Hallitus ei hyväksy sote-ulkoistuksia — ”Älkää tarttuko tarjouksiin”

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus ”puuttuu rajusti” ulkoistamishankkeisiin. Sote-kiinteistöjään kauppaavia kuntiakin Sipilä haluaa hillitä.

Vesa Vuorela

Mikkelissä keskustapiirin kokouksessa tiistaina vierailleen pääministeri Juha Sipilän mukaan sote ja maakuntauudistus etenevät. Maakuntien lausunnot luvataan lukea tarkoin ennen kuin lakipaketit ovat ensi keväänä eduskuntakäsittelyssä.
Mikkelissä keskustapiirin kokouksessa tiistaina vierailleen pääministeri Juha Sipilän mukaan sote ja maakuntauudistus etenevät. Maakuntien lausunnot luvataan lukea tarkoin ennen kuin lakipaketit ovat ensi keväänä eduskuntakäsittelyssä.

Hallitus ei hyväksy mittavia terveyspalvelujen ulkoistuksia juuri nyt keskellä sote-uudistuksen viime hetkien valmistelua.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että hallitus ”puuttuu rajusti” hankkeisiin, joissa kunnat suunnittelevat soten yhteisyritysten perustamisia yksityisten terveyspalveluja tuottavien yhtiöiden kanssa.

Viimeisin julkisuudessa ollut esimerkki kuntien ja terveysjättien yhteishankkeesta on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiin eli niin sanotun Meri-Lapin kuntien ulkoistussuunnitelma terveysyritys Mehiläisen kanssa.

Sipilä otti kantaa yhteisyrityssuunnitelmiin keskustan Etelä-Savon piirin piirikokouksessa tiistaina Mikkelissä.
Hänen mukaansa tilanteesta on puhuttu hallituksen sisällä viimeksi tiistaina.
— Valitettava suuntaus on nähtävissä. Tätä varten laadittiin rajoituslaki, mutta yksityinen taho hakee aukot.

Yhteisyritykset nosti esille puolueen piirikokouksen keskustelussa Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.).
Wuorisen mukaan vastaavanlaisia hankkeita on käynnissä muuallakin kuin Meri-Lapissa. Hän kysyi Sipilältä, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta sote-kokonaisuus ei karkaa käsistä.

Sipilä jakoi Wuorisen huolen ja sanoi, että hallitus puuttuu tilanteeseen.
Sipilä ei kuitenkaan tiistaina kertonut sitä, millä tavalla. Hänen viestinsä kunnille oli, että ”älkää tarttuko tarjouksiin”.
— Se olisi lyhytjänteistä toimintaa. Uudelle maakunnalle ei voi luoda velvoitteita tuollaisella toimintamallilla.

Sipilä ei ottanut suoraan kantaa siihen, voiko kunta myydä kiinteistönsä, mutta hän oli valmis keventämään kuntien kiinteistöhuolia.

— Meillä on velvoite hoitaa kuntien sote-kiinteistöt. Esimerkiksi jokin rahastomalli  tulee. Kiinteistökysymys ei kuitenkaan ole peruste muuttaa sote-perusteita.

Luetuimmat