Viikonlopun helteet työllistivät keskussairaalan päivystystä — Ensihoidolla lauantaina lähes kaksinkertainen työmäärä normaaliin verrattuna

Ilmatieteenlaitoksen mukaan kovimmat helteet painottuivat viikonloppuna etelä- ja lounaisrannikolle. Etelä-Karjalan korkeimmat hellelukemat mitattiin lauantaina.

Mika Strandén

Eksoten päivystyksen ylilääkärin Pekka Korvenojan mukaan helleviikonlopusta selvittiin päivystyksessä hyvin. Arkistokuva.
Eksoten päivystyksen ylilääkärin Pekka Korvenojan mukaan helleviikonlopusta selvittiin päivystyksessä hyvin. Arkistokuva.

Viikonlopun helteet työllistivät päivystystä Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

— Tarkasti ei tietenkään pysty yksittäisistä tilanteista sanomaan, millainen osuus tapauksista on sitten ollut nimenomaan helteen aiheuttamia, Eksoten päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenoja toteaa.

Korvenojan mukaan etenkin ensihoidon viikonloppu oli erityisen ruuhkainen. Hän arvioi, että ensihoidolla oli tehtävänään jopa kaksinkertainen työmäärä tavalliseen lauantaipäivään verrattuna. Korvenoja kertoo, että potilaita pyrittiin hoitamaan myös siten, ettei heitä tuotu sairaalaan, vaan pyrittiin nesteyttämään kotona konsultaation ohjein.

Tällaisen ajanjakson kanssa ei vielä oltu helisemässä. — — Pekka Korvenoja

Lauantai oli myös erikoissairaanhoidon puolella huomattavasti tavallista vilkkaampi päivä. Korvenoja kertoo, että erityisesti kuumuus vaikuttaa iäkkäisiin ihmisiin ja kroonisia perussairauksia sairastaviin. Helteet näkyvät tavallisimmin yleistilan laskuna ja siitä seuraavana nestetasapainon häiriönä. Tämä voi johtaa sydän- ja munuaistoiminnan häiriöihin.

Korvenojan mukaan keskussairaalan osastojen kuormitusta on saatu helpotettua esimerkiksi viime kesään verrattuna. Viikonlopun helteiden seurauksista päivystyksessä selvittiin hänen mukaansa hyvin.

— Pitkittyessään tällaiset kuumat jaksot toki aiheuttaisivat ongelmia, mutta tällaisen ajanjakson kanssa ei vielä oltu helisemässä.

Koko maassa sunnuntai osoittautui viikonlopun kuumimmaksi päiväksi Ilmatieteenlaitoksen meteorologin Niina Niinimäen mukaan. Korkein hellelukema mitattiin sunnuntaina Porvoossa, kun lämpötila kohosi 33,7 asteeseen. Etelä-Karjalan korkein lukema puolestaan mitattiin lauantaina, kun sekä Lappeenrannan että Parikkalan mittauspisteillä mitattiin 30,3 asteen hellelukemat.

Luetuimmat