SDP havittelee Rautjärvellä suurimman puolueen asemaa, perussuomalaiset tähtäävät kahteen paikkaan – Taina Lonka (kesk.) ja Liisa Terävä (sd.) panttaavat vielä päätöstään ehdokkuudesta
Perussuomalaisilla on kahdeksan ja kokoomuksella kolme varmaa ehdokasta. SDP ja keskusta vaikenevat vielä luvuista. Ehdokashankinta jatkuu.
Moni Rautjärven kärkipoliitikko miettii vielä osallistumistaan kevään kunnallisvaaleihin. Päätöstään panttaavat muun muassa kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.) sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Liisa Terävä (sd.).
Pienryhmissä Petteri Laaksonen (kok.) ja Päivi Sivenius (ps.) ovat sen sijaan jo päättäneet asettua ehdolle. Kumpikin on puolueensa ainoa valtuutettu.
Yksi perui Haaviston takia
Keskustan vaalipäällikkönä toimiva Taina Lonka kertoo, että tavoitteena on yli 20 ehdokkaan lista. Hän ei osaa sanoa, missä tarkalleen ottaen mennään, koska yhteenvetoa ei ole tehty. Kunnallisjärjestö ei ole kokoontunut koronapandemian takia pitkään aikaan.
– Ei niitä ehdokkaita vielä hirveästi ole, mutta koko ajan määrä lisääntyy. En uskalla sanoa, paljonko nimiä on koossa. Meitä on monta jotka keräävät (ehdokkaita), emmekä ole koronan takia pitäneet kokousta, Lonka sanoo.
Monen ehdokkuuttaan yhä puntaroivan kanta täsmentyy tammikuun aikana.
Yksi miettijöistä on Lonka itse. Palo yhteisten asioiden hoitoon ei ole sammunut, mutta voimia ja aikaa pitäisi jäädä muuhunkin, hän sanoo.
– Vähän kaksitahoinen juttu. Toisaalta tekisi mieli ryhtyä ehdolle, toisaalta pitää miettiä omaa jaksamista.
Valtakunnallisesti keskustan kannatus on ollut pitkään alamaissa. Lonka ei usko tämän vaikuttavan paikalliseen ehdokashankintaan.
– Täällä tajutaan, että valtakunnan politiikka on eri asia kuin yhteisten asioiden hoito täällä kunnassa.
Jossain ymmärryksen raja kuitenkin kulkee. Lonka kertoo yhden kunnallisvaaliehdokkaan vetäneen pois suostumuksensa, koska ei hyväksynyt keskustan äänestämistä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) luottamuksen puolesta eduskunnassa.
Demarit haastavat keskustan
Keskustalla on nykyisessä valtuustossa kymmenen paikkaa, SDP:llä yhdeksän. Demarit aikovat haastaa keskustan tosissaan. Tavoitteena on ainakin yksi lisäpaikka valtuustoon.
– Tavoittelemme suurimman puolueen paikkaa, kertoo Liisa Terävä.
SDP:n tavoitteena on täysi ehdokaslista. Ehdokkaita saa olla puolitoistakertainen määrä valtuuston paikkalukuun nähden. Jatkossa valtuustossa on nykyisen 21 paikan sijaan enää 17 paikkaa, jolloin täysi lista tarkoittaa 24–25 nimeä, Terävä selittää.
Hän kertoo ehdokashankinnan sujuneen aiempien vuosien tapaan.
– Ihan toiveikas olen, vaikka en pysty mitään lukuja vielä antamaan.
Liisa Terävä sanoo ratkaisevansa oman kantansa kokonaisuuden nähtyään. Jos ehdokaslista täyttyy ilman häntäkin, Terävä ei tunge ehdolle.
Perussuomalaisilla kahdeksan ehdokasta
Perussuomalaisilla ehdokkaita on koossa kahdeksan. Se on kaksi kertaa enemmän kuin kaksissa edellisissä kunnallisvaaleissa, joihin perussuomalaiset osallistuivat neljällä ehdokkaalla.
Perussuomalaisilla on tällä hetkellä yksi paikka Rautjärven kunnanvaltuustossa. Kevään vaaleissa tavoitellaan vähintään kahta paikkaa, kertoo puolueen ainoa kunnanvaltuutettu Päivi Sivenius.
– Se vaatii kovaa työtä, kun samaan aikaan valtuuston koko pienenee, eikä pääse tekemään perinteisiä tapahtumia. Tällä porukalla on kuitenkin hyvä mennä vaaleihin, Sivenius sanoo luottavaisena.
Kokoomuksella on toistaiseksi kolme varmaa ehdokasta. Tilanne on parempi kuin viime vaaleissa, joissa ehdokkaita oli kaksi, kertoo Petteri Laaksonen.
Hän arvioi, että valtuuston koon pienentyminen voi rokottaa etenkin kokoomusta ja perussuomalaisia. Edellisten kunnallisvaalien tuloksen perusteella kumpikin jäisi uudessa valtuustossa ilman paikkaa. Toki maailma on viime vaaleista muuttunut, ja kaikki on mahdollista, Petteri Laaksonen sanoo.
– Katsotaan miten käy. On hyvä saavutus, jos kokoomus säilyttää yhden paikkansa, Laaksonen sanoo.