Etelä-Karjalassa kaksi uutta koronatapausta, toinen on Euroopan maasta ja toinen on todettu Savonlinnassa

Ylilääkäri ennakoi, että koronatilanne pahenee myös Suomessa. Alle 10 prosentissa tartuntoja lähde on jäänyt epäselväksi.

Katja Juurikko

Koronaviruspandemia ei ole ohi. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi pitäisi muistaa hyvä käsihygienia, turvavälit ja maskin käyttö tilanteissa, joissa turvaväliä ei voi pitää.
Koronaviruspandemia ei ole ohi. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi pitäisi muistaa hyvä käsihygienia, turvavälit ja maskin käyttö tilanteissa, joissa turvaväliä ei voi pitää.

Etelä-Karjalassa on varmistunut kaksi uutta koronavirustapausta. Nyt positiiviksi osoittautuneet näytteet on otettu 28. lokakuuta, selviää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronavirustauti lukuina -taulukosta.

Yhteensä koronavirustapauksia on ollut maakunnassa 77. Niistä 48 on todettu 21. syyskuuta jälkeen.

Sairaalahoidossa on koronaviruspotilas tai -potilaita. Heitä on viisi tai vähemmän.

Yksi tartunta Euroopan maasta, toinen todettu Savonlinnassa

Nyt todetuista tartunnoista toinen on nuoren aikuisen Euroopan maahan tehdyllä työmatkalla saama, ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

– Siinä on pieni, lähipiirin altistuminen.

Toinen positiivinen testi on otettu Savonlinnassa Lappeenrannassa kirjoilla olevalta henkilöltä.

– Käsittääkseni henkilö on ollut oireeton, Raasakka sanoo.

Tapauksessa altistus keskittyy ilmeisesti Savonlinnan seudulla.

Yli puolet tartunnoista Etelä-Karjalasta

Vähän yli puolet viimeisen kuukauden tai parin aikana todetuista koronavirustartunnoista on saatu Etelä-Karjalasta, Raasakka sanoo.

– Ne ovat tunnettuja tartuntaketjuja, jotka ovat aika pitkälti perheen ja lähipiirin tartuntoja.

Seuraavaksi eniten tartuntoja on saatu muualta Suomesta.

– Ne ovat työmatkoilta, työyhteisöistä tai sitten vierailuihin ja kyläilyihin liittyviä. Niissä on ollut aika selkeät tartunnan lähteet.

Ulkomailta on tullut muutamia tartuntoja. Ne ovat pääosin Venäjältä. Nyt Euroopan maasta tullut tartunta on pitkään aikaan ainoa jostain muusta maasta kuin Venäjältä tullut tartunta.

– Ulkomaalaisten tartuntojen osuus on pieni, Raasakka toteaa.

Alle kymmenen prosenttia Etelä-Karjalan koronatapauksista on sellaisia, joissa tartunnan lähde jää epäselväksi.

Pandemia ei ole ohi

Koronaviruspandemia ei ole ohi, Raasakka muistuttaa.

Sen vuoksi kaikkien pitäisi pitää huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, pitää turvavälejä ja käyttää maskia, jos turvavälejä ei voi pitää.

– Se mitä odotetaan on, että aiempaa huonompaan suuntaan tässä kuitenkin mennään. Euroopan ja maailman tilanne on hyvin huolestuttava. Suomi on vähän lintukoto, mutta se on tämän hetken tilanne. En usko, että tilanne sellaisena säilyy.