Hakekenttää ei haluttu Korvenkantaan, eikä se sinne nyt tule: ”Tällä hetkellä ykkösvaihtoehto on muualla”, sanoo Imatran lämmön toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka

Imatran lämpö polttaa marraskuusta lähtien energiapuuainesta Virasojan biolämpölaitokselle. Hakekentälle on haettu sopivaa paikkaa ja nyt näyttää siltä, että aiemmin kohkattu Korvenkanta on pois laskuista.

ANU PAKARINEN

Imatran Lämpö Oy:n Virasojan laitos polttaa puuperäistä raaka-ainetta.
Imatran Lämpö Oy:n Virasojan laitos polttaa puuperäistä raaka-ainetta.

Imatran Lämpö teki yhteistyösopimuksen Etelä-Karjalan jätehuollon kanssa, koskien jätehuollon terminaaleihin kertyvän energiapuuaineksen. Energiapuuainesta poltetaan Virasojan biolämpölaitoksella ja se lämmittää imatralaisia kaukolämpöasiakkaita.

Vielä elokuun alussa käytiin kovaa keskustelua siitä, minne Imatran lämpö voi rakentaa uuden energiapuuvarastonsa. Silloin paikaksi toivottiin Korvenkantaa, johon alueen asukkaat eivät suhtautuneet hyvin. Asukkaita huoletti mahdollinen melu ja kasvava kuorma-autoliikenne.

Uuden yhteistyösopimuksen myötä kävi ilmi, että nyt hakekentän sijainniksi selvitetään Kerta-talon pohjoispuolista aluetta. Imatran lämmön toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka sanoo, että mahdollista paikkaa on kartoitettu monesta kohteesta.

Rakentaminen alkaa aikaisintaan 2019

Onko Korvenkanta kokonaan pois laskuista?

— No tällä hetkellä ykkösvaihtoehto on muualla. Se on meidän kannalta ja alueen tulevaisuuden kannalta parempi. Kaavoitukset kannalta ja logistisestikin helpompi, kuin Korvenkanta, Vainikka vastaa.

Imatran kaupunki selvittää Kerta-talon pohjoispuolen sopivuutta hakekentälle. Vainikan mukaan rakentamisen aikaisin ajankohta on kevät 2019.

Asiasta puhuttaessa on käytetty ilmaisuja hakekenttä, haketerminaali ja energiapuuvarasto. Vainikan mukaan kenttä tarkoittaa aluetta, jonne kootaan hallitusti kaupungin metsistä tulevat energiapuut.

— Ne tuodaan sinne hallitusti ja sinne tulee portti ja aluetta vartioidaan, että sinne ei mene mitään muuta kuin hyvää energiapuuta. Eli ei mitään sellaista jätejakeita, joka ei sinne kuuluisi, Vainikka sanoo.

Ei jatkuvaa haketusta

Korvenkannan kohdalla asukkaiden huoli oli hakekentän melu.

— Siellä haketetaan, mutta se ei ole mitään jatkuvaa haketusta, vaan se tehdään ajoittain ja pieninä hetkinä. Se ei ole jatkuvaa, eikä sinne tule mitään haketuslaitosta, vaan me hankitaan se palvelu jostain muualta, Vainikka sanoo.

Minna Mäkinen

Tälle Keskuskadun jatkeen päässä olevalle aukealle uuden energiapuuterminaali haluttiin sijoittaa. Nyt sille on mietinnässä uusi paikka.
Tälle Keskuskadun jatkeen päässä olevalle aukealle uuden energiapuuterminaali haluttiin sijoittaa. Nyt sille on mietinnässä uusi paikka.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset