Gösta Sundqvistia Imatralla perjantaina esittävän A.J. Keskisen ei tarvitse pelätä blackoutia: yleisö pelastaa varmasti, jos sanat unohtuvat - Poimi viikonlopun menosi täältä!

Tuleva sunnuntai on laskiaissunnuntai. Silloin vietetään myös Inkerin kinkereitä.

Suomen Musiikkiteatteri

Vasara ja Nauloja saapuu kaupunkiin. Keskellä sinisissään Gösta Sundqvist, alias A.J. Keskinen.
Vasara ja Nauloja saapuu kaupunkiin. Keskellä sinisissään Gösta Sundqvist, alias A.J. Keskinen.

Jos kävisi katastrofi ja kesken kappaleen tulisi kertakaikkinen blackout, ei muistaisi enää sanoja, niin siihen voisi kyllä luottaa, että yleisö pelastaa, sanoo A.J. Keskinen.

Hän saapuu perjantaina Imatralle Vasara ja nauloja -musikaalin nimissä. Eli esittää Gösta Sundqvistia, Leevi and the Leavings -yhtyeen salaperäisenä pysytellyttä solistia.

– Vielä ei ole käynyt niin, että unohtaisin sanat täysin. Mutta jos niin kävisi, niin yleisö varmasti pelastaisi.

Perjantaina Kulttuuritalo Virta tarjoaa ihmisille omalla tavallaan aivan ainutlaatuisen kokemuksen: Leevi and the Leavingsin keikan.

Oikeasti, laulaja Sundqvistin eläessä, sellaiselle ei päässyt koskaan, sillä yhtye ei keikkaillut julkisesti.

Sundqvist oli muutenkin salaperäinen hahmo, vaikka keikka- ja haastattelupyyntöjä hänelle varmasti sateli. Hän ei esiintynyt julkisesti, eikä juuri antanut haastatteluja. Se tekee hänen nahkoihinsa hyppäämisestä toisaalta haasteellista – mutta antaa myös tilaa leikitellä, Keskinen toteaa

– Koska hän ei kertonut henkilökohtaisesta elämästään juuri mitään. On hankala tietää, miten hän olisi mihinkin tilanteeseen suhtautunut. Itse suhtaudun tähän musikaaliin niin, että tämä on minun, ja ohjaajan ja käsikirjoittajan näkemys asiasta. Saappaat ovat valtavan isot.

Vasara ja nauloja on reilun parinkymmenen kappaleen musikaali. Siihen kuuluu myös Göstan mietteitä omasta elämästään: nuoruudesta, jalkapallosta, talonmiehenä olosta, kappaleiden synnystä ja maailman menosta.

Gösta ei matkaillut ulkomailla

Keskinen on hypännyt Sundqvistin nahkoihin viime keväästä lähtien, sillä silloin tämä musikaali sai ensi-iltansa. Laulaja ja yhtye olivat kuitenkin tuttuja hänelle jo ennestään.

– Olen kuunnellut Leeviä ihan pikkupojasta asti. 90-luvun puolivälin jälkeen alkoi tulla kaikkia ahaa-elämyksiä, että ahaa, tämäkin biisi on heidän: se oli jännä, miten he saattoivat monesti kuulostaa ihan eri bändeiltä. Omistan heidän kaikki LP:nsä, ja olen esittänyt heidän kappaleitaan jo tätä musikaalia aiemminkin, omilla keikoillani. Enkä ole huomannut kypsymistä aiheeseen. Iso repertuaari erilaisia lauluja.

Keskinen on esittänyt Sundqvistia jo aiemminkin. Vuonna 2017 hänestä tuli yllättäen fiktiivisen, suomalaismuusikoista kertovan Raparperitaivas -musikaalin Gösta, kun roolin alkuperäinen esittäjä sairastui.

– Hän sairastui kuusi päivää ennen ensi-iltaa. Musikaalin ohjaaja veti pääroolin ensimmäisissä esityksissä, ja alkoi siinä samalla etsiä rooliin korvaajaa. Yksi ystäväni vinkkasi hänelle minusta: minä osasin laulaa. Ja minulla oli parta.

Molemmat piirteet yhdistivät Keskisen Sundqvistiin. Mutta oli hänessä kenties vielä jotain muutakin, sillä hän sai roolin.

Jo Raparperitaivasta tehdessä alkoi kypsyä ajatus siitä, että Göstan ja Leevi and the Leavingsin tarinaan olisi hienoa uppoutua syvemmällekin. Käsikirjoittaja teki käsikirjoituksen, ja tässä sitä ollaan.

Väliajan kanssa musikaali kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Pohjois-Karjala tulee varmasti, samoin muita tuttuja kappaleita, tuntemattomampien lisäksi, Keskinen lupaa.

– Tätä musikaalia tehdessä hänestä tuli myös ilmi monia erikoisia faktoja. Itseäni hämmästytti esimerkiksi se, ettei hän ollut koskaan matkustanut ulkomailla, vaikka teki hyvin teräviä tekstejä matkustamisesta ja eri maista.

Vasara ja nauloja -musikaali, Kulttuuritalo Virta, pe 21.2. klo 19.

Johanna Försti versioi perjantaina muun muassa Aretha Franklinia.
Johanna Försti versioi perjantaina muun muassa Aretha Franklinia.

Arethaa monella tavalla

Edesmennyt soul-legenda, Aretha Franklin vierailee tänä viikonloppuna Imatralla monella tavalla, ja peräti kahtena päivänä. Ensin perjantaina, illalla, jolloin Valtionhotellissa tapahtuu perinteinen jazz-musiikin talvitapahtuma. Tapahtuma alkaa buffet-illallisella kello 19, ja ruuan päälle, kello 21.30 alkaa soitto soida. Imatra Big Band kapellimestari Antti Rissasen johdolla. Big Bandin vakiokokoonpanon lisäksi soittavat saksofonisti William Suvanne, sekä pianisti Mikael Jakobsson.

Laulusolistina laulaa Suomen soul-kuningattarenakin tunnettu Johanna Försti. Hänen repertuaariinsa kuuluvat muun muassa versiot Aretha Franklinin Think- ja Respect -kappaleista, mutta muitakin artisteja Försti versioi.

Jos perjantainen keikka jää väliin, saman voi nähdä myös lauantaina Lappeenrannassa, hotelli Patriassa.

Lauantaina Franklin saapuu Imatralle myös elokuvan muodossa, sillä Elokuvakerho Pennittömät esittävät Aretha Franklinin vuoden 1972 esiintymisestä tehdyn konserttitaltioinnin Amazing Grace. Elokuva kestää noin puolitoista tuntia, ja on sallittu kaiken ikäisille.

Jazz-tapahtuma, Imatran Valtionhotelli pe 21.2 klo 19.

Aalto Risto

Basisti-säveltäjä Pekka Pohjola (13.1.1952-27.11.2008).
Basisti-säveltäjä Pekka Pohjola (13.1.1952-27.11.2008).

Elokuvakerho Pennittömät - Amazing Grace, la 22.2 klo 13, Bio Vuoksi

Pohjolasta Vertigoon

Viikonlopun keikkatarjonnasta löytyy monenlaista. Perjantaina ravintola OC:ssa soittaa Pohjolasta itään -kokoonpano, joka keskittyy vain yhteen asiaan: basistisäveltäjä Pekka Pohjolan musiikkiin. Klassisen musiikin mies päätti parikymppisenä vaihtaa suuntaa, ryhtyi rockmuusikoksi ja sävelsi runsaasti progressiivisia, jylhiä ja dynaamisia teoksia.

Yhtyeessä soittavat Lauri Kuosa, Jarkko Palokas, Janne Pätilä, Pekka Ranta ja Rene Reinikainen.

Lauantaina samaisessa baarissa esiintyy rautalankaa rakastava veljesbändi nimeltä The Leminen Brothers. Viikonlopun mieleenpainuvin numeroyhdistelmä löytyy kuitenkin vieressä, eli pub Vahdissa musisoivalta Axa ja Vertigolta; 22.2 klo 22.

Pohjolasta Itään, OC-bar, pe 21.2. klo 22:30.

The Leminen Brothers, OC-bar, la 22.2 klo 20

Axa ja Vertigo, pub Vahti, la 22.2 n. klo 22

Marko Happo

Tältä näyttää cembalo.
Tältä näyttää cembalo.

Inkeri lupaa bassokulkuja

Tulevana sunnuntaina on laskiaissunnuntai, ja sen vuoksi myös Inkerin kinkerit ovat päättäneet ottaa lasketellen.

Musiikillinen laskiainen tarkoittaa sitä, että kaikki näillä kinkereillä esitettävät kappaleet pohjautuvat laskeutuville bassokuluille. Tämä useimmiten neljän sävelen mittainen kuvio inspiroi erityisesti barokin aikana sävelletty lukemattomia muunnelmasarjoja. Niitä esittävät Imatran Inkeri, eli Heini Vesterinen barokkiviululla, sekä Inkerin mies Johannes Vesterinen uruilla ja cembalolla. Musiikin jälkeen luvassa on haastelua.

Inkerin Kinkerit, Kolmen Ristin Kirkko, su 23.2 klo 18.

Tiina Tynkkynen-Hieta

Kompassissa voi juoda myös kahvit.
Kompassissa voi juoda myös kahvit.

Perhekahvila Ruokolahdella

MLL Ruokolahden paikallisyhdistys järjestää perhekahvilaa joka toinen viikko - ja nyt on juuri se viikko. Ruokolahden torin laidalla Kompassi-kahvilassa on parin tunnin ajan paikalla muitakin perheitä ja muunlaista lapsiperheille hyödyllistä ohjelmaa, ja saavat paikalle tulla mummot ja vaarit.

Perhekahvila, Kahvila Kompassi (Toritie 6), Ruokolahti pe 21.2 klo 9:30

Luetuimmat