Imatralla poissaolot ja karanteenit ovat lisääntyneet työpaikoilla ja kouluissa: testeihin pääsee Eksoten mukaan jo ilmoituspäivänä tai viimeistään seuraavana – ongelmana on testituloksissa oleva viive, jonka eteen tehdään nyt töitä

Koronatestitulosten saamisessa on Imatralla ollut pahimmillaan viikon mittainen viive. Testit tutkitaan Helsingissä, ainoastaan sairaalahoitoa vaativilla potilaille ne tutkitaan Lappeenrannassa.

arkisto / Riina Haapala

Eksoten testeihin pääsee Imatralla yleensä jo samana päivänä.
Eksoten testeihin pääsee Imatralla yleensä jo samana päivänä.

Koulujen ja lomakausien päätyttyä työpaikoilla ja kouluissa on ollut Imatralla sekä karanteenitapauksia, että sairaspoissaoloja. Testauksiin mennään oheita noudattaen matalalla kynnyksellä.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan jonot Imatralla koronatesteihin ovat tällä hetkellä maksimissaan päivän mittaisia. Pääosin testiin pääsee jo ilmoituspäivänä.

– Ongelmana meillä on tällä hetkellä testitulosten saamisessa oleva viive. Testit tutkitaan Helsingissä, ainoastaan erityistapauksissa tutkitaan pikatestillä, mutta tällöin kyseessä ovat sairaanhoitoon otettavat potilaat, Raasakka avaa tilannetta.

Tavoitteena on, että tulokset tulisivat jatkossa 1-3 päivän aikana. Raasakalle tulleiden tietojen mukaan imatralaiset ovat noudattaneet karanteenimääräyksiä hyvin. Ylilääkäri pohtii, että syy Etelä-Karjalan hyvään tartuntatilanteeseen on ihmisten kuuliaisuus säännösten noudattamisessa.

Imatran yhteislukiossa karanteenitapauksia on rehtori Mika Strömbergin mukaan tällä hetkellä vähän. Venäjältä tulevat vaihto-opiskelijat ovat asettuneet omaehtoiseen karanteeniin.

– Meillä on joitain IB-lukiossa olevia ulkomaalaisia opiskelijoita ollut karanteenissa. Jonkin verran on ollut myös kausiflunssatapauksia, joissa he ovat lääkärikäyntien jälkeen menneet testeihin, joista alkaa karanteeniaika. Positiivisia tapauksia ei ole ollut laisinkaan.

Testitulosten saamisessa on ollut Strömbergin mukaan oppilailla viikon mittaista viivettä.

Poissaolot alkavat näkyä myös työpaikoilla

Saimaan tukipalvelujen laitospalvelujohtaja Kaisa Sairanen kertoo, että sijaistyöntekijöistä on alkanut olla pulaa, kun karanteeneja ja sairauspoissaoloja on ilmaantunut.

– Lukumäärällisesti en osaa poissaolojen määrää vielä kertoa. Pienten lasten vanhempia meillä on paljon töissä, jonka takia tauteja leviää perheiden sisälläkin.

Keväällä lisääntyneen hygieniatekijöiden myötä vatsatautien ja flunssan määrä väheni työntekijöiden joukossa. Sairanen kertoo Tukipalvelujen tehostaneen siivousta kohteissaan, mikä taas vaatii lisää työpanosta.

Ongelmana onkin tällä hetkellä, että työntekijöiden määrä on poissaolojen myötä vähentynyt, mutta Sairasen mukaan vuokratyövoiman hyödyntäminen on pelastanut tilannetta, mutta huolenaiheita riittää.

– Meillä on oma rekrytointiyksikkö, joka välittää sijaisia. Kaikki kynnelle kykenevät alkavat olla jo työntouhussa.

Eksoten henkilöstö- ja viestintäjohtaja Santtu Niemi kertoo, että heidän työntekijöistä karanteenissa on selvityksen jälkeen muutamia kymmeniä henkilöitä. Ohjeistukset sairastapauksissa vaihtelevat työtehtävästä riippuen.

– Poissaolokoodeissamme ei ole tällä hetkellä erityistä koodia karanteenille. Karanteenissa olevia henkilöitä on todennäköisesti alle 50, Niemi täydentää.

Imatran K-Citymarketin kauppias Marko Tujula kertoo, ettei karanteenitapauksia ole henkilökunnan keskuudessa ollut.

Tujulan mukaan henkilökunnan kanssa on käyty läpi, millaisissa syissä kotiin tulee jäädä. Samalla hän on korostanut myös oman harkintakyvyn käyttämistä.

– Aika tarkasti meidän täytyy seurata kuinka ihmiset ovat töissä, jotta pystyisimme jäljittämään henkilöitä, jos jollakin positiivinen tapaus olisi. Onneksi tällaista tilannetta ei ole tullut vastaan.

Eksoten alueella otetuissa näytteissä ei ole ilmennyt positiivisia tapauksia sitten 21.8. Kaikkiaan positiivisia tapauksia Eksoten alueella on ollut 27.

Juttua muokattu 28.8. klo 8.55: lisätty tieto Eksoten tilastosta.

Luetuimmat

Kommentoidut