Lappeenrannan takakonttimurhasta elinkautiset tuomiot — Oikeuden mukaan teko murhaksikin poikkeuksellisen törkeä

Kai Skyttä

Takakonttisurman oikeudenkäynti alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa loka—marraskuussa. 
Takakonttisurman oikeudenkäynti alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa loka—marraskuussa. 

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Lappeenrannan takakonttisurmasta syytetyt naisen ja miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoi Pola Jasmine Rantalan ja Antti Juhani Sirkiän syyllistyneen vuonna 1997 syntyneen savitaipalelaismiehen murhaan viime vuoden toukokuussa. Rantala sai tuomionsa alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

Oikeus tuomitsi kaksikon myös törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä ryöstöstä, hautarauhan rikkomisesta, lievästä maksuvälinepetoksesta ja vahingonteosta.

Käräjäoikeus oli todennut jo viime marraskuussa yksimielisessä välituomiossaan, että syytetyt olivat menetelleet syytteessä kuvatulla, rangaistavaksi säädetyllä tavalla.

Henkirikos tapahtui viime vuoden toukokuussa

Rantala ja Sirkiä olivat tutustuneet uhriin joitakin viikkoja ennen tapahtumia. Toukokuun 21. päivänä tuomitut ja uhri ajoivat uhrin autolla Lappeenrannan Mikonsaareen. Siellä kaksikko kävi yllättäen käsiksi uhriin, jolta he saivat veitsellä uhkaamalla lompakon ja matkapuhelimen. Tuomitut sitoivat uhrin jalat ja kädet käsiraudoilla ja teipillä ja laittoivat tämän auton takakonttiin.

Kaksikko lähti ajamaan uhri takakontissa. Imatralla he ostivat polttoainetta autoon ja kahteen limsapulloon. Myöhemmin he ajoivat takaisin Mikonsaareen.

Mikonsaaressa uhria lyötiin, potkittiin ja häntä tallottiin. Uhria myös viillettiin veitsellä 33 kertaa. Uhri makasi maassa kädet ja jalat sidottuina sekä suu teipattuna.

Oikeudessa kuullun oikeuslääkärin mukaan uhri kuoli verenvuotoon ja kuoleman syynä olivat lukuisat teräasevammat.

Kun uhri oli kuollut, ruumis nostettiin takaisin takakonttiin. Tuomitut ajoivat Lappeenrannan keskustaan ja söivät pikaruokaravintolasta ostamansa ruoat paikallisen marketin pihassa.

Lopulta tuomitut ajoivat Lauritsalan venesatamaan, jossa kaatoivat autoon pulloihin ostamaansa polttoainetta ja sytyttivät auton tuleen.

Viestit ratkaisevana näyttönä

Molemmat syytetyt myönsivät oikeudessa olleensa mukana tapahtumissa, mutta kiistivät syyllistyneensä murhaan. Molemmat vierittivät oikeudessa syytä teosta ja sen suunnittelusta toiselle.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt heidän kertomuksiaan uskottavina, ja antoi suurta painoarvoa tuomittujen väliselle viestiliikenteelle. Oikeuden mielestä ennen tekoa lähetetyt viestit ilmensivät konkreettista tappamistarkoitusta.

Syytetyt olivat ennen tekoa viestitelleet ja puhuneet viesteissään esimerkiksi uhrin kouluttamisesta ja ruumiin hävittämisestä. Oikeus katsoo, että viestit osoittavat selkeää teon etukäteissuunnittelua ja molempien osallisuutta ja yhteisymmärrystä tapahtumista.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että tappo on tehty erityisellä raakuudella ja julmuudella.

Teko oli oikeuden mielestä tavallista henkirikosta suunnitelmallisempi etukäteissuunnittelun ja varustautumisen vuoksi. Oikeuden mukaan tekoa on pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Oikeus piti tekoa murhaksikin poikkeuksellisen törkeänä. Näin oikeus päätyi tuomitsemaan myös alentuneesti syyntakeiseksi todetun naisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Oikeus katsoi lisäksi naisen ymmärtäneen teon luonteen ja oikeudenvastaisuuden, eikä alentunut syyntakeisuus riittävästi perustellut lievemmän rangaistuksen käyttöä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.