Maakuntavaaleihin on aikaa alle vuosi, puolueet etsivät ehdokkaita vuoden 2019 eduskuntavaalien esivaaliin

Maakuntauudistus luo Etelä-Karjalaan aivan uuden hallinnon. Maakuntavaltuustoon pyrkivien poliitikkojen nimiä on jo puolueiden tiedossa, mutta täynnä listojen pitäisi olla viimeistään ensi kevään aikana.

Kokoomuksessa jo täysi tohina

Kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pia Rantanen sanoo, että ehdokashankinta maakuntavaaleihin käynnistyi hyvissä ajoin, koska vaalien piti alunperin olla alkuvuodesta. Rantasen mukaan ajankohdan vaihtuminen ja epävarmuus asiaa kohtaan vaikuttaa ehdokashankintaan, eikä välttämättä positiivisesti.

Rantanen uskoo, että turvallisuus ja terveys ovat maakuntavaalien kantavat teemat.
— Kuinka maakunta voi vastata palveluiden saatavuuteen niin, että kuntalaiset kokevat perusturvansa säilyvän, Rantanen sanoo.

Kokoomus hakee täysiä listoja kaikissa kolmessa vaalipiirin maakunnassa. Rantanen uskoo, että puolueen ykkösvaikuttajat kananedustajat mukaanlukien ovat mukana. Maakuntavaaleilla on myös rooli eduskuntavaalien esivaalina
Kokoomuspiirin toiminnanjohtaja veikkaa äänestysprosentiksi noin 45.

SDP huolissaan äänestysinnosta

SDP:n ehdokasasettelu maakuntavaaleihin on käynnissä ja ehdokkaiden kiinnostusta on kartoitettu. Tavoitteena on, että lista on pääosin valmis toukokuun 2018 loppuun mennessä.

Piirin toiminnajohtaja Sanna Koskenranta odottaa maakuntien keskeisten demarivaikuttajien olevan mukana, mutta  ehdokashankinta ulottuu laajalle ja mukaan kutsutaan avoimesti vaaleista kiinnostuneita.

— Maakuntavaalien pääteemat tulevat varmasti keskittymään palveluverkkoon, maakunnalliseen edunvalvontaan sekä tulevaisuuden vetovoimatekijöihin.

Koskenrannan mukaan avoinna oleva tilanne lainsäädännön osalta vaikeuttaa vaaliteemojen määrittelyä.

Koskenranta on huolissaan äänestysaktiivisuudesta. Erityisesti vaalisuma aiheuttaa epäilystä, sillä edessä ovat tammikuun presidentinvaalit, syksyn maakuntavaalit ja seuraavan kevään eduskuntavaalit.

Perussuomalaisilla ensimmäinen koeponnistus

Perussuomalaisten ehdokashankinta on hyvässä vauhdissa, vakuuttaa Kymen piirin puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen. Hän uskoo, että perussuomalaiset lähtevät täydellä ehdokaslistalla vaaleihin.

Perussuomalaisten uusiutuneelle puoluejohdolle maakuntavaalit ovat ensimmäinen koeponnistus. Heltimoinen uskoo, että puolueen kesän hajaannuksen jälkeen maakuntavaaleissa nousevat esiin perussuomalaisten uudet kärkivaikuttajat.

Heltimoinen nostaa sote-uudistuksen maakuntavaalien ykkösteemaksi. Sen sijaan äänestysinto huolettaa.
— Pahaa pelkään, että vaalien äänestysprosentti jää noin 50:n tuntumaan. Suomen hallituksen haparointi sote- ja maakuntauudistuksessa on omiaan laskemaan äänestysaktiivisuutta.

Keskusta odottaa uusia ehdokkaita kokeneiden rinnalle

Lähtölaukaus keskustan maakuntavaalirientoihin ammuttiin lokakuun lopussa piirin syyskokouksessa. Karjalan piirin puheenjohtaja Jouni Kemppi sanoo, että ehdokashankinta on käynnissä.

— Keskustan kuntavaalien tulos tänä vuonna osoitti, että uusia toimijoita tuli mukaan kokeneiden rinnalle joka kunnassa. Varmaan sama trendi jatkuu myös maakuntavaaleissa. Eli maakuntavaalit eivät tule olemaan yksinomaan tunnettujen ja maakunnan ykkösvaikuttajien vaalit.

Kemppi nostaa vaalien teemoiksi läheltä saatavat sosiaali- ja terveyspalvelut, maakunnan elinvoimaisuuden ja uuden maakunnan roolin.
Vilkkaaseen äänestysintoon Kemppi ei usko.
— Äänestysprosentti on kunta- ja eduskuntavaalien välimaastossa.

Vihreät odottaa maakunnallista keskustelua ympäristökysymyksistä

Vihreissä on tehty alustava ehdokaskartoitusta. Ehdokashankinta Kaakkois-Suomessa käynnistyy ensi vuoden puolella, sanoo toiminnanjohtaja Hanna Holopainen.

— Tavoitteena on saada listalle ehdokkaita jokaisesta maakunnan kunnasta. Kyllä näissä vaaleissa valitaan ihmisiä erittäin merkittäville päätöksenteon paikoille ja kiinnostusta pitäisi kyllä löytyä.

Maakuntavaalien teemoiksi Holopainen povaa sosiaali- ja terveyspalveluja.
— Lisäksi ensimmäistä kertaa päästään puhumaan kunnolla maakunnallisesta näkökulmasta esimerkiksi ympäristöaiheista ja matkailun kehittämisestä.

Holopainen uskoo, että äänestäjät ovat kiinnostuneita ensimmäisistä maakuntavaaleista. Hän toivoo, että äänestysprosentti nousee eduskuntavaalien tasolle.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset