Keskussairaalan tulvan syytä selvitetään, vastaavaa ei ole sattunut koskaan ennen — Teknisen päivystäjän mukaan vettä oli useita senttejä koko käytävän mitalta: ”Sukat kastuivat”

Maanantaina vedenpaisumuksen alle jääneet käytävät olivat tiistaina jo normaalissa käytössä. Hurjan kaatosateen aiheuttama tulva ei jättänyt näkyviä jälkiä, mutta vahinkojen mittakaava selviää vasta lähipäivinä.

Minna Mänttäri

Jorma Virta näyttää, mihin asti vesi ulottui maanantai-iltana, kun hän saapui paikalle puoli tuntia pahimman vaiheen jälkeen.
Jorma Virta näyttää, mihin asti vesi ulottui maanantai-iltana, kun hän saapui paikalle puoli tuntia pahimman vaiheen jälkeen.

Etelä-Karjalan keskussairaalassa aloitettiin tiistaina tulvan aiheuttamien vahinkojen kartoittaminen. Maanantain tulva ei jättänyt näkyviä jälkiä käytäville, mutta lähipäivinä selviää tarkemmin, mitä toimenpiteitä vedenpaisumus aiheuttaa.

Rakennus on ollut olemassa kymmeniä vuosia, ja tällaista ei ole tapahtunut aiemmin. — Tanja Kaarna

Maanantai-illan kovan rankkasateen aikana lattiakaivoista tulvi vettä sairaalan kellarikerrosten käytäviin. Tekninen päivystäjä Jorma Virta kertoo saapuneensa D-siiven kellariin puoli tuntia pahimman tilanteen jälkeen. Silloin vettä ei enää syöksynyt ulos lattiakaivoista, mutta lattia lainehti koko käytävän mitalta. Vettä