Juhannuksena varaudutaan kovan tuulen aiheuttamiin sähkökatkoksiin — Energiaverkot toivoo, että vikapalvelunumeroon soitetaan vain, kun vian aiheuttaja on tiedossa

Sähköjen palauttamisen kannalta on tärkeää, että vikapäivystys saa mahdollisimman nopeasti tiedon siitä, missä viat sijaitsevat. Vikailmoituksiin toivotaan malttia myräkän alkuvaiheessa.

Katri Ikävalko

Etelä-Karjalan pelastuslaitos on aamun ja alkuiltapäivän aikana raivannut pois useita kaatuneita puita eri puolilla maakuntaa. Kuva on arkistosta.
Etelä-Karjalan pelastuslaitos on aamun ja alkuiltapäivän aikana raivannut pois useita kaatuneita puita eri puolilla maakuntaa. Kuva on arkistosta.

Puuskainen etelätuuli puhaltaa sääennusteiden mukaan juhannusaattona aamupäivästä iltaan asti.

Esimerkiksi Imatran Seudun Sähkönsiirron alueella Ruokolahdella oli noin kello 14 noin 700 asiakasta ilman sähköä. Tilanne elää jatkuvasti. Yhtiön ajantasaisen häiriökartan löydät täältä ja vikapäivystyksen yhteystiedot täältä.

Energiaverkot toivoo malttia

Useat sähköyhtiöt ovat tiedottaneet varautuvansa juhannuksen myräkkään. Lappeenrannan Energiaverkot on nostanut valmiustilaa ja varannut resursseja sekä vikojen korjaukseen että asiakaspalveluun.

Asiakkailta toivotaan malttia yhteydenottoihin sähkökatkojen alkuvaiheessa.

Sähköjen palauttamisen kannalta on tärkeää, että vikapäivystys saa tiedon vian aiheuttajista ja niiden sijainneista mahdollisimman nopeasti.

Energiaverkkojen mukaan vikapalvelunumeroon (020 690 401, pmp/pvm) kannattaa soittaa vain, jos tietää vian aiheuttajan, kuten sähkölinjaan nojaavan puun tai katkenneen sähköjohdon.

Yhtiö tiedottaa sähkökatkoista ja korjauksista tarvittaessa sekä verkkosivuillaan että Facebookissa ja Twitterissä. Yhtiön häiriökartta löytyy täältä.

Pienjänniteviat eivät näy häiriökartalla, eikä käyttökeskus saa automaattisesti tietoa kaikista yksittäisistä vioista. Jos asiakas on ilman sähköä eikä katko näy kartalla, katkosta on hyvä ilmoittaa vikailmoitusnumeroon.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitos on kohottanut valmiuttaan juhannuksen ajaksi. Pelastuslaitos kehottaa etenkin vesilläliikkujia noudattamaan varovaisuutta perjantaina päivällä ja illalla.

Veneiden kiinnitykset ja varusteet on syytä tarkistaa ja huolehtia siitä, että veneillessä käytetään pelastusliivejä.

Pelastuslaitos antoi vinkkejä turvalliseen juhannukseen Facebook-videolla torstai-iltana. Jos upotus ei näy, voit katsoa videon pelastuslaitoksen Facebook-sivulta.

Päivitetty ingressiä 22.6. klo 10.29.

Lisätty pelastuslaitoksen tehtäviä koskeva tieto kuvatekstiksi klo 13.00.

Lisätty jutun toinen kappale 22.6. klo 14.05.

Lisätty Energiaverkkojen pienjännitevikoja käsittelevä kappale 22.6. klo 14.49.