15-vuotias kolmikko ryösti miehen yksityisasunnossa – Miehen syytteet ryöstäjiinsä kohdistuneista seksuaalirikoksista hylättiin

Ryöstössä käytettiin muun muassa keittiöveistä. Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei pitänyt tekoa kokonaisuuten arvostellen törkeänä.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi kolme naista nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä ehdolliseen vankeuteen.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi kolme naista nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä ehdolliseen vankeuteen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominut kolme naista nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä. Ryöstettyä miestä syytettiin samassa yhteydessä useista seksuaalirikoksista, mutta miehen syytteistä valtaosa hylättiin.

Tekohetkellä 15-vuotias kolmikko tuomittiin yhden vuoden ja viiden kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Teko tapahtui yksityisasunnossa vuonna 2018.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus määräsi oikeudenkäyntiasiakirjat salaisiksi, mutta siitä annetun julkisen selosteen mukaan miehen kaulalla oli pidelty keittiöveistä ja tätä oli lyöty päähän lasipullolla niin, että tälle oli syntynyt vertavuotavat haavat.

Mieheltä oli tässä yhteydessä otettu pieni summa käteistä rahaa, puhelin ja tablettitietokone.

Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä ryöstöstä, koska teossa käytettiin teräasetta, mutta käräjäoikeus ei pitänyt tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä, joten kolmikko tuomittiin perusmuotoisesta ryöstöstä.

Kolmikko määrättiin korvaamaan miehelle yhteensä yli 5 500 euroa muun muassa kärsimyksestä, tilapäisestä haitasta ja anastetusta omaisuudesta.

Samassa oikeudenkäynnissä käsiteltiin ryöstetyn miehen syytteitä kolmikkoon kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Syytteet lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta yrityksestä hylättiin. Samoin miehen kaksi pahoinpitelysyytettä hylättiin, sillä ryöstäjille tilanteessa syntyneiden vammojen katsottiin tulleen hätävarjelutilanteessa.

Mies kuitenkin tuomittiin alkoholirikoksesta, sillä hän oli luovuttanut alkoholia tekohetkellä 15-vuotiaalle kolmikolle.

Samalla käsiteltiin tapausta, joka ei millään tavalla liittynyt yllä kuvattuihin tapahtumiin. Siltä osin mies tuomittiin yrityksestä ostaa seksuaalipalveluja nuorelta, mutta syyte lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä hylättiin.

Mies tuomittiin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Luetuimmat