Hallitus alkaa purkaa rajoituksia: Ravintoloille, matkustamiselle ja kokoontumisille lievennyksiä

Kesäkuun alusta siirrytään pikku hiljaa kohti normaalimpaa.

Emmi Korhonen / STT

Opetusministeri Li Andersson, valtiovarainministeri Katri Kulmuni, pääministeri Sanna Marin, sisäministeri Maria Ohisalo ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 4. toukokuuta.
Opetusministeri Li Andersson, valtiovarainministeri Katri Kulmuni, pääministeri Sanna Marin, sisäministeri Maria Ohisalo ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 4. toukokuuta.

Hallitus alkaa purkaa koronarajoituksia. Kesäkuun alusta siirrytään pikku hiljaa kohti normaalimpaa. Hallitus kertoi muutoksista pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla maanantai-illan tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Marin kertoi hallituksen infossa, että poikkeusolot jatkuvat. Hallitus antaa jatkamisasetuksen valmiuslain pykälistä. Nyt siirrytään kohti hybridistrategiaa tavoitteena edelleen estää viruksen eteneminen ja turvata terveydenhuollon kantokyky sekä suojella riskiryhmiä.

Toukokuun puolivälissä muutoksia liikenteeseen

Toukokuun puolivälissä sallitaan Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä pysyvän työsuhteen työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne, kertoo valtioneuvosto.

Niin ikään toukokuun puolivälissä avataan ulkoharrastuspaikat, mutta niissä tulee edelleen noudattaa kokoontumisrajoituksia.

Kirjastojen toiminta käynnistyy niin, että kirjojen uloslainaaminen sallitaan välittömästi.

Kesäkuussa lisää löysennyksiä rajoituksiin

Kesäkuun alusta tulee voimaan lisää rajoitusten löysennyksiä.

Kokoontumisrajoituksiin tulee kesäkuun alusta helpotuksia niin, että korkeintaan 50 ihmisen kokoontumiset ovat sallittuja. Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten huvipuistojen, eläintarhojen, kirjastojen ja elokuvateattereiden osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta.

Tämänhetkinen kokoontumisrajoitus on 10 henkilöä. Suurten yleisötilaisuuksien eli yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on edelleen kiellettyä heinäkuun loppuun saakka.

Ravintoloita ja kahviloita voi avata rajoitetusti kesäkuun alusta

Ravintoloita ja kahviloita voi tietyin rajoituksin avata kesäkuun alusta alkaen. Asiakasturvallisuus aiotaan varmistaa esimerkiksi asiakasmäärien ja anniskeluaikojen rajoituksilla. Ravintoloita koskevien rajoitusten purkaminen edellyttää vielä lainsäädännön muokkausta.

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen rajoitukset ovat voimassa 13.5. saakka. Sen jälkeen lähiopetukseen on mahdollista palata hallitusti ja porrastetusti. Valtioneuvosto kuitenkin suosittelee, että näissä oppilaitoksissa etäopetusta jatkettaisiin lukukauden loppuun.

Kesäkuun alusta avautuvat asteittain muun muassa museot, kirjastot, teatterit, Kansallisooppera, uimahallit, nuorisotilat ja työkeskukset.

Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi ja suositusta arvioidaan uudelleen kesän päätyttyä.

Yli 70-vuotiaille suositellaan edelleen fyysisten kontaktien välttämistä mahdollisuuksien mukaan. Vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä rajoitetaan edelleen ja arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä. Turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi edistetään uusia käytäntöjä esimerkiksi hoivayksiköissä.

Hallitus korosti, että koronaviruksen aiheuttaman taudin uhka on yhä vakava ja on mahdollista, että Suomessa koetaan vielä toinen aalto.

Valtioneuvosto on koonnut rajoitusten purkamisen tilanteen taulukoksi. Jos taulukko ei näy, pääset siihen tästä linkistä.

Juttua muokattu 4.5. kello 19.59. Lisätty tietoa.

Juttua muokattu 4.5. kello 20.23. Lisätty tietoa. Otsikko ja ingressi muutettu.

Juttua muokattu 4.5. kello 22.48. Lisätty Valtioneuvoston twiitti, jossa on taulukko rajoitusten purkamisen tilanteesta.

Luetuimmat