Sähköjen veto maan alle hyvässä mallissa Rautionkylässä, Rajapatsaalla, Tuulikalliossa ja Virasojalla työt jatkuvat ensi vuonnakin

Minna Mäkinen

Virasojalla sähkökaapelia vedetään maan alle mittavan aluesaneerauksen yhteydessä.
Virasojalla sähkökaapelia vedetään maan alle mittavan aluesaneerauksen yhteydessä.

Imatran seudun sähkönsiirto (ISSS) on myllännyt kuluneen kesäkauden teitten varsilla Rautionkylässä. Ilmassa olevia sähköjohtoja on korvattu maakaapeleilla sähkönjakelun häiriöiden minimoimiseksi.

— Rautionkylä on aika hyvällä mallilla, jäljellä on enää pienempiä töitä. Se saadaan todennäköisesti valmiiksi loppuvuoden aikana, kertoo liiketoimintapäällikkö Tero Karjola Imatran seudun sähkönsiirrolta.

Kaapelointi Rautiossa käynnistyi jo syksyllä 2016.

Pitkäkestoisia työmaita

Maakaapelointia tehdään par´aikaa myös Virasojalla ja Tuulikalliossa kaupungin siellä toteuttamien aluesaneerauksien yhteydessä.

Tuulikalliossa työt jatkuvat ensi vuoden puolelle, Virasojalla vuodelle 2019. Virasojalla ISSS tekee maakaapeloinnin lisäksi keskijänniteverkon ja muuntamoiden saneerausta.

Möyritty on Rajapatsaan-Rautalan alueellakin. Siellä 1960-luvulta peräisin olevia, lahonneita ilmajohtopylväitä on korvattu maakaapelilla. Samassa yhteydessä uusitaan ilmajohtoa, joka on ISSS:n mukaan aiheuttanut viime vuosina useita sähkökatkoja Patsaan alueella.

— Rajapatsaalla työt jatkuvat ensi vuoden puolelle.

Alkuvuodesta ISSS on rakentanut Sienimäenranta 2:n uudelle asuinalueelle sähköverkon, maakaapeloinut Liisankadun sekä Saareksiinmäen kiertoliittymän alueen ja Kanava-aukionkadun.

Kovat investointipaineet

ISSS:n tämän vuoden verkostoinvestoinnit ovat noin 2,5 miljoonaa euroa. Summa on samansuuruinen kuin viime vuonnakin.

Ensi vuoden osalta budjetointi on vasta käynnissä.

— Käymme tulevia kohteita läpi yhdessä kaupungin kanssa loppuvuonna. Kaupungin investointiohjelma vaikuttaa siihen, mitä me teemme. Kohteet kannattaa saneerata infran osalta yhdellä kerralla.

ISSS:n noin 3 000 kilometrin verkostosta oli viime vuoden lopussa kaapeloitu reilut 1 300 kilometriä. Tämän vuoden kaapelointimäärät ovat selvillä ensi vuoden puolella.

— Investointipaineet ovat melkoiset. Vuoteen 2028 mennessä verkoston saneeraukseen käytetään noin 50 miljoonaa euroa, kertoo Karjola.

Painetta tuo sähkömarkkinalaki, jonka mukaan vuoteen 2028 mennessä sähkönjakelun keskeytys saa kestää asemakaava-alueella enintään 6 ja sen ulkopuolella enintään 36 tuntia.

— Sataprosenttiseen kaapelointiin ei pyritä. Ilmajohtoja on vielä tulevaisuudessakin, mutta viankorjauksen pitää olla nopeaa, tietää Karjola.

Minna Mäkinen

Minna Mäkinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.