Kasvomaskikauppa käy Imatralla kuumana, vaikka kukaan ei tiedä THL:n suosituksista – Eksoten mukaan maskin hankkiminen on kansalaisen itsensä vastuulla

Sekä kasvomaskien saatavuus, että niiden hinta huolestuttaa. Eksotessa ei ole toistaiseksi mietitty, miten maskisuositukseen suhtaudutaan tavallisten kuntalaisten osalta.

Juho Kokko

Imatrankosken apteekissa maskit ovat riittäneet apteekkari Marja-Leena Mielosen mukaan.
Imatrankosken apteekissa maskit ovat riittäneet apteekkari Marja-Leena Mielosen mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antamassa suosituksensa kasvomaskien käytöstä tällä viikolla. Maskisuosituksen tarkoituksena on pyrkiä ehkäisemään koronaviruksen leviämistä.

Tiettävästi suositus tulee koskemaan sellaisia tilanteita, joissa tavanomaisten hygieniaohjeiden ja esimerkiksi turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista, kuten ruuhkaisissa julkisen liikenteen välineissä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) maskisuositukseen suhtaudutaan myönteisesti.

– Toki noudatetaan ja kuunnellaan sitä mitä valtakunnassa sanotaan. Olemme samoilla linjoilla, mitä he antavat ohjeeksi, Eksoten hoivapalvelujen johtaja Taina Jaako toteaa.

Jaako kuitenkin huomauttaa, ettei kasvomaskien käyttö poista tarvetta noudattaa esimerkiksi hyvää käsi- tai yskimishygieniaa.

– Tilanne vaatii edelleen yhtälailla huolellisuutta, että maskit eivät saa antaa väärää turvallisuudentunnetta.

Mika Strandén

Kertakäyttöiset maskit ovat kappalehinnaltaan kestomaskeja edullisempia, mutta niitä ei nimensä mukaisesti voi käyttää kuin yhden kerran. Kestomaski tulee pestä aina käyttökerran jälkeen.
Kertakäyttöiset maskit ovat kappalehinnaltaan kestomaskeja edullisempia, mutta niitä ei nimensä mukaisesti voi käyttää kuin yhden kerran. Kestomaski tulee pestä aina käyttökerran jälkeen.

Maskien hinta mietityttää

Lisäksi maskien käyttöön liittyy tarkkoja ohjeistuksia, joita noudattamalla paitsi tartunnan saamisen, myös itse tartuttamisen riskiä voitaisiin pienentää. Esimerkiksi maskin kasvoille asettamiseen ja pois ottamiseen liittyy ohjeita, ja kankainen suoja on pestävä jokaisen käytön jälkeen.

Maskien hinta vaihtelee niitä myyvästä tahosta riippuen. Esimerkiksi Yliopiston Apteekin verkkokaupassa 25 kappaletta kertakäyttöisiä suusuojuksia maksaa noin 25 euroa. Kankaiset maskit maksavat kertakäyttöisiä enemmän, kymmenen euron kappalehinnan molemmin puolin. Maskien riittävyyden lisäksi nimenomaan niiden kalleus huolestuttaa.

Jaako kertoo, että tähän asti Eksotessa on huolehdittu maskeista pääasiassa asumisen yksiköiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden ja henkilöstön ohjeiden osalta. Toistaiseksi Eksotella ei ole tiedossa, miten se suhtautuu THL:n maskisuositukseen tavallisten kuntalaisten kohdalla.

– Jos tämä suositus tulee, niin kyllähän me käymme sitä keskustelua ja arvioidaan tilannetta.

Kasvomaskien myynti kasvanut Imatralla valtavasti 

Imatrankosken apteekkari Marja-Leena Mielonen kertoo, että kasvomaskien myynti on alkuviikosta aikaisempaan verrattuna vilkastunut. Maskit ovat riittäneet Imatrankosken apteekissa, toisin kuin maaliskuussa, jolloin niiden kysyntä pääsi yllättämään.

– Ihmiset ovat reagoineet maskitilanteeseen odottaessa THL:n virallista suositussa. Myös uutiset maskien loppumisesta ovat saaneet monet liikkeelle, Mielonen toteaa.

Apteekeille maskeja toimittavat niin tukut kuin maskikauppiaat. Varsinkin maskikauppiailta tulee Mielosen mukaan säännöllisesti sähköpostiin tarjouksia.

Maskeista on tarjolla esimerkiksi kertakäyttöisiä kuin kangasversioita. Mielosen mukaan tulevat suositukset määrittävät, mikä maskivaihtoehdoista on järkevin.

– Olemme ohjeistaneet asiakkaita maskien käytössä kirjallisen materiaalin kuin sosiaalisen mediankin avulla. Tuntuu, että maskeja välillä kosketellaan ja toisinaan ne roikkuvat leuankin alla, Mielonen pohtii.

Vuoksenniskan apteekin proviisori Mari Puurulan mukaan maskien kysyntä on Vuoksenniskalla moninkertaistunut.

– Olemme jo nyt myyneet maskeja enemmän kuin aikaisemmin viikkotasolla. Jos tämä kysyntä jatkuu, niin lisää maskeja täytyy saada, Puurula kertoo.

Vuoksenniskalla kertakäyttömaskit ovat olleet kangas- ja FFP-maskeja selkeästi suosituimpia.

Tainionkosken apteekkari Sari Eerikäinen kertoo maskien myynnin kasvaneen kymmenkertaisesti.

– Maskimyynti piristyi jo viime viikolla vähän ja tämän viikon maanantaina entisestään. Kertakäytömaskit ovat olleet meillä myydyimpiä, kangasmaskeja meillä ei ole, Eerikäinen taustoittaa.

Aleksi Tuomola

Kasvomaskit olivat loppuneet Espoossa Olarin Prismassa tiistaina.
Kasvomaskit olivat loppuneet Espoossa Olarin Prismassa tiistaina.

Eksote ei perusta maskijonoa

Jaakon mukaan on toivottavaa, että kotitaloudet olisivat varautuneet koronavirukseen myös mahdollisten suojien ja maskien osalta. Toisaalta suositusta ei ole toistaiseksi annettu, joten sen tullessa voimaan maskien menekki voi nousta räjähdysmäisesti entisestään.

Varsinaista maskijonoa Eksote ei ole perustamassa.

– Ei ole mahdollista, että meillä olisi Eksotessa tarjota koko Etelä-Karjalan väestölle maskit. Kyllä siihen tarvitaan kuntalaisten ja kansalaisten omaa toimintaa ja vastuuta.

Asiaa aiotaan tarkastella siinä vaiheessa, kun THL suosituksensa antaa.

– Jos on joitakin erityisryhmiä tai jotakin, ettei todella ole varaa, niin sitten pitää toki miettiä.

Katja Juurikko

Siiri Uino asioi maski kasvoillaan Kouvolan Prismassa.
Siiri Uino asioi maski kasvoillaan Kouvolan Prismassa.

Luetuimmat

Kommentoidut