Löytöeläimillä voi olla edessä synkkä tulevaisuus — kunta hyötyy, eläimet kärsivät

Jenny Rantanen

Moni henkilö haluaisi antaa kodin juuri kissanpennulle, vaikka vanhemman kissan adoptoiminen on tärkeää. 
Kaskivaarassa uutta kotia etsivät kissat ovat madotettuja, rokotettuja, leikattuja ja sirutettuja. Ne myydään 120 eurolla.

"Jos otat pennun ja teet itse samat toimenpiteet, 120 euroa ei siihen riitä", lisää Katri Kaskinen.
Moni henkilö haluaisi antaa kodin juuri kissanpennulle, vaikka vanhemman kissan adoptoiminen on tärkeää. Kaskivaarassa uutta kotia etsivät kissat ovat madotettuja, rokotettuja, leikattuja ja sirutettuja. Ne myydään 120 eurolla. "Jos otat pennun ja teet itse samat toimenpiteet, 120 euroa ei siihen riitä", lisää Katri Kaskinen.

Löytöeläinkoti Kaskivaaran ensitiloissa maukuu Meltolasta tiistaina löydetty punavalkoinen kissa. Kolli on ottanut osumaa kasvoihin, mutta hieman rajusta ulkokuoresta huolimatta kissa hakeutuu rapsuteltavaksi. Löytöeläinkodin pitäjä Katri Kaskinen napsii kissalta punkkeja pois.

— Tällaisia yllätyksiä täältä löytyy, Kaskinen sanoo ja näyttää harmaita puutiaispalloja.

Löytöeläinten tiloissa on viisi häkkiä, joissa löytöeläimiä pidetään viidentoista päivän ajan. Sen jälkeen niistä tulee uutta kotia etsiviä eläimiä.

Suomeen kaavailtu uusi eläinsuojelulaki saattaisi heikentää näiden eläinten kohtaloa.

Tämänhetkinen eläinsuojelulaki on yli kahdenkymmenen vuoden takaa ja lakiuudistuksen voimaantuloa suunnitellaan vuoden 2019 alkuun. Vaikka uusi laki kokonaisuudessaan pyrkisikin parantamaan eläinten hyvinvointia, se myös vaarantaisi löytöeläinten tulevaisuutta ja eläinten omistajien oikeusturvaa.

Lakiluonnos ehdottaa löytöeläimen säilytysajan lyhentämistä viidestätoista päivästä kymmeneen. Tämä muutos olisi mahdollisesti toimiva, mikäli sen lisäksi lakiin sisällytettäisiin myös tunnistusmerkintä- ja rekisteripakko.

Tämänhetkisestä lakiluonnoksesta sitä ei kuitenkaan löydy.

Jenny Rantanen

Simpeleen tehdasalueelta löydetty kissanpentu on tuotu Kaskivaaraan.
Simpeleen tehdasalueelta löydetty kissanpentu on tuotu Kaskivaaraan.

Suomi laahaa jäljessä muuta EU:ta

Euroopan unionin 28 jäsenmaasta kyseinen pakko on 23 maassa. Suomi ei kuulu näihin maihin.

Esimerkiksi Ruotsissa koirilla on ollut tunnistusmerkintä- ja rekisteröintipakko vuodesta 2001 lähtien, Tanskassa vuodesta 1993. Ainoat jäsenmaat, jotka vaativat tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin myös kissoille ovat Ranska ja Kreikka.

Löytöeläinkoteihin kuitenkin ajautuu eniten juuri kissoja. Kaskivaarassa kissoja oli viime vuonna satakunta.

Jos uusi laki lyhentää löytöeläinten säilytysajan viidestätoista vuorokaudesta kymmeneen eikä sisällytä lakiin tunnistusmerkintä- ja rekisteröintipakkoa, löytöeläinten asema huononisi entisestään. Jo nyt löytöeläinten omistajia on vaikea löytää, jos löytöeläimillä ei ole tunnistusmerkintää — mikrosirua tai tatuointia.

— Tähän mennessä vain muutamalla kissalla on ollut tunnistusmerkintä. Puhdasrotuisista koirista sen sijaan kaikilla on ollut merkinnät, mutta monirotuisista ehkä vain noin kymmenellä prosentilla.

Kaskivaaraan tuodaan löytöeläimet Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven alueelta. Jokainen kunta huolehtii omasta kunnastaan löytyneiden eläinten hoitomaksut 15 päivän ajalta.

Säilytysajan lyhenemisen takia kuntien kustannukset pienenisivät.

Jenny Rantanen

Kaskivaaran kodittomat eläimet -yhdistyksen varapuheenjohtaja, eläinsuojeluneuvoja Ulla Weiland rapsuttelee lempeäkatseista Mindy -löytökoiraa.
Kaskivaaran kodittomat eläimet -yhdistyksen varapuheenjohtaja, eläinsuojeluneuvoja Ulla Weiland rapsuttelee lempeäkatseista Mindy -löytökoiraa.

— Löytöeläinkodeille se kuitenkin tarkoittaisi tulojen pienenemistä kolmanneksella. Joillekin löytöeläinkodeille se voisi tarkoittaa toiminnan lopettamista, Kaskinen toteaa.

