Kolmen naisen vuosikymmen: Asta, Veera ja Antsku — Uutisvuoksen historiasarja päättyy 2010-luvulle, jolloin moottorien jyry palasi, mutta musiikkijuhla vaimeni

2010-luku katkaisi Imatralta isojen Big band-soittojen perinteen, mutta toi ajot takaisin. Uutisvuoksen historiasarja on seurannut Imatran seudun kehitystä Suomen sadan vuosikymmenen aikana.

Kai Skyttä

Näyttelijä Jussi Vatasen Antsku-hahmo voitti vuoden 2014 Putous-ohjelman hahmokilpailun ja sulatti imatralaisten sydämet. Antsku vieraili Imatralla kahteenkin otteeseen hurjan kansansuosion siivittämänä.
Näyttelijä Jussi Vatasen Antsku-hahmo voitti vuoden 2014 Putous-ohjelman hahmokilpailun ja sulatti imatralaisten sydämet. Antsku vieraili Imatralla kahteenkin otteeseen hurjan kansansuosion siivittämänä.

Imatran imagoon on yli 50 vuotta kuulunut valtakunnallisesti merkittävä vuotuinen kesätapahtuma. Perinne pitää edelleen. Vetovuoro vain on pari kertaa vaihtunut.

Kun Imatran MM-ajot 1980-luvun alussa loppuivat, polkaistiin tilalle Big band-festivaali. Se jaksoi pitää pintansa suurena juttuna 32 vuotta.
Ennen lopun alkua tapahtuman talous oli matkan varrella jo horjahdellut. Lopputulemana oli konkurssi vuonna 2014. Järjestäjäyhdistyksen omat pääomat olivat huvenneet ja velat kasvaneet.

Jatkoa uudessa muodossa yritettiin vielä perustamalla festivaaliosuuskunta, mutta se ei saanut Imatran kaupungilta kysymäänsä 80 000 euron avustusta.
Osuuskunnan johtomiehet vetivät omat johtopäätöksensä. Marraskuussa 2014 he kertoivat, että nuotit pannaan pakettiin.

— Jos kaupunki ei lähde mukaan, on se selvä kannanotto. Silloin tukea ei tule muiltakaan sponsoreilta, nykyinen musiikkineuvos Harri Nykänen silloisen osuuskunnan hallituksesta kommentoi.

Tuuli Truhponen

Big band -festivaalit täyttivät Imatran kävelykadun vuosikymmenien ajan. Festivaali teki sittemmin paluun ja pyörii nyt pienimuotoisempana tapahtumana.
Big band -festivaalit täyttivät Imatran kävelykadun vuosikymmenien ajan. Festivaali teki sittemmin paluun ja pyörii nyt pienimuotoisempana tapahtumana.

BB-festivaali karkasi liikaa viihteelle

Jotain silti jäi. Kesän musiikkitapahtuma palasi juurilleen BB-kurssiksi ja festareita pienimuotoisemmaksi Big Band Camp-karkeloksi.

— Kurssia en voisi kuvitella minnekään muualle kuin Imatralle. Olemme taas pystyneet keskittymään big band-musiikkiin.

— Ehkä itse festivaali pääsi jossain vaiheessa karkaamaan liikaa viihteelle, kapellimestari Petri Juutilainen tuumi vuoden 2015 kurssilla.

Kymmenet tuhannet katsojat kiittivät ajojen paluuta

Festivaalien vaimentuessa oli jo suunniteltu Imatran ajojen palauttamista.
Sopiva sauma siihen löytyi, kun omaa kansainvälistä ratamoottoripyöräilyn katuratasarjaansa pyörittävä IRRC (International road racing championship)-organisaatio kiinnostui Imatrasta. Mietittiin, lobattiin ja onnistuttiin. Lopullinen varmistus asialle tuli syksyllä 2015.

Kaupungin tuella ja Suomen Moottoriliiton kontaktien avulla Imatran Moottorikerho päräytti ensimmäiset uudet ajonsa viime vuoden kesällä. Yleisö kiitti ja tuli paikalle kymmenin tuhansin.

Mika Strandén

Giacomo Agostinin vierailu Imatralla on jo perinne. Aikoinaan katuradan tähtenä kilpaillut Ago osallistuu nykyään muistelukierroksiin.
Giacomo Agostinin vierailu Imatralla on jo perinne. Aikoinaan katuradan tähtenä kilpaillut Ago osallistuu nykyään muistelukierroksiin.

Tulevaisuuden suuria kysymyksiä on, viekö naapuriin Kymenlaaksoon tulossa oleva saman lajin MM-tason kisa Imatralta joskus jotakin — vai tukevatko molemmat kenties ihannetapauksessa toisiaan? Kehitystyö Imatran ajojen pysyvyyden takaamiseksi ja tapahtuman muiden ohjelmallisten puitteiden laajentamiseksi on joka tapauksessa alkanut.

Tuhoista syöksyvirtaukset iskivät vain parin viikon välein

2010-luvun alkupuoliskolla Imatran ja Imatran seudun kuuluja naisia olivat Asta, Veera ja Antsku.

Kesällä 2010 Asta-myrskyn syöksyvirtaukset tekivät metsissä suuria avohakkuita muun muassa Rautjärvellä ja Ruokolahdella. Sähkölinjoja kaatui pitkin matkoin kokonaan.

Pari viikkoa myöhemmin tuli toinen myrskyisku, nyt Veeran antamana.
Myrskyjen jälkeen ensimmäinen perustehtävä oli selvittää, kuoliko kunnan alueella ehkä ketä, Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila kertoi.

Onneksi ei. Ruokolahdella järjestetyn FIN 5-suunnistusviikon onnea puolestaan oli, että kisat käytiin ennen myrskyjä. Muussa tapauksessa ne olisi pitänyt järjestäjien mukaan peruuttaa.

Maasto olisi ehtinyt muuttua niin, että kartat eivät olisi enää vastanneet todellisuutta.

"Ootteks työ kuka nähneet miun ukkoo?"

— Mie oon Antsku Mansikkalast Imatralt. Ootteeks työ kuka nähneet miun ukkoo? Tuntomerkki on Ketterän pipo, ja vissii kaulaliinakii.

Tämänkaltaisin esittelyin ilmoittautui television Putous-sketsihahmokilpailuun näyttelijä Jussi Vatasen Antsku voittaen ja nostattaen hilpeän hypetyksen Imatralle keväällä 2014.

Antsku aiheutti yleisöryntäyksen myös toisella vierailullaan Imatralla.

Paikalliset ravintolat painoivat Antskun suosiman pasta carbonaran ruokalistoilleen isolla präntillä, ja kuvattiinpa Rossossa suoraa lähetystäkin kilpailuohjelmaan.

Koskenpartaalla esittäytymässä käynyttä Antskua tervehti iso fanijoukko. Ehkä ukkokin piipahti piilotteluiltaan, vaikkei häntä siinä tungoksessa nähty.

Myöhemmin keväällä Antsku vieraili Imatralla vielä uudelleen paikallisen autoliikkeen tilaamalla keikalla. Antsku aiheutti yleisöryntäyksen. Ukkoa vain ei näkynyt vieläkään, vaikka ketteräläiset olivat siltä kaudelta jo panneet hokkarit naulaan.

Lähteet: Uutisvuoksi; Etelä-Saimaa; Imatran kaupunki; Imatran Moottorikerho

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut