Varpasaareen nousee parhaillaan kaksi jääiglua — Luvassa on ainakin didgeridoon pörinää ja jäänveistokurssi

Kaisa Beltran

Jäätaiteilijat Juuso Partanen ja Jere Nuppola rakentavat Soundome igluista esiintymisalustaa myös paikallisille muusikoille.
Jäätaiteilijat Juuso Partanen ja Jere Nuppola rakentavat Soundome igluista esiintymisalustaa myös paikallisille muusikoille.

Varpasaaressa on jälleen luvassa didgeridoon pörinää ja udu-rummun kuminaa hyytävässä ympäristössä. Erikoisia konserttielämyksiä tarjonnut iglu tuli imatralaisille tutuksi jo viime talvena. Tänä vuonna Varpasaareen nousee yhden sijaan kaksi iglua. Jäisen konserttisalin rakentaminen alkoi pakkasten puutteen vuoksi viikon suunniteltua myöhemmin viime tiistaina. Keskiviikkona sää oli leudompi, joten työt jatkuivat pakkasten palattua torstaina.


— Aloitimme painepesurilla sumuttamisen torstai-iltana, ja työt lopeteltiin yöllä neljältä. Pakkasta oli parhaimmillaan kaksitoista astetta, joka on ideaali veden jäätymisen kannalta, kertoo Vuoksen kalastuspuiston yrittäjä Toni Kainulainen.


Jäädytystyöt jatkuivat perjantaina ja niitä tehdään koko viikonlopun ajan.
Lauantaina iglun pinnan paksuus vaihteli puolentoista ja kolmen sentin välillä. Jäädytystä jatketaan kunnes kantava rakenne on viidestä kahdeksaan senttiä paksu. Sen jälkeen päälle rakennetaan lumesta noin 30-50 senttimetrin eristävä kerros.


— Tänään pakkanen on jälleen leudompi, joten jäätyminen kestää kauemman.


Kainulainen kertoo innostuneensa jäätaiteilijoiden Juuso Partasen ja Jere Nuppolan igluideasta heti. Rakennustiimiin kuuluu lisäksi Olli-Pekka Härmä.


— Yksi on painepesurin varressa ja muut seisoo. Kun pumppu ylikuormittuu tai letku jäätyy, alkavat kaikki sinkoilla joka paikkaan, Kainulainen kuvailee työnjakoa.

Jäänveistokurssille

Puolipallon muotoisissa igluissa on itseään kantava rakenne, eikä erillisiä tukipilareita tarvita. Iglujen halkaisija on kahdeksan-, ja korkeus neljä metriä. Ensimmäisessä iglussa on jäänveistosali, ja toisessa konserttisali. Iglu on oiva konserttipaikka, sillä sen muoto luo tilalle mielenkiintoisen akustiikan.

Jään kanssa kaiket talvet työskentelevät Partanen ja Nuppola aikovat järjestää konserttien lisäksi myös kursseja joissa opastetaan jäänveiston saloihin. Työkalut vaihtelevat moottorisahasta talttoihin.

Parivaljakko on työskennellyt jään parissa jo toistakymmentä vuotta. Partanen on tehnyt veistoksia jopa Intiassa, jossa jäätä löytyi kalamarkkinoilta. Lisäksi hän on voittanut viitenä peräkkäisenä vuotena Slovakiassa järjestettävän Tatry ice master -kilpailun.

Kaisa Beltran

Yrittäjä Toni Kainulainen sumuttaa jääkerrosta painepesurilla. Jäädytys saadaan valmiiksi viikonloppuna, ja lumetus tapahtuu maanantaina. Sen jälkeen alkaa jäisten soitinten valmistaminen.


— Tänä vuonna kisa jää väliin, sillä keskityn igluihin.

Jäälinna ja liuku

Hyvin rakennettu jääiglu ei pienestä hetkahda. Viime vuonna jääiglusta saatiin nauttia maaliskuun puoleenväliin saakka, jolloin kevätaurinko oli jo korkealla. Luonnonvoimista pahin on vesisade. Partasen ja Nuppolan taiteesta voi nauttia lisäksi Inkerinaukiolla, jossa kimmaltelee Imatran 70-vuotislogo.


— Lisäksi Koskenpartaalle rakentuu helmikuussa jäälinna jossa on kymmenen metrin jääliuku, Partanen kertoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet