Eksoten Itkonen pettyi Imatran toimintaan — "Joudumme arvioimaan uudestaan, missä asioissa olemme läsnä Imatralla"

Halutessaan Attendo voi häätää Eksoten esimerkiksi Honkaharjusta piankin. Itkonen uskoo ulkoistusten jatkuvan muissa kunnissa.

kai skyttä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen on pettynyt Imatran kaupungin tapaan toimia. Eksotella on ollut paljon suunnitelmia Imatran varalle, mutta Imatra ei ole kertonut omistaan.

Attendon kaupat Imatran sote-kiinteistöistä voivat olla vain alkusoittoa hoivapalvelujen laajalle ulkoistukselle Etelä-Karjalassa.

— Voi olla, että Lappeenrannassa tulee samanlaisia avauksia ja pienissä kunnissa perään. Monet kunnat ovat pohtineet ulkoistuksia, ja nyt kun tämä Imatralla lähti käyntiin, voi olla, että eteläkarjalainen hoiva ulkoistuu vähitellen, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) toimitusjohtaja Pentti Itkonen arvioi.

Kun Terveystalo osti Attendolta terveyspalvelut ja Attendolle jäi hoivapuoli, alalla povattiin, että markkinoiden jakaminen näkyy pian myös käytännössä kauppoina. Pääteltävissä oli Itkosen mukaan sekin, että Imatra on yksi kohteista.

Yllättävää oli Itkosen mukaan se, että Imatra ei Eksoten suuntaan hiiskahtanutkaan aikeistaan. Kuntien kanssa oli hänen mukaansa sovittu, että valmisteluista kerrotaan puolin ja toisin.

— Imatra ei kertonut tästä yhtään mitään. Meillä oli pitkälle meneviä suunnitelmia Imatran suhteen ja esittelimme sinne uusia tilaratkaisuja korvaamaan nykyisiä, joista Attendokin aikanaan luopuu. Ilmeisesti koko ajan on ollut tarkoitus, että Attendo ne rakentaa.

Itkonen muistuttaa, että Attendo hankkii kiinteistöjä vain saadakseen myös palvelujen tuottamisen. Halutessaan se saa Eksoten Honkaharjusta pois nopeastikin sanomalla irti vuokrasopimuksen.

— Ihmettelen Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtajan kommenttia, että ei tässä mikään muutu. Ei kai Attendo osta kiinteistöjä jatkaakseen meidän kanssamme vuokrasopimuksia. Pitäisi pystyä sanomaan suoraan, että tarkoItus on että Imatralla Attendo tulee tuottamaan hoivapalvelut.

Jos sote ei synny, neuvotteluja tarvitaan

Attendo ottaa kuitenkin jonkinmoisen riskin tehdessään kiinteistökaupat ennen kuin sote-ratkaisu on syntynyt.

— Jos sote ei toteudukaan, silloin he joutuvat neuvottelemaan enemmän meidän kanssamme, koska järjestämisvastuu on meillä. Tämä päätös viittaa siihen, että Imatra haluaa ulkoistaa hoivansa, mutta asia on kuitenkin Eksoten päätettävissä, ellei soteuudistusta tule.

Eksoten on Itkosen mukaan kuitenkin nyt miettittävä, onko sillä tarvetta lähteä toteuttamaan suunnitelmiaan Imatralla.

— Joudumme arvioimaan uudestaan sen, missä asioissa olemme läsnä Imatralla. Meillä ei ole varaa riskinottoon kuntien rahoilla.

Jos sote syntyykin, mutta julkinen sektori joutuu vetäytymään pois palvelujen tuottamisesta, ei valinnanvapaudesta jää paljon jäljelle, Itkonen huomauttaa.

Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta klo 21.11.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat