Mies tuomittiin käräjäoikeudessa hätävarjelun liioitteluna tehdystä pahoinpitelystä — Nainen oli tyytymätön tuomioon, hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa

Pahoinpitely tapahtui Imatralla vuonna 2014. Nainen teki asiasta rikosilmoituksen vasta vuonna 2016.

Moises Garibay

Miehelle tuomittiin käräjäoikeudessa 440 euroa sakkoja, sekä hän joutui korvaamaan naiselle kivusta, särystä sekä tilapäisestä haitasta 50 euroa korkoineen.
Miehelle tuomittiin käräjäoikeudessa 440 euroa sakkoja, sekä hän joutui korvaamaan naiselle kivusta, särystä sekä tilapäisestä haitasta 50 euroa korkoineen.

Mies pahoinpiteli entisen vaimonsa Imatralla vuonna 2014.

Nainen meni vuonna 2014 entisen aviomiehensä ovelle, ja vaati päästä sisälle keskustelemaan miehen naisystävän kanssa.

Mies esti tämän käymällä kiinni naisen kurkkuun, ranteisiin ja olkavarsiin. Lisäksi mies oli naisen mukaan potkinut selkään ja jalkoihin. Nainen otti tämän jälkeen pihasta kukkaruukun, ja tyhjensi sen.

Nainen teki rikosilmoituksen asiasta vasta vuonna 2016.

Miehen mukaan väitteet kuristamisesta, lyömisestä ja potkimisesta eivät pidä paikkaansa. Miehen mukaan hän otti naista olkapäistä kiinni ja käännytti ovelta poispäin. Miehen mukaan hän joutui äkillisesti tarttumaan naista käsistä, kun tämä aikoi heittää kukkaruukun päin ikkunaa.

Käräjäoikeus katsoi, että mies on antanut ymmärtää, että kyse on ollut hätävarjelutilanteesta, jossa kotirauhaa ja sen omaisuutta on yritetty rikkoa.

Käräjäoikeuden mukaan miehen kuvailemat hätävarjeluteot eivät ole hätävarjelun liioittelua, ja ne selittävät luontevasti asianomistajan vammat ranteissa, olkavarsissa ja sormissa. Sen sijaan oikean polven sisäpuolelle mustelma on vastaajan kiistämisestä huolimatta voinut syntyä vain potkaisemalla siihen tahallaan aivan erikseen.

Oikeus katsoi, että mies on tarpeellisen hätävarjelun rajat ylittäen tehnyt ruumiillista väkivaltaa entiselle aviopuolisolleen.

Miehelle luettiin syyte hätävarjelun liioiteltuna tehdystä pahoinpitelystä, ja hänelle tuomittiin yhteensä 440 euroa sakkoja. Lisäksi hän joutui korvaamaan naiselle kivusta, särystä sekä tilapäisestä haitasta 50 euroa korkoineen.

Nainen valitti hovioikeuteen

Nainen valitti asiasta Itä-Suomen hovioikeuteen ja vaati, että mies joutuisi maksamaan vahingonkorvauksia kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta ensisijaisesti 500 euroa, tai toissijaisesti 200 euroa viivästyskorkoineen sekä asianosaiskuluina yhteensä 140 euroa.

Valittaja tarvitsi asiassa jatkokäsittelyluvan. Hovioikeus katsoi, että luvan myöntämiselle ei ole painavaa syytä, joten käräjäoikeuden ratkaisu jäi pysyväksi.