Muistatko kevään 1989 lieskat? Linnalan vanha koulu paloi perustuksiaan myöten

Arkisto

Linnalan oppilaita odotti tiistaina 28.3.1989 vain koulun kivijalka. Öinen tulipalo työllisti palomiehiä vielä aamullakin, mutta koulunkäynti jatkui.
Linnalan oppilaita odotti tiistaina 28.3.1989 vain koulun kivijalka. Öinen tulipalo työllisti palomiehiä vielä aamullakin, mutta koulunkäynti jatkui.

Maaliskuinen yö keväällä 1989 oli Linnalan puukoululle kohtalokas. Uutisvuoksen etusivulla uutisoitiin silloin maanantaina 27. maaliskuuta tapahtuneesta tulipalosta, jossa Linnalan peruskoulun vanha rakennus tuhoutui maan tasalle.

Palokunta oli hälytetty kello 3.12 aamuyöstä. Liekit iskivät ensihavaintojen mukaan koulurakennuksen keskiosaan pihanpuoleisen pääsisäänkäynnin puolelta.

Palokunnan saapuessa Linnalan koulu roihusi jo ilmiliekeissä ja tehtäväksi jäi kivikoulun ja ympäröivien asuinrakennuksien suojelu. Palon syttymissyyksi komisario Harri Laamanen epäili silloin viallista sähkölaitetta.

Tulipalossa menivät kuusi luokkaa sekä juhlasali opetustiloineen. Oppilaita sijoitettiin Tainionkosken lukion rakennukseen ja opetustiloiksi sovellettiin väliaikaisesti kaikki mahdolliset neliömetrit voimistelusalista ja käytäviin.

Äitiyslomaa silloin viettäneelle opettaja Ulla Valtoselle yöllinen muistuu kirkkaasti mieleen. Viereisessä asuinrakennuksessa asuivat muun muassa silloinen koulunjohtaja Leo Wahlroos ja Eila Wahlroos.

— Eila Wahlroos soitti yhden aikaan yöllä, että tule katsomaan, Linnalan koulu palaa, Valtonen muistelee.

Paikan päälle Valtonen ehti vasta aamulla, jolloin kouluun tulijoita odottivat pelkät rauniot. Jäljellä oli enää kivijalka, mutta koulutyön oli silti jatkuttava.

— Se oli karsea näky. Koulua ei enää ollut. Savu vain nousi ja ympäröivät puut olivat mustuneet, koulun pihan vanha tammikin oli hiiltynyt. Vuorokoulua järjestettiin heti pääsiäisloman jälkeen, ei siinä muu auttanut.

Jasmin Ojalainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.