Tunnistusmerkitsemistä ja rekisteröintiä voi olla vaikea valvoa

Kaskisen mukaan löytökissoista takaisin omistajalleen palautuu noin kolmekymmentä prosenttia, koirista melkein kaikki.

Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti parantaisivat eläinten asemaa yhteiskunnassa. Kaskinen tuumii, että ihminen mahdollisesti sitoutuisi huolehtimaan eläimestä, mikäli hänet on virallisesti määritelty sen omistajaksi.

Jenny Rantanen

Kaskivaarassa kissaperhe piti ruokatauon kissanpentujen leikkihetken jälkeen.
Kaskivaarassa kissaperhe piti ruokatauon kissanpentujen leikkihetken jälkeen.

Omistaja itse on kuitenkin velvollinen päivittämään omistajatiedot rekisteriin.

Suomessa kissojen rekisteröinti kuuluu Kissaliitolle, koirien Kennelliitolle. Molemmat voi myös rekisteröidä Turvasiruun.

Mikäli tunnistusmerkintä- ja rekisteröintipakko tulisi lakiin, sen toteuttaminen voisi silti käytännössä olla hankalaa.

— Siirtymäaika saattaisi olla jopa kaksikymmentä vuotta, marraskuussa perustetun Kaskivaaran kodittomat eläimet -yhdistyksen varapuheenjohtaja, eläinsuojeluneuvoja Ulla Weiland toteaa.

Weiland lisää, että mikäli kissoja saa joistakin paikoista edelleen ilmaiseksi eikä niitä koskaan käytetä eläinlääkärillä, on vaikeaa tietää, kuinka moni kissoista todellisuudessa on tunnistusmerkitty ja rekisteröity. Kaskinen toivoo, että tässä tapauksessa lakiin sisällytettäisiin sanktioita sirun ja rekisteröinnin puuttumisesta.

— Toivon kuitenkin, että laki siirtyisi seuraavalle hallitukselle. Tämä hallitus ei todellakaan mikään eläinystävällisin ole, Weiland sanoo.

Hänen mukaansa eläintä edelleen ajatellaan ihmisen hyödykkeenä ja verrataan laissa esineeseen.

Ministeriö nihkeänä rekisteristä

Jenny Rantanen

Kaskinen on hoitanut Shiro -koiraa siitä asti, kun se löydettiin viikon ikäisenä.
Kaskinen on hoitanut Shiro -koiraa siitä asti, kun se löydettiin viikon ikäisenä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen toteaa, että eläinsuojelulakia ajava maa- ja metsätalousministeriö ei ole antanut uutta tietoa tunnistusmerkintä- ja rekisteröintipakosta.

— Kesäkuun tiedotustilaisuudessa he kuitenkin sanoivat hyvin vankasti, että rekisterille ei ole nyt mahdollisuutta.

Ministeriö valmistelee lakia kesän aikana ja lakiluonnos lähtee lausuntokierrokselle syksyllä. Eduskuntaan se ennättää alkuvuodesta.

Luukkainen kuitenkin pitää rekisterin valmistamista ja ylläpitämistä yksinkertaisena asiana, jonka avulla saataisiin esimerkiksi eläimen heitteillejättöön syyllistyneet henkilöt rikosvastuuseen, ehkäistäisiin lemmikkien laitonta maahantuontia ja vähennettäisiin pentutehtailua.

— Suomessa malleja erilaisille rekistereille kuitenkin on olemassa ja Kissa- tai Kennelliitto varmasti haluaisivat auttaa rekisterissä, Luukkainen sanoo.

Syksy näyttää, kuinka uusi laki tulisi kohtelemaan löytöeläimiä ja niistä huolehtivia löytöeläinkoteja.

Löytöeläinkotien tienestit ovat pienet, mutta motivaationa on aivan jokin muu kuin raha.

Jenny Rantanen

Kaskivaaraan on noussut talkoovoimin tehty kissojen ulkotarha, joka rakennettiin pääosin lahjoituksilla. "Tarha antaa elämänlaatua kissoille", Kaskinen kommentoi.
Kaskivaaraan on noussut talkoovoimin tehty kissojen ulkotarha, joka rakennettiin pääosin lahjoituksilla. "Tarha antaa elämänlaatua kissoille", Kaskinen kommentoi.

— Tätä tehdään rakkaudesta eläimiin, tiivistää Kaskinen.

Lähteet: Eläinten hyvinvointikeskuksen selvitys koirien ja kissojen pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä (2015), Helsingin eläinsuojeluyhdistys (2017)

Kaskivaarasta löytyy alueen karkurit

Löytöeläinkoti Kaskivaara huolehtii löytöeläimistä ja pyrkii löytämään niiden omistajat.

Kaskivaaran kodittomat eläimet -yhdistys etsii eläimille uusia koteja ja vastaanottaa lahjoituksia.

Puhelinpäivystys on klo 8—20.

Kaskiset ovat työssäkäyviä ja perheellisiä, minkä vuoksi käynnistä löytöeläinkodissa täytyy sopia aina erikseen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.