Kolumni: Saako Sienimäki rantaraittinsa?

Kai Skyttä

Kolumni: Saako Sienimäki rantaraittinsa?

Kuka vielä muistaa lupauksen Sienimäenrannan rantaraitista?

Sellainen piirrettiin asuinalueen asemakaavaan hyvityksenä niille, jotka surivat uljaan Vuoksi-maiseman menetystä ja rannan vapaan käytön loppumista.

Asemakaava saatiin lopulta vietyä läpi, kun kuntalaisille luvattiin rantojen pysyvän jatkossakin kaiken kansan käytössä. Tämä piti varmistaa rakentamalla omakotitalojen ja rannan väliin kevyen liikenteen raitti.

Eihän siitä mitään tullut.

Kuin silmänlumeeksi rantaan taidettiin raivata lyhyt muhkurainen kinttupolku, joka kasvoi kuitenkin nopeasti umpeen, eikä johtanut oikein mihinkään.

Vuonna 2004 jakoon tulleista omakotitonteista tuli käytännössä vähitellen omarantaisia, vaikka ne eivät kaavan mukaan sitä ole. Kaupungin maalle rakennettiin kävelypolkuja ja laitureita, mikä otti päähän muun muassa teknistä lautakuntaa. Keskusteltiin jopa laitureiden purattamisesta.

Alueella 2011 tehdyn katselmuksen jälkeen asia kuitenkin jäi. Todettiin, ettei kaupungin maille rakennetuista laitureista ole haittaa, ja niitä voivat käyttää kaikki halukkaat.

Vanha vääntö muistui mieleen Imatran ensi vuoden talousarvioesityksestä.

Sienimäenrannan asuinalue laajenee, kun Sienimäenranta II avataan ensi vuonna. Katujen ja vesihuollon rakentamiseen esitetään 300 000 euroa.

Uuden asuinalueen asemakaavassa tonttien ja Vuoksen väliin on merkitty rantaraitti, ihan niin kuin naapurissakin.

Kaavoittaja Jaana Huovisen näkemys on selvä. Nyt rantaraitti pitää ilman muuta rakentaa, sillä näin vältetään myöhempi polemiikki ja rakentajien kiusaus omia rantoja itselleen. Eikä tässä kaikki. Samassa yhteydessä Huovinen toivoo, että avataan keskustelu rantaraitin jatkamisesta myös Sienimäenranta I:n puolelle ja mahdollisesti siitä eteenpäin Neitsytniemen kartanolle.

Hurmaava ajatus.

Sienimäenrannan rantaraitit sekä kävelysilta yli Unterniskanjoen suiston avaisivat Vuoksen rantaan uuden luonnonläheisen reitin, jota kelpaisi omien ja vieraiden kulkea. Hienosta maisemasta ja mielenkiintoisesta ympäristöstä saisi paljon enemmän irti kuin nyt.

Jos kustannuksia pelätään, luulisi tällaiseen löytyvän ulkopuolistakin avustusta. On sitä paljon hullumpaankin rahaa Imatralla saatu ja käytetty.

Sienimäenrannan lukaaleissa idealle ei ehkä hurrata. Mutta: yllätyksenä kaavaan piirretyn rantaraitin ei pitäisi tulla kenellekään. Toteutuksen kyllä.

Anu Pakarinen

anu.pakarinen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset