Lähteen talon purkaminen hiertää – Imatralla mietitään, pitäisikö Imatrankosken kaavamuutos rukata uusiksi, syynä Ely-keskuksen palaute: "Näkisin, että tämä on näpäytys Imatralle"

Hotellinakin toiminut Lähteen talo on Ely-keskuksen mukaan merkittävä osa Imatran matkailuhistoriaa. Imatran kaupunki varautuu valituksiin ja pohtii Lähteen talon irrottamista muusta kaavasta.

Anu Pakarinen

Lähteen talo saatetaan poistaa Torkkelinkadun ja kerhokeskus Koskiksen korttelin kaavamuutoksesta. Näin varmistettaisiin muun kaavapaketin eteneminen, jos Lähteen talon purkusuunnitelmat johtavat valituksiin.
Lähteen talo saatetaan poistaa Torkkelinkadun ja kerhokeskus Koskiksen korttelin kaavamuutoksesta. Näin varmistettaisiin muun kaavapaketin eteneminen, jos Lähteen talon purkusuunnitelmat johtavat valituksiin.

Lähteen taloa koskevat Imatran kaupungin ja Ely-keskuksen näkemyserot mutkistavat Torkkelinkadun ja kerhokeskus Koskiksen korttelin asemakaavamuutoksen valmistelua.

Kaupunki pitää mahdollisena, että Lähteen talon purkaminen johtaa kaavavalitukseen, joka pysäyttäisi pitkäksi aikaa koko kaavamuutosalueen suunnitelmien etenemisen.

Tämä ei käy, joten kaupunki harkitsee nyt kaavamuutoksen jakamista kahteen eri osaan.

– Kaava on ollut pitkään, pitkään valmistelussa. Olisi hyvä saada keskustan alueen kaavaa eteenpäin. Sellaista on keskusteltu, että onko turhaa pitää Lähteen taloa mukana kaavamuutoksessa, jos se on selkeä mahdollinen valituskohde, vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino sanoo.

Ely: Valtakunnallisesti arvokas kohde

Ely-keskuksen mukaan hotellinakin toiminut Lähteen talo on olennainen osa Imatrankosken varhaista matkailuhistoriaa, eikä sitä saisi purkaa. Rakennus liittyy myös Suomen sotahistoriaan.

– Olemme koko ajan yrittäneet ohjata siihen suuntaan, että rakennus säilytetään. 1920-luvulla rakennuksessa oli hotelli. Siihen on liittynyt myös Valtionhotellissa olleen päämajan muuta toimintaa, kertoo arkkitehti Tuija Mustonen Kaakkois-Suomen Ely-keskuksesta.

Kaavatyön yhteydessä tehdyn rakennushistoriaselvityksen perusteella Tuija Mustonen arvioi, että Lähteen talo kuuluisi valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle.

"Rakennus ostettiin purettavaksi"

Imatran kaupungin näkemys on toinen.

Sellaista on keskusteltu, että onko turhaa pitää Lähteen taloa mukana kaavamuutoksessa, jos se on selkeä mahdollinen valituskohde. — Kaisa Heino

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) huomauttaa, että pitkään tyhjillään ollut rakennus ostettiin muutamia vuosia sitten ainoastaan purkamista silmällä pitäen.

Samoilla linjoilla on kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Antero Lattu (sd.).

– Ei ole mitään järkeä lähteä suojelemaan Lähteen taloa. Ylivoimainen enemmistö imatralaisista haluaa sen pois, Lattu sanoo.

ANU PAKARINEN

Antero Latun (sd.) mielestä suojellun Kosken koulun purkaminen oli niin tiukka paikka Ely-keskukselle, että se haluaa näpäyttää Imatran kaupunkia jarruttamalla Lähteen talon kaavamuutoksen etenemistä.
Antero Latun (sd.) mielestä suojellun Kosken koulun purkaminen oli niin tiukka paikka Ely-keskukselle, että se haluaa näpäyttää Imatran kaupunkia jarruttamalla Lähteen talon kaavamuutoksen etenemistä.

Purkaminen mahdollistetaan vireillä olevalla asemakaavan muutoksella. Tilalle suunnitellaan myymälä- ja kahvilatiloja sisältävää uudisrakennusta.

Mutkia matkaan tuo kuitenkin Ely-keskus, joka haluaisi, että Lähteen talo suojellaan.

Antero Lattu kokee Elyn haluavan näin näpäyttää Imatraa, joka on purkanut paljon vanhaa, muun muassa suojellun Kosken koulun.

– Näkisin, että tämä olisi näpäytys meille. Että Lähteen taloa ette muuten purakaan.

Purkamisesta ei ole luovuttu

Ely-keskuksen kannanotot ovat saaneet Imatran kaupungin harkitsemaan uutta lähestymistapaa.

Pohdinnassa on erottaa Lähteen talo muusta Imatrankosken kaavamuutoksesta, jolloin sen purkamista koskeva mahdollinen kaavavalitus ei estäisi muun kaavapaketin etenemistä.

 Näkisin, että tämä olisi näpäytys meille. Että Lähteen taloa ette muuten purakaan. — Antero Lattu

Kaavamuutos mahdollistaa myös kerhokeskus Koskiksen purkamisen ja kahden kerrostalon rakentamisen sen paikalle, Imatrankosken S-marketin laajentamisen sekä useiden uudisrakennusten tulon Torkkelinkadulle.

Antero Lattu pitää todennäköisenä, että Lähteen talo poistetaan muusta keskustakaavasta.

– Päätöksiä ei ole, mutta tällainen asia on noussut esiin, koska kaavaa on niin tärkeää muuten saada eteenpäin. Meidän on rakennettava Imatrankoskea. Sitä on lähdettävä valmistelemaan, että saataisiin kaupunkikuvaa muutettua ja kaupunkia vetovoimaiseksi, Lattu sanoo.

Kaupunki neuvottelee maakaupoista

Latun mukaan on hyvinkin mahdollista, että Torkkelinkadulla alkaa tapahtua, kunhan kaava saa lainvoiman.

– Se on realistista. Valtionhotellin läheisyys, Imatrankoski, Vuoksi tekevät siitä vetävän paikan.

Torkkelinkadun uudisrakennusten tontit ovat enimmäkseen yksityisessä omistuksessa.

Anu Pakarinen

Kuvassa vasemmalla näkyvä tyhjä huoltamotontti kiinnostaa Imatran kaupunkia.
Kuvassa vasemmalla näkyvä tyhjä huoltamotontti kiinnostaa Imatran kaupunkia.

Latun mukaan kaupunki on käynnistänyt neuvottelut maakaupoista, lähinnä vanhasta huoltoasematontista. Jos maakaupoista päästään sopuun, tontille saatetaan rakentaa kerrostalo Imatran kaupungin ja yksityisen yrityksen yhteistyönä.

– Vähän samaan tapaan kuin Einonkadun uusi asuin- ja liikerakennus toteutettiin, Lattu sanoo.

Einonkadun hanke toteutui rakennusliike Evälahden ja Imatran kaupunkikonsernin yhteistyönä. Lattu uskoo, että kaupungin vetoapua tarvitaan tässäkin hankkeessa.

– En usko siihen, että puhtaasti yksityinen lähtee rakentamaan. Näkisin, että kaupunki on puoliksi mukana.

Luetuimmat

Kommentoidut