Poikkeusolojen keinoja pohditaan Imatran kaupungin johdossa– Huhtikuun valtuustosta on tulossa etäkokous, jos se ylipäätään pidetään

Imatran vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino ennakoi, että palikat laitetaan syksyllä uusiksi, kun Imatran tulevien vuosien taloutta suunnitellaan.

Mija Kaibijainen

Imatran vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino ennakoi, että kuntatalouden kuviot menevät aivan uusiksi syksyllä.
Imatran vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino ennakoi, että kuntatalouden kuviot menevät aivan uusiksi syksyllä.

Imatran kaupunginhallituksen kokoushuoneessa oli maanantaina väljää, kun hallitus sai ajankohtaisen selvityksen koronavirustilanteesta.

 – Osa oli paikalla kokoushuoneessa ja osa osallistui etäyhteydellä, sillä tavalla nämä viime kokoukset ovat hoituneet. Olemme pyrkineet siihen, että paikan päällä ei olisi turhan paljon osallistujia, kertoo Imatran vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino.

Kun koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet maaliskuun puolivälissä alkoivat, Imatran kaupungin laajennettu johtoryhmä ja koronavalmiusryhmä pitivät päivittäin kokouksia.

Käytännössä kumpaankin päivittäiseen kokoukseen osallistui laajennettu johtoryhmä, valmiusryhmään kuuluivat lisäjäseninä esimerkiksi koulukeskusten rehtorit.

– Nyt kokousväliä on harvennettu, molemmat ryhmät kokoontuvat kaksi kertaa viikossa, mutta päivittäiseen kokousrytmiin voidaan palata, jos siihen on tarvetta, Heino sanoo.

Imatran kaupunginhallitus saa ensi viikolla käsiteltäväkseen esityksen, jossa käsitellään toimivallan muutoksia poikkeusoloissa ja häiriötilanteissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaupunginjohtaja saisi oikeudet tehdä poikkeusoloissa kaupunginhallituksen päätäntävaltaan kuuluvia nopeita ja välttämättömiä päätöksiä, jos hallitus ei pystyisi kokoontumaan.

Toistaiseksi hallitus on pystynyt kokoontumaan normaalisti ja kokousaikataulutkin ovat pysyneet alkuperäisen suunnitelman mukaisina.

Varmaan syksyllä palikat menevät uusiksi, kun mietitään tulevia vuosia. — Kaisa Heino

Sen sijaan kevään kaupunginvaltuustojen kokouskäytäntö on vielä avoinna. Maaliskuun valtuusto 16.3. peruttiin. Huhtikuussa valtuuston on määrä kokoontua 27.4.

– En ole vielä keskustellut valtuuston puheenjohtajan kanssa huhtikuun valtuuston järjestelyistä. Siihenkin on vielä useita viikkoja, joten sen järjestämisestä linjaamisella ei ole vielä kiire. Valtuuston puheenjohtaja linjaa, pidetäänkö kokousta. Jos pidetään, niin ehdottomasti samaan tapaan sähköisenä kokouksena kuin muutkin toimielinkokoukset on nyt pidetty, Heino sanoo.

Toukokuussa Imatran kaupunginvaltuuston päivämäärä on 25.5. Se on samalla tilinpäätösvaltuusto, joka on pidettävä, tavalla tai toisella.

Joko sairauslomalla oleva kaupunginjohtaja Kai Roslakka sitten ennättäisi mukaan toukokuun valtuustoon?

– Toukokuussa hän varmaan palaisi normaalitilanteessa, mutta kuin tämä poikkeusaika sitten vaikuttaa, Heino sanoo.

Kuuluuko pitkältä sairauslomalta palaava toukokuun lopussa riskiryhmään ja karanteeniin vai johtaako hän kaupunkia etätyönä. Se jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa koronavirukselle tulee olemaan massiivisia vaikutuksia Imatran kaupungin talouteen.

– Varmaan syksyllä palikat menevät uusiksi, kun mietitään tulevia vuosia, Heino ennakoi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset