Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät saaneet aikaan sopua – lakko alkaa tänään: "Tehdas on pysähtynyt," kertoo Stora Enson Imatran tehtaiden johtaja Mikko Nieminen

Paperiliiton mukaan osapuolten näkemykset ovat yhä liian kaukana. Tuotannollinen toiminta lakkaa paperiteollisuudessa maanantaiaamuna työvuoron päättyessä kello 6 tai klo 7.

Lukas Pearsall

Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät saaneet aikaan sopua – lakko alkaa tänään: "Tehdas on pysähtynyt," kertoo Stora Enson Imatran tehtaiden johtaja Mikko Nieminen

Yhdeksän tuntia kestäneet neuvottelut eivät tuoneet tulosta paperiteollisuuden työehtoriitaan sunnuntaina.

Paperiteollisuuden lakko alkaa maanantaiaamuna 27. tammikuuta.

Tuotannollinen toiminta loppuu paperiteollisuuden työvuoron päättyessä kello kuudelta tai kello seitsemältä. Lakon piiriin kuuluu Paperiliiton mukaan noin 9 000 liiton jäsentä.

Lakon oli aluksi määrä kestää kaksi viikkoa, mutta sunnuntai-iltana Paperiliitto ilmoitti pidentävänsä lakko kolmannella viikolla. Näin ollen lakko kestää aina 17. helmikuuta asti, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei synny ratkaisua.

Lakon piiriin kuuluu useita eri toimipisteitä muun muassa Metsä Boardista, Stora Ensosta ja UPM:stä.

Tehtaat seisovat Imatralla

Työtaistelu pysäyttää myös Stora Enson Imatran tehtaat. Niiden alasajo alkoi jo viikonloppuna.

—Tehdas on pysähtynyt, vahvisti Stora Enson Imatran tehtaiden johtaja Mikko Nieminen maantantaiaamuna Uutisvuokselle.

Nieminen kertoo seuranneensa myöhään yöhön, tuleeko neuvottelutulosta.

—Valitettavasti ei tullut.

Lakonkin aikana Stora Enson Imatran tehtailla on jonkin verran henkilöstöä paikalla. Lakko ei koske ylempiä toimihenkilöitä. Mahdollisesti paikalla on myös liittoon kuulumattomia työntekijöitä. Lisäksi paikalla on muun muassa palovahteja huolehtimassa tehtaiden turvallisuudesta, Mikko Nieminen kertoo.

 —Liittojen kanssa on sovittu lakkorajat. Myös lakossa olevista ammattiryhmistä on muutamia henkilöitä osastoilla varmistamassa, etteivät paikat jäädy ja on muutenkin turvallista olla. En ihan tarkkaan osaa sanoa, kuinka paljon siellä on porukkaa töissä.

Sovittelu jatkuu tiistaina

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoi STT:lle aamuyöllä tekstiviestitse, että ratkaisua ei sunnuntain neuvotteluissa syntynyt. Hän kuvaili keskusteluja hyviksi.

STT ei tavoittanut yöllä Paperiliiton edustajaa. Liitto kertoo sivuillaan, että osapuolten näkemykset olivat yhdeksän tunnin neuvottelujen jälkeen yhä liian kaukana toisistaan.

Sovittelua jatketaan tiistaina 28. tammikuuta.

Metsäteollisuus ilmoitti työsulusta

Metsäteollisuus puolestaan ilmoitti sunnuntaina helmikuussa alkavasta kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Työsulun on määrä alkaa 10. helmikuuta ja se järjestetään 12 tuotantolaitoksessa. Sen piiriin kuuluu muun muassa Metsä Fibren, Storan Enson ja UPM:n tehtaita.

Paperiliiton laajennettu lakko koskee sulun päätyttyä myös sulutettuja yrityksiä.

Maanantaina on myös alkamassa Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa. Sahoja ja vaneritehtaita koskevan sopimuksen sovittelu jatkuu Teollisuusliiton mukaan Bulevardilla seuraavaksi tiistaina. Liiton mukaan lakon piirissä on yli 6 000 työntekijää.

Lakkojen piti alun perin alkaa maanantaina myös kemian alalla ja teknologiateollisuuden toimihenkilöiden keskuudessa, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi molempia lakkoja kahdella viikolla. Nyt kyseisten lakkojen on määrä alkaa maanantaina 10. helmikuuta.

Metsäalan työehtosopimusta koskevan kiistan polttopisteessä ovat palkankorotukset sekä 24:n palkattoman kiky-tunnin kohtalo.

Teknologiateollisuuden kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Paperiliitto ilmoitti aiemmin tammikuussa, että kiky-tuntien aika on myös paperiliittolaisten osalta ohi.

Luetuimmat

Kommentoidut