Epäiletkö, että kaupan hedelmävaaka huijaa? AVI valvoo vaakoja tarkastuskäynneillä

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Oletko joskus epäillyt, että kaupan hedelmävaaka näyttää omiaan? Vaakojen luotettavuus ei ole pikkujuttu, aluehallintovirastosta todetaan. Siksi niiden toimintaa valvotaan tarkastuskäynnein.
AVI toteaa, että kaupan vaaka samoin kuin huoltoasemien polttoainemittarit ovat arkipäivän elämään liittyviä mittauslaitteita, joiden toimintaan on voitava luottaa.

— Niiden tulee olla kunnossa, jotta kuluttaja saa oikean määrän tuotetta ja myyjä oikean korvauksen myymästään tuotteesta, tiedotteessa kerrotaan.

Tarkastuskäynneillä valvotaan, että mittareiden varmennusmerkinnät ovat kunnossa. Kaupoissa ja toreilla käytettävät vaa´at varmennetaan kolmen ja polttoainemittarit kahden vuoden välein.

— Laitteessa tulee olla hyväksyntätarra varmennuksesta.

Varmennuksia tekevät Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymät tarkastuslaitokset. Operaation yhteydessä tarkastetaan, näyttääkö mittalaite tuloksen oikein ja soveltuuko se käyttötarkoitukseensa.

Hyväksyntätarran lisäksi tarkastuslaitos saattaa kiinnittää laitteeseen tarran, jossa kerrotaan varmennuksen vanhentumisajankohdasta. Infotarra ei ole pakollinen.

Seurauksena jopa sakkoja

Jos epäilys laitteen luotettavuudesta herää, kannattaa siitä kertoa laitteen omistajalle. Kauppa on vastuussa siitä, että mittauslaite on vaatimusten mukainen ja varmennettu säännöllisesti.

Jos AVI havaitsee tarkastuskierroksillaan epäselvyyksiä, ilmoittaa se asiasta Tukesille, joka voi kieltää laitteen käytön. Säädösten rikkomisesta voi seurata myös sakkoja tai tutkintapyyntö poliisille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset