Hotelli Hirsiranta Salosaaressa pyörii tällä hetkellä yhden naisen, Anastasia Ilyasovan, voimin

Talviaikaan toiminta Ruokolahdella ei kannata, mutta kesällä tilanne muuttuu, uskoo Ilyasova. Huokean majoituksen kysyntä on piristynyt Imatran seudulla viime vuodesta.

Minna Mäkinen

Venäläislähtöinen Anastasia Ilyasova sai tammikuussa Suomen kansalaisuuden. Ruokolahdella hän on asunut neljä vuotta.
Venäläislähtöinen Anastasia Ilyasova sai tammikuussa Suomen kansalaisuuden. Ruokolahdella hän on asunut neljä vuotta.

Hotelli Hirsirantaa Ruokolahden Salosaaressa pyörittävä Anastasia Ilyasova, 40, katsoo ikkunasta Saimaalle. Siellä istuu useampikin pilkkijä. Jäälle Ilyasova ei kuitenkaan ehdi, vaan käteen on vedettävä siivoushanskat. Huoneet pitää laittaa kuntoon venäläis- ja ranskalaisyöpyjien jäljiltä.

Ruokolahtelainen kolmen lapsen äiti Ilyasova pitää entistä Saimaan Lomahovia auki tällä hetkellä yksin. Hän on vuokrannut paikan omistaja Veli-Matti Heinolta ainakin lokakuuhun saakka.

Talvikautena toiminta ei todellakaan kannata. — Anastasia Ilyasova

— Silloin katson, jatkanko tässä vai enkö. Talvikautena toiminta ei todellakaan kannata, sillä asiakkaita on vähän ja lämmityskulut ovat kovat. Kesällä tilanne on onneksi päinvastainen, uskoo Ilyasova.

Asiakkaita on talviaikaan vaihtelevasti.

— Viikonloppuisin on venäläisiä ja viikolla Stora Enson komennusmiehiä.

Myös Tapiola työllistää

Ilyasova etsii parhaillaan kahta työntekijää, jotta voi laajentaa Hirsirannan palveluita. Hän aikoo hoitaa itse myös jatkossa asiakaspalvelun.

— Ruokaa ovat asiakkaat kovasti toivoneet. Tällä hetkellä meiltä ei saa aamiaista.

Ilyasova vastaa Hirsirannan lisäksi venäläisen it-yritys Embrian Joutsenossa omistamasta yksityisestä hotellista (entinen Tapiolan emäntäkoulu).

— Toimin siellä emäntänä. Koska paikka on tarkoitettu vain yrityksen omalle väelle, on se paljon tyhjillään.

Kokemusta Immalanjärveltä

Ennen Hirsirantaa Ilyasova ehti pyörittää kolmen vuoden ajan Imatralla sijaitsevaa Hostel Immalanjärveä.

— Minä tunnen hyvin Imatran seudun majoitustarjonnan. Erilaista majoitusta on paljon, mutta taso vaihtelee. Ajatukseni on nostaa Hirsirannan tasoa entisestään.

Hirsirannan kiinteistö on Ilyasovan mielestä remontin tarpeessa.

— Esimerkiksi rakennuksen lattialämmitystä pitäisi korjata, kattoa kunnostaa ja huoneiden äänieristystä parantaa. Omistaja ei ole toistaiseksi ollut halukas korjauksiin.

Vakiokävijöitä riittää

Kesällä Ilyasova aikoo vuokrata asiakkaille venettä. Näin talvikaudella kysyttyjä olisivat vuokrasukset ja -luistimet.

Suuri osa asiakkaista tulee Hirsirantaan verkon varauspalveluiden, kuten Booking.comin kautta.

— Harmi vain, että me emme näy, jos asiakas hakee Imatran majoitustarjontaa. Meidät löytääkseen pitää klikata auki kartta.

Kerran Hirsirantaan löytäneet asiakkaat tulevat Ilyasovan mukaan kuitenkin myös uudestaan.

Minna Mäkinen

Hostel Aalto on aitiopaikalla Vuoksenniskantien varressa. Huoneita on kahdessa kerroksessa yhteensä 14, kertoo hostellia isännöivä Slava Pronin.
Hostel Aalto on aitiopaikalla Vuoksenniskantien varressa. Huoneita on kahdessa kerroksessa yhteensä 14, kertoo hostellia isännöivä Slava Pronin.

Huokeat huoneet kysyttyjä

Huokealle majoitukselle on Imatran seudulla tällä hetkellä enemmän kysyntää kuin vuosi sitten, kertovat useat majoitusliikkeet.

— Nyt on enemmän asiakkaita kuin viime maaliskuussa. Viikonloppuisin käytännössä kaikki ovat venäläisiä, viikolla asiakkaissa on myös työmatkalaisia, kertoo Slava Pronin Vuoksenniskalla toimivasta Hostel Aallosta.

Myös Joutsenon puolella sijaitsevassa Karjalan Portissa näkymät ovat valoisammat kuin vuosi sitten.

— Loppuvuodesta lähtien on ollut vilkkaampaa. Venäläisten vapaat näkyvät meillä mukavasti, sanoo yrittäjä Eelis Kettunen.

Tyypillistä on, että majoitusvaraukset tehdään usein täpärästi ennen matka-aikaa.

— Varaus voi tulla viikkoa tai vain muutamaa päivää ennen saapumista, kertoo johtaja Natalia Helminen Rajapatsaalla toimivasta Hotelli Anna Kernistä.

Ukonlinnassa remontoidaan

Hostel Ukonlinnan kahdeksasta huoneesta melkein kaikki olivat käytössä viime viikonloppuna.

— Aika säpinää on myös muutaman viikon päästä, jolloin Imatralla on iso koiranäyttely, kertoo retkeilymajasta vastaava Kaarina Hartikainen Tainionkosken Tähdestä.

Ukonlinnassa kohennetaan tällä hetkellä fasiliteetteja. Saunatilojen takkahuoneita on remontoitu uuteen uskoon. Kevään tullen ehostetaan retkeilymajan salin takaosaa.

Ulos retkeilymajan ja harjun väliin on tulossa kenttä boccianpelaajille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset