Etelä-Euroopasta tulevat pienhiukkaset heikentävät ilmanlaatua Etelä-Karjalassa, ilmanlaatu voi heikentyä välttäväksi

Etelä-Suomen ilmanlaatua heikentävät pienhiukkaset ovat peräisin Mustanmeren suunnalta, erikoistutkija sanoo.

Markku Ulander

Ihmiset ihailivat auringonlaskua Helsingissä maanantaina.  Yhdysvaltain läntisen rannikon maastopaloista syntyneet pienhiukkaset voivat aiheuttaa poikkeuksellisen voimakasta väriä auringonlaskuun ja -nousuun. Kuvituskuva.
Ihmiset ihailivat auringonlaskua Helsingissä maanantaina. Yhdysvaltain läntisen rannikon maastopaloista syntyneet pienhiukkaset voivat aiheuttaa poikkeuksellisen voimakasta väriä auringonlaskuun ja -nousuun. Kuvituskuva.

Eteläisen ilmavirtauksen mukana tulevat pienhiukkaset heikentävät ilmanlaatua lähipäivinä Etelä-Karjalassa.

– Pienhiukkaset ovat terveysriski. Se vähän heikentää ilmanlaatua. Hajua ei varmaan tule, mutta se saattaa näkyä usvana auringon noustessa ja laskiessa, Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutunen sanoo.

Ilmanlaatu voi Etelä-Karjalassakin heikentyä välttäväksi pienhiukkasten takia, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila kertoo. Etelärannikolla ilmanlaatu on jo käynyt välttävänä.

– Maanpinnan tasolla havaittavat pienhiukkaset, jotka heikentävät ilmanlaatua aika laajasti Etelä-Suomessa, ovat peräisin Euroopasta, Mustanmeren suunnalta, Anttila toteaa.

Kalifornian palojen pienhiukkasia havaitaan täälläkin yhä, mutta ne ovat usean kilometrin korkeudessa. Ne havaitaan kaukokartoitusmenetelmällä.

– Se näkyy kauniina, punaisena aurinkona ja kuuna, joita on voitu havaita, Anttila kertoo.

Etelä-Karjalan ilmanlaatua voi tarkastella täällä. Pienhiukkasten leviämismalli löytyy täältä.