Lakkovahtien Sami Marttisen ja Mikko Siitosen ei tarvinnut hätyytellä rikkureita Harapaisessa — Postilakko alkoi rauhallisissa merkeissä

Imatralla turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä lähetyksiä hoitaa tänään kolme työntekijää, Simpeleellä yksi.

Kati Pullinen

Postinjakajat Mikko Siitonen (vasemmalla) ja Sami Marttinen toimivat lakkovahteina Harapaisen postin portilla maanantaina kello 6–8.
Postinjakajat Mikko Siitonen (vasemmalla) ja Sami Marttinen toimivat lakkovahteina Harapaisen postin portilla maanantaina kello 6–8.

Postin lakko alkoi tänään maanantaina kello 6 aamulla.

Imatralla kotiin jäi vajaat 40 työntekijää.

Imatralla lakon ulkopuolelle rajattuja turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä lähetyksiä hoitaa maanantaina kolme työntekijää, kertoo Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n Imatran puheenjohtaja Jouko Rossi. Simpeleellä vastaavia lähetyksiä hoitaa yksi henkilö.

Lappeenrannassa kotiin joutui jäämään noin sata postin työntekijää. Harapaisessa postin portilla lakkovaihteina seisoivat postinkantajat Mikko Siitonen sekä paikallinen alueluottamusmies Sami Marttinen.

Marttisen mukaan työtaisto harmittaa työntekijöitä. Lakkorikkureita ei kuitenkaan aamulla ovelta tarvinnut käännyttää.

— Jotkut olivat aikeissa tulla töihin, mutta heidän päänsä saatiin kääntymään. Onhan se iso asia, kun 30 prosenttia palkasta lähtee, se tekee ison loven lompakkoon, Marttinen toteaa.

Postin lakko viivästyttää merkittävästi postin jakelua Lappeenrannassa ja muualla Etelä-Karjalassa. Posti arvioi, että painettujen lähetysten eli kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu häiriintyy ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä. Sanomalehtien varhaisjakelu, varasto- ja rahtipalvelut sekä Postin palvelupisteet palvelevat normaalisti.

Maanantaina Postin lajittelukeskuksessa Harapaisessa ei ollut töissä kuin 13 ihmistä, jotka vastasivat lakon ulkopuolelle rajattujen turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien lähetysten hoitamisesta.

— He lajittelevat verikokeita ja Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) postia, Marttinen sanoo.

Postilakko jatkuu 24. marraskuuta saakka.

Postin lakko johtuu siitä, että Palvelualojen työnantajat Paltta vastustaa Postin yritystä korvata nykyinen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevalla sopimuksella. Se heikentäisi merkittävästi postin työntekijöiden työehtoja.

Maanantaina alkanut postilakko kestää kaksi viikkoa 24. marraskuuta saakka. PAU on ilmoittanut työtaistelun jatkuvan kahden viikon kuluttua samantien, jos sopimukseen ei päästä keskiviikon neuvotteluissa.

Luetuimmat

Kommentoidut