Valtuusto kuittasi virkojen lakkauttamisen vähin puhein — Imatran lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto piristivät vuoden viimeistä kokousta

Esityslista sai pituutta Eksoten uudesta perussopimuksesta, ilmasto-ohjelmasta ja Honkapirtin asemakaavamuutoksen maankäyttösopimuksesta.

Jasmin Ojalainen

Vuoden viimeisessä valtuustossa myös nuoremmat imatralaiset saivat äänensä kuuluville. Valtuustossa Imatran lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto esittelivät kokoonpanonsa ja tehtävänkuviaan valtuustolle kokouksen alussa. Puheenvuoroja pitivät jäsenten lisäksi kummatkin puheenjohtajat, lasten parlamentin Vili Tiippana (vasemmalla edessä) ja nuorisovaltuuston Lassi Huuskonen (toinen oikealta).
Vuoden viimeisessä valtuustossa myös nuoremmat imatralaiset saivat äänensä kuuluville. Valtuustossa Imatran lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto esittelivät kokoonpanonsa ja tehtävänkuviaan valtuustolle kokouksen alussa. Puheenvuoroja pitivät jäsenten lisäksi kummatkin puheenjohtajat, lasten parlamentin Vili Tiippana (vasemmalla edessä) ja nuorisovaltuuston Lassi Huuskonen (toinen oikealta).

Imatran kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina vuoden viimeistä kertaa kaupungintalon valtuustosaliin.

Kokouksen ja vuoden viimeisenä asiana valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen aikaisemmin päivällä tekemän esityksen kolmen keskeisen johtajan viran lakkauttamisesta.

Asia vastaanotettiin valtuustossa yhdellä puheenvuorolla. Sen piti Arto Siitonen (sd.), joka nosti esiin kysymyksen siitä, miten uusi hallinto-organisaatio rakennetaan kokonaisuudessaan.

— Kysymys on siitä, millä tavalla kaupungissa oleva osaaminen ja asiantuntijuus turvataan jatkossa. En halua lähteä kyseenalaistamaan, onko kaikkien asioiden hoitoon resurssia. Olisin toivonut, että laajemmassa yhteydessä olisi voitu hahmottaa, mihin tällä kokonaisuudella pyritään.

Siitonen esitti huolensa etenkin hyvinvointi- ja koulutuspalvelujen johtajan viran lakkauttamisesta.

— Kymmenien miljoonien investointien jälkeen meillä on komeat seinät. Mutta mitä sienien sisällä tapahtuu?

Jäntevämpää Eksote-politiikkaa

Valtuusto kopautti nuijaa myös Eksoten perussopimuksen uudistamisesta.

Sen keskeisimpiä muutoksia ovat muun muassa jäsenkuntien maksuosuuksien toteutumat, jotka tapahtuvat kolmen vuoden sijaan kahden vuoden syklillä.

Toinen terävin kärki uudessa perussopimuksessa koskee omistajaohjausta, jonka taustalla on vuonna 2015 uudistunut ja vuonna 2017 täysmääräisenä voimaan astunut kuntalaki.

Tarkoitus on muun muassa määritellä ja tehostaa omistajaohjausta ja omistajayhteistyötä nykyistä seikkaperäisemmin.

Irma Hujanen (kok.) ilmaisi näkemyksensä siitä, että uudistus jäntevöittää yhteistyötä ja lisää ennakoitavuutta. Talouden seurannasta huolimatta kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua.

Niin koki myös Anssi Piirainen (vas.).

— Kuitenkaan se ei lisää rahaa. Jos talous menee yli, jostain ne rahat otetaan.

Veikko Hämäläinen (sd.) kysyi, missä rahankäytön kipuraja menee. Apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino vastasi, että taloudelliset reunaehdot ovat tiedossa. Kyse on maakunnan kantokyvystä suhteessa palveluntarpeisiin.

— Eksote toteuttaa valtakunnan tasolla sotepalveluja per asiakas hyvin kilpailukykyiseen hintaan. Meillä on kohtuullisen hyvin asiat, mutta se ei ratkaise tulojen ja menojen epäsuhtaa tai palvelutarpeen kasvua.

Ilmasto-ohjelma kammattiin tarkasti

Valtuusto hyväksyi Imatran kaupungin uudistetun ilmasto-ohjelman, joka palautui pöydille uudelleen valmistelusta.

Viimeksi kaupungin uudistettu ilmasto-ohjelma ajoi valtuuston äänestämään Antero Latun (sd.) ehdotuksesta, sillä sen lähtötiedot kaipasivat hänen mukaansa enemmän jäsentelemistä.

Kaupungissa lasketaan hiilidioksidipäästöt vuosittain, muulta osin laskelmaohjelmistot ovat laajoja, valmistelussa mukana ollut Lattu selvensi viiden vuoden seurantajaksoa.

— Niillä saadaan yhdenmukaisia tuloksia muiden EU-valtioiden tulosten kanssa. Niiden on todella oltava sellaisia, että niistä on hyötyä maailmanlaajuisesti.

Entä kenelle kuuluu ohjelman seuranta? Anssi Piirainen (vas.) kysyi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja valtuutettu Anna Helminen (kok.) muistutti, että Hinku-työryhmä seuraa ohjelman toteutumista ja raportoi siitä kuten muidenkin strategian oheisohjelmien osalta.

Rajapatsaan tenniskenttiä Ukonniemeen?

Lisäksi valtuusto hyväksyi maankäyttösopimuksen, joka koskee Rajapatsaan kaupunginosan Kuparin ja Honkapirtin aluetta. Maankäyttösopimus on neuvoteltu asemakaavaa koskevan muutosalueen kiinteistöjen omistajan kanssa.

Sitä koskevissa puheenvuoroissa SDP:n valtuustoryhmän Veikko Hämäläinen ja Antero Lattu esittivät toiveen, että kyseisellä alueella ja ympäri Imatraa olevat hajanaiset tenniskentät saataisiin muutoksen myötä keskitettyä Ukonniemeen.

Valtuustossa havaittua

Kokous alkoi klo 17.30.

Paikalla oli 43 valtuutettua.

Rauni Mynttisen (sd.) tilalla istui Tuula Putto

Markus Niskasta (sd.) sijaisti Katri Lätt.

Marjut Kuvajan (sin.) tilalla oli Liisa Lajunen.

Jiri Montosen (ps.) varajäsen oli Erkki Saukkonen.

Pekka Rädyn (vihr.) sijasta valtuustossa istui Helena Roiha.

Imatran Lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto esittelivät jäseniään ja toimintaansa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Niina Malm (sd.) toivotti eduskuntavisiittiä suunnittelevat nuoret tervetulleeksi Arkadianmäelle.

Kokous oli vuoden viimeinen. Puheenjohtaja Malm kiitti valtuustoa kuluneesta vuodesta ja kaudesta.

Luetuimmat