Novellista kumpusi romaani — Imatralta kotoisin olevan Tiina Lifländerin esikoisteos Kolme syytä elää on tekijälleen työvoitto

Elena Liseytseva

Tiina Lifländer perusti Rooibos kirjoittaa -bloginsa vuonna 2007. Romaanin julkaisun myötä hän siirtyi kirjoittamaan omalla nimellään.
Tiina Lifländer perusti Rooibos kirjoittaa -bloginsa vuonna 2007. Romaanin julkaisun myötä hän siirtyi kirjoittamaan omalla nimellään.

Volvo lähti liikkeelle novellina.

Lopputulos on nyt Tiina Lifländerin käsissä. Työnimi Volvo vaihtui alkuvuodesta, kirjakauppoihin Atenan kustantama romaani Kolme syytä elää ennätti heinäkuussa.

Teos on Imatralta kotoisin olevan Lifländerin ensimmäinen. Samalla romaani on toteutunut unelma, jonka eteen Lifländer on tehnyt töitä kauan. Työvoitto.

— Olen kirjoittanut aina. Tiesin jo 5-vuotiaana, että haluan julkaista kirjan, Lifländer nauraa.

Ensimmäisellä yrittämällä ei tärpännyt, eikä vielä toisella eikä kolmannellakaan. Kolme syytä elää on viides käsikirjoitus, jonka Lifländer lähetti kustantamoille. Kustannussopimuksen hän solmi Atenan kanssa viime syksynä.

Kolme syytä elää kertoo kahdesta naisesta, joiden välissä on yksi mies. Keväällä 1958 Helmi saa selville, että hänen miehellään Laurilla on suhde sihteerinsä Kertun kanssa. Helmi ei paljasta miehelleen tietävänsä suhteesta, vaan selvittelee mieltään ajamalla pariskunnan kyyhkysenharmaalla Volvolla pitkin maaseutua.

— Tarinassa on määräävässä osassa se, että asioista puhutaan myöhään. Eri seikka on, onko se hyvä vai huono asia. Lisäksi romaani on tarina valinnoista ja siitä, miten eri lähtökohdista ihmiset toimivat ja tekevät päätöksiään. Ratkaisut eivät ole sen parempia eivätkä huonompia, vaikka taustalla olevat syyt eivät olisikaan yleviä.

Lisää aiheesta lauantain lehdessä.

Katri Ikävalko