IPS:n pelikirja uusiksi: Junioripäällikkö Santeri Piirainen siirtyy HJK:n organisaatioon, valmennuspäällikön tehtävissä aloitti Toni Rummukainen

Santeri Piiraisesta tulee HJK:n 11-vuotiaiden akatemiajoukkueen toinen valmentaja. IPS joutuu järjestelemään tehtäviään uusiksi valmennusportaassa tapahtuneiden muutosten takia.

Juho Kokko

Uudet haasteet kutsuvat IPS:n junioripäällikkönä vuodesta 2017 toiminutta Santeri Piiraista. Arkistokuva.
Uudet haasteet kutsuvat IPS:n junioripäällikkönä vuodesta 2017 toiminutta Santeri Piiraista. Arkistokuva.

Imatran Palloseuran valmennusporras on menossa uusiksi. Junioripäällikkönä vuodesta 2017 asti toiminut Santeri Piirainen astuu syrjään vuoden lopussa. Hän aloittaa ensi vuoden alussa työt Helsingin Jalkapalloklubissa 11-vuotiaiden akatemiajoukkueen toisena valmentajana. Piirainen kertoo hakevansa Helsingistä myös opiskelupaikkaa kouluttautuakseen sosionomiksi.

Metropolia-ammattikorkeakouluun pääsy mahdollistaisi Piiraisen toimimisen myös HJK:n iltapäiväkerhon ohjaajana.

– Olen innoissani, että pääsen toimimaan ympäristöön, missä asioita tehdään todella laadukkaasti niin kansallisella tasolla kuin kansainvälisessä viitekehyksessä. Se aiheuttaa itsessäkin täpinöitä, Piirainen kuvailee tunnelmiaan.

Uusi sivu elämässä ei suinkaan käänny ilman haikeutta. Imatran Palloseura on ollut Piiraiselle mieluinen työympäristö.

– Tässä joutuu jättämään hyvästit monelle sellaiselle lapselle, joita on valmentanut siitä asti, kun he ovat tulleet jalkapallokouluun. Kaikki eivät ole välttämättä olleet heti niin innostuneita jalkapallosta, mutta kasvatustyön kautta motivaatio ja innostus ovat löytyneet.

Valmennuspäällikön vastuu kasvaa

Piiraisen vastuulla on juniorijalkapalloilijoiden valmentamisen lisäksi ollut seuran hallinnollisia tehtäviä. IPS:n puheenjohtaja Emilio Urpalainen kertoo, että Piiraisen tilalle ei tällä hetkellä olla palkkaamassa uutta junioripäällikköä.

– Toiminta järjestellään nyt ihan uusiksi. Hallinnollisia palveluita ostamme muualta, Urpalainen toteaa.

Varovaisuus uuden työntekijän palkkaamiseen kytkeytyy koronavirukseen. Junioriturnausten järjestäminen on ollut Imatran Palloseuralle tärkeä varainhankintakeino, jonka varaan tulopuolta ei kuitenkaan nykyisessä matkustustilanteessa voida laskea.

IPS:n organisaatiossa tapahtui jo syksyllä muutoksia, kun pitkäaikainen valmennuspäällikkö Tero Nieminen siirtyi Lappeenrannan Veiterän jääpallojoukkueen päävalmentajaksi. Hänen tilallaan aloitti lokakuun alussa Toni Rummukainen.

– Toni on UEFA:n B-lisenssin valmentaja, joka tuli meille Paraisilta valmennettuaan länsirannikolla eri ikäluokkien joukkueissa. Kotoisin hän on Imatralta ja PaSan kasvatteja, joten saimme kaiken lisäksi paluumuuttajan, Urpalainen kertoo.

Piiraisen lähdön myötä valmennuspäällikkö ottaa kentän tasolla aiempaa suuremman vastuun valmennustehtävistä.

– Rummukainen alkaa hoitaa kaikkia ikäluokkia, kun aiemmin valmennuspäällikön vastuulla ovat olleet vanhemmat ikäluokat.