"Ramboa Häyhästä ei saa tekemälläkään" — sotasankarin lähipiiri huolestui tekeillä olevasta Hollywood-elokuvasta

Macintosh tuotanto

Simo Häyhä oli kotoisin Rautjärveltä, jonka Kollaa-museo vaihtaa nimensä Kollaa- ja Simo Häyhä -museoksi.

Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhästä on suunnitteilla Hollywood-elokuva. Elokuvan ohjaajaksi on tulossa David McElroy Los Angelesista. Käsikirjoitus on James Poirierin käsialaa.

Elokuva kulkee tällä hetkellä nimellä The White Death (Valkoinen kuolema). Kyseisen lisänimen Häyhälle antoivat historiatietojen mukaan puna-armeijan sotilaat.

Uutisvuoksi-lehti tavoitti sähköpostilla elokuvaohjaaja McElroyn, mutta mies ei vielä halua hankkeesta puhella.

— Ei ole vielä paljon kerrottavaa, mutta kun aika on kypsä, otan yhteyttä ja kerron lisää.

Elokuvasivusto IMDb:llä tuleva Häyhä-elokuva on luokiteltu action-elokuvaksi.

Simo Häyhä tunnettiin luonteeltaan vaatimattomaksi mieheksi, joka ei paukutellut henkseleitään saavutuksillaan. Hän piti koko elämänsä ajan matalaa profiilia tarkka-ampuja taustastaan.

Reijo Sinkkonen on Kollaa museon puuhamies Rautjärveltä. Jatkossa Kollaa museo kulkee nimellä Kollaa- ja Simo Häyhä -museo. Sinkkonen tuntee Hollywood-hankkeen ja hän on ollut yhteydessä elokuvan ohjaaja McElroyhin usean sähköpostin verran.

Tulevan elokuvan lajityyppi huolestuttaa häntä sekä Häyhän lähisukua.

— Jos Valkoinen kuolema -projekti on action-elokuva, niin lopputulos on jotain muuta kuin Simo Häyhän näköinen. Ramboa Häyhästä ei saa tekemälläkään.

Sinkkonen aloitti yhteydenpidon McElroyhin myös Häyhän omaisten toiveesta.

— Lähiomaisten tahto on, ettei lopputulos sorru äärettömiin ylilyönteihin. He eivät missään nimessä halua nähdä uutta Ramboa.

Jo keskusteluyhteyden luominen on Kollaa- ja Simo Häyhä -museon puuhamiehen mukaan arvokasta.

— Jos jollain tavalla voisimme pikkuisen vaikuttaa elokuvaan, niin se olisi jo hyvä. Elokuvan tekoa emme tietenkään pysty kieltämään, siihen ei ole mitään mahdollisuutta.

Hänen mielestä oikea linja on, että keskusteluyhteys säilyy ja lähiomaiset ovat tietoisia, mitä Hollywoodissa aiotaan tehdä.

Elokuvahankkeesta Sinkkonen on ylipäänsä skeptinen. Hän epäilee, saako elokuva rahoitusta. Rahoituksen puute torppasi Sinkkosen mukaan myös Rukajärven tie -elokuvan ohjanneen Olli Saarelan Häyhä-hankkeen. Sinkkonen ja Saarela olivat yhteydessä monet kerrat asian tiimoilta.

— Jos elokuva olisi syntynyt, olisin pyrkinyt hieman ohjailemaan juonta, että pysyttäisiin jonkinlaisessa totuuden jyväsessä. Nyt näyttää siltä, että elokuvasta ei tule mitään.

Saarelan viimeinen viesti Sinkkoselle oli, että uudelleen filmatisoitu Tuntematon sotilas vei rahoituksen toistaiseksi myös Häyhä-elokuvahankkeelta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.