Jaakko Lantta dominoi viime kaudella Mestistä, seuraavaksi hänen täytyy vallata pelipaikka SaiPan keskikaistalta – "Pystyin pelaamaan rennosti sen jälkeen, kun tiesin, että sopimus on taskussa"

Mestis-tasolla erinomaiseksi kahden suunnan sentteriksi osoittautunut Jaakko Lantta toivoo, että tavallista pidempi treenijakso näkyy ensi kaudella hyvinä peliesityksinä.

Mika Strandén

Imatran Ketterän riveissä huippukauden pelannut Jaakko Lantta putsasi keväällä Mestiksen palkintopöydän. Nousujohteiset esitykset poikivat seuraavan askeleen liigatasolle. Lantta solmi 1+1-mallisen liigasopimuksen SaiPan kanssa.
Imatran Ketterän riveissä huippukauden pelannut Jaakko Lantta putsasi keväällä Mestiksen palkintopöydän. Nousujohteiset esitykset poikivat seuraavan askeleen liigatasolle. Lantta solmi 1+1-mallisen liigasopimuksen SaiPan kanssa.

Jaakko Lantta puuskutti Huhtiniemen kuntoportaissa SaiPan nuoriso-osaston ja muutaman muun uuden pelaajan kanssa. Koronavirus päätti kauden jo runkosarjaan, joten kevään välikaudesta oli muodostunut pitkä.

– Kyllähän se vähän oudolta tuntui lopettaa pelit niin aikaisin, mutta pienen huilin jälkeen pääsin treenaamaan aika hyvin. Tulee vähän pidempi treenijakso, toivottavasti se näkyy ensi kaudella, Lantta mietti palautustauolla.

Mestis-tasolla erinomaiseksi kahden suunnan keskushyökkääjäksi osoittautunut Lantta johti menneellä kaudella Imatran Ketterän hyökkäystä. Keväällä hän puhdisti sarjan palkintopöydän lähes kaikista pokaaleista. KooKoo-kasvatti vei nimiinsä pistepörssin voiton (16+41=57) lisäksi syöttöpörssin ja tehotilaston (+33). Piste-ennätystään hän paransi 16 pisteellä. Lantta oli myös Mestiksen paras aloittaja prosentilla 58,4.

– Mestiksessä tuli muutama vuosi pelattua ja koko ajan käyrä oli nouseva. Viime kausi huipensi kaiken, hän toteaa.

Lantta arvelee Urheilukoulussa loppuun suoritetun varusmiespalveluksen antaneen hyvät pohjat läpilyöntikaudelle jääkiekon toisella sarjatasolla.

– Pääsin kesälläkin vähän normaalia enemmän jäälle, kun kävimme inttiporukan kanssa Vierumäellä. Jäätatsi oli parempi syksyllä. Peli tuntui alusta asti hyvältä ja lähti heti rullaamaan.

Pienryhmissä portaisiin

SaiPan pelaajat harjoittelevat ohjatusti Huhtiniemen portaissa pienryhmissä.

Valmentajalegenda Rauno Korpi piiskasi Tapparan pelaajat mestaruuskuntoon Tampereen kuuluisilla Pyynikin portailla 1980-luvulla, mutta millainen merkitys tahdonportailla on jääkiekkoilijoiden harjoittelussa tänä päivänä?

– Portaat on turvallinen tapa hapottaa vähän lihasta. Saadaan ylläpidettyä laktaatin sietokykyä. Jos lihas ei käy hapoilla, voi olla vähän tuskaa, kun mennään taas jäälle, harjoitukset vetänyt SaiPan fysioterapeutti Antti-Juuso Ropo kertoo.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa vuotta pyritään ylläpitämään osaa fyysistä ominaisuuksista ja kehittämään toisia. Ylläpidettäviä asioita ovat esimerkiksi nopeusominaisuudet. Samalla kehitetään peruskuntoa ja perusvoimaa.

Mestiksessä tuli muutama vuosi pelattua ja koko ajan käyrä oli nouseva. — Jaakko Lantta

– Osalla nuoremmista pelaajista kehityskohteena ovat ihan voimaominaisuudet ylipäätään. Niiden kehittämiselle on nyt hyvä paikka, ja sitä pitää jatkaa nousujohteisesti koko kauden ajan.

Jäälle kesäloman jälkeen

Päävalmentaja Tero Lehterän aikana SaiPa on jatkanut normaalisti jääharjoittelua touko-kesäkuussa parin kolmen kerran viikkotahdilla. Tänä vuonna jääharjoitukset alkavat vasta keskikesän omatoimijakson jälkeen. Esimerkiksi UK-areenan avaamispäivä ei ole vielä tiedossa.

Vaikka yhteisharjoitusten käynnistäminen viivästyi, mitään alkukesän aikana kiinniajettavia kehityskohteita ei Rovon mukaan ole.

– Fyysisen harjoittelun osalta kaikki toteutuu kuten aikaisemminkin. Ainoastaan ryhmissä emme ole päässeet tekemään, mutta olemme pitäneet yhteyttä koko ajan ja olemme muutenkin tuttuja toisillemme, joten ei tämä niin iso kuilua tee kuin moni ehkä ajattelee.

SaiPa-diili varmistui aikaisin

Lantta maisteli liigatreenejä jo viime kesänä, kun hän harjoitteli pienen pätkän KooKoon kanssa. Valkealan kasvatille SaiPa oli kuitenkin ykkösvaihto ensimmäiseksi liigaseuraksi.

– Diili varmistui sen verran aikaisin, ettei suurempia keskusteluja minkään muun seuran kanssa ollut. Pystyin pelaamaan rennosti sen jälkeen, kun tiesin, että sopimus on taskussa.

SaiPan urheilujohtaja Antti Tuomenoksa ehti seurata Lantan ja toisen Ketterästä tulleen pelaajan, puolustaja Joel Olkkosen, otteita moneen kertaan talven aikana.

Lantta pystyy pelaamaan myös laidassa, mutta todennäköisesti hän taistelee SaiPan kolmesta muusta sentteripaikasta Jarno Koskirannan takana. Tavoitteitaan liigatulokas asettelee maltillisesti: tarkoitus on pelata suhteellisen ehjä ja tasapainoinen kausi.

– Olisi hyvä, jos saisin vakiinnutettua paikan kokoonpanossa ettei tarvitsisi arpoa, missä pelataan tänään tai huomenna. Pisteitä ei tässä vaiheessa vielä hirveästi kannata miettiä.

Mika Strandén

SaiPan pelaajat menivät "tasatassua" Huhtiniemen tahdonportaissa.
SaiPan pelaajat menivät "tasatassua" Huhtiniemen tahdonportaissa.

Jaakko Lantta

s. 22.4.1996 Valkeala

Pituus/paino: 180 cm / 80 kg

Sopimus SaiPan kanssa 1+1 vuotta.

Uran tilastoja:

2016–17:

Pelicans U20 7 ottelua 4+4=8 pistettä.

Peliitat Mestis 50 ottelua 7+15=22 pistettä, 4 pudotuspeliä 0+0 pistettä.

2017–18:

SaPKo Mestis 49 ottelua 8+19=27 pistettä, 12 pudotuspeliä 0+3 pistettä.

2018–19:

SaPKo Mestis 50 ottelua 17+24=41 pistettä, 5 pudotuspeliä 0+1 pistettä.

2019–20:

Ketterä Mestis 48 ottelua 16+41=57 pistettä.

Mika Strandén

6460762.jpg

Mika Strandén

6460761.jpg

Mika Strandén

Fysioterapeutti Antti-Juuso Ropo vastaa osaltaan SaiPan fyysisen harjoittelun toteuttamisesta.
Fysioterapeutti Antti-Juuso Ropo vastaa osaltaan SaiPan fyysisen harjoittelun toteuttamisesta.

Luetuimmat

Kommentoidut