Ennätyssuuret kouluinvestoinnit edessä Imatralla: Rahaa palaa vähintään noin 60 miljoonaa euroa

Anu Pakarinen

Purkutuomion saaneen Mansikkalan vanhan koulukiinteistön ruokala on vielä päivittäisessä käytössä. Perjantaina tarjolla oli makaronilaatikkoa. Hyvältä maistuu, kehuivat kuvassa etualalla olevat Enni Kotanen, Nora Järveläinen ja Titta Meskanen 7D-luokalta.
Purkutuomion saaneen Mansikkalan vanhan koulukiinteistön ruokala on vielä päivittäisessä käytössä. Perjantaina tarjolla oli makaronilaatikkoa. Hyvältä maistuu, kehuivat kuvassa etualalla olevat Enni Kotanen, Nora Järveläinen ja Titta Meskanen 7D-luokalta.

Koulujen vakavat sisäilmaongelmat pakottavat Imatran kaupungin lähihistoriansa suurimpiin investointeihin.

Tarkkoja kustannuslaskelmia ei ole, mutta suuruusluokka tiedetään.

Sijoituspaikan osalta selvitetään kaikki mahdolliset vaihtoehdot.

Mansikkalan, Vuoksenniskan ja Kosken koulukeskusten investoinnit tulevat maksamaan nyt käytettävissä olevan tiedon perusteella vähintään noin 60 miljoonaa euroa.

Summa on itsessään valtava, ja haastetta lisää rakennushankkeiden samanaikaisuus.

Jos kouluinvestointeja tarkastelee kokonaisuutena, kyseessä on ehdottomasti Imatran kaupungin historian suurin investointi, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.).

Biolämpölaitos pitää vielä ykkössijaa

Tähän asti suurin investointi tehtiin kaukolämpöön. Virasojan biovoimalaitos ja sen verkoston rakentaminen maksoivat pari vuotta sitten 24 miljoonaa euroa.

Pelkästään Mansikkalan koulukeskus maksaa rutkasti enemmän. Karkean kustannusarvion mukaan hinta on jossakin 30–40 miljoonan euron välillä.

Vuoksenniskan koulukeskuksen laajennuksen kustannusarvio liikkuu puolestaan kymmenen miljoonan euron tuntumassa.

Lisätilaa tarvitaan Kaukopään ja Virasojan kouluja varten, joiden toiminta keskitetään laajennuksen valmistuttua Vuoksenniskalle. Hinta tarkentuu alkutalvesta tarjouskilpailussa.

Kosken koulu suurin kysymysmerkki

Suurimmat kysymysmerkit koskevat Kosken koulukeskusta, jonka katon alle pitäisi tulevaisuudessa koota myös Meltolan ja Imatrankosken koulut.

Tällä viikolla paljastui, että laajojen kosteus- ja mikrobivaurioiden vuoksi Kosken koulun nykyinen päärakennus tulisi käytännössä rakentaa uudelleen.

Runsas vuosi sitten Kosken koulun peruskorjaus- ja laajennustarpeiden hinnaksi arvioitiin runsaat 12 miljoonaa euroa. Tämä tuskin riittää.

Imatran YH-Rakennuttajan muissa kohteissa toteutuneiden neliöhintojen ja muun uusimman tiedon perusteella realistisempi summa on vähintään noin 16 miljoonaa euroa.

Silloin kouluhankkeiden yhteenlaskettu investointipotti nousee alustavan arvion mukaan 56–66 miljoonaan euroon.

Luvut tarkentuvat myöhemmin

Luvut ovat kuitenkin vielä arvailua, ja tarkentuvat suunnitelmien edetessä.

Vielä ei edes tiedetä, peruskorjataanko vai puretaanko Kosken koulu, ja mihin uusi Kosken koulukeskus lopulta sijoittuu.

Vuoden 2016 kouluverkkopäätöksessä Kosken koulukeskuksen sijaintia ei lukittu mihinkään, huomauttaa Anna Helminen. Sijoituspaikkaan piti palata myöhemmin, mutta sisäilmaongelmat aikaistivat päätöksentekoa.

— Sijoituspaikan osalta selvitetään kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Tavoitteena on saada vertailuun 2–3 vaihtoehtoa plussine ja miinuksineen, Helminen kertoo.

Hyvinvointilautakunta ja kaupunginhallitus lukitsevat Kosken koulukeskuksen sijoituspaikan lokakuussa.

Jo sitä ennen käynnistetään väistötilojen hankinta Kosken koululle ja samassa rakennuksessa toimivalle Itä-Suomen koululle. Asia on esillä kaupunginhallituksessa ensi maanantaina.

Anu Pakarinen

Anu Pakarinen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset