola taas kirjoitti syksyllä englannin, biologian ja terveystiedon. Nyt vuorossa ovat äidinkielen lisäksi lyhyt matematiikka ja psykologia.
— Olen jo aloittanut lukemisen.
Tuovila haluaa tulevassa ammatissaan hyödyntää hankittua kielitaitoa. Häntä kiinnostavat tulkin työt tai tehtävät rajavartiostossa.
Hiirola taas aikoo hakeutua sosionomiopintoihin Lappeenrantaan, Joensuuhun tai Jyväskylään.
Abiristeily kutsuu
Tällä viikolla on kuitenkin muuta ohjelmaa kuin pänttääminen. Sekä Tuovila että Hiirola odottavat jo penkkareita ja abiristeilyä.
— Minä en ole koskaan ennen ollut laivalla. Se on varmaan viikon jännittävin juttu, paljastaa Hiirola.
Sähköistys valmis keväällä 2019
Ylioppilastutkinto muuttuu sähköiseksi asteittain. Operaatio käynnistyi syksyllä 2016. Viimeisenä sähköistyy matematiikan koe keväällä 2019.