Etelä-Karjalan kasvavia palvelualoja olivat viime vuonna kiinteistön- ja maisemanhoito, turvallisuus ja vartiointi sekä majoitus- ja ravitsemisala

Tilastokeskuksen mukaan lähes 60 prosenttia työpaikkojen lisäyksestä tuli Etelä-Karjalassa viime vuonna palvelualalle. Henkilötyövuosien määrä kasvoi Etelä-Karjalassa viime vuonna 395:llä.

Mika Strandén

Kiinteistönhoito oli viime vuonna yksi kasvavista palvelualoista Etelä-Karjalassa. Arkistokuva.
Kiinteistönhoito oli viime vuonna yksi kasvavista palvelualoista Etelä-Karjalassa. Arkistokuva.

Suurin osa toimipaikkojen henkilöstön määrän kasvusta viime vuonna keskittyi Etelä-Karjalassa palvelutoimialoille. Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan henkilöstön määrän kasvu oli 395 toissa vuodesta viime vuoteen.

Palvelutoimialojen (TOL H-S) osuus kasvusta oli 59 prosenttia 234 henkilötyövuotta. Muiden toimialojen osuus oli 41 prosenttia.

Yliaktuaari Merja Kiljunen Tilastokeskuksesta kertoo, että henkilötyövuosiltaan kasvavia palvelualoja ovat Etelä-Karjalassa kiinteistön- ja maisemanhoito, turvallisuus ja vartiointi, majoitus- ja ravitsemisala, työllistämistoiminta sekä osin myös vuokraus- ja leasing-toiminta.

Muiden toimialojen puolelta esiin nousevat elintarviketeollisuus, paperi ja paperikartonkien valmistus sekä metallin jalostus, jossain määrin myös koneiden ja laitteiden valmistus.

Kiljunen tuo esiin, että kauppa ei ole kasvattanut Etelä-Karjalassa osuuttaan ja henkilöstön määräänsä.

Tilastokeskus julkisti luvut toimipaikkojen henkilöstön määrä kasvusta maakunnittain. Kiljunen korostaa, että jokaisen maakunnan tilanne on yksilöllinen eivätkä vertailut maakuntien kehityksen välillä ole siksi järkeviä.

Palvelualojen henkilötyövuosien kasvu oli erityisen voimakasta Uudellamaalla.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa toimi viime vuonna noin 360 000 yritystä. Toimipaikkoja niillä oli yhteensä 395 000. Valtaosa yrityksistä eli 354 000 sijaitsi yhdessä toimipaikassa. Loput noin seitsemän tuhatta yritystä olivat monitoimipaikkaisia.

395 000 toimipaikassa tehtiin viime vuonna 1,5 miljoonaa henkilötyövuotta vuonna 2018. Henkilöstön määrä kasvoi toissa vuodesta 45 000 henkilötyövuodella. Yli puolet lisäyksestä tapahtui palvelualojen (TOL H-S) toimipaikoissa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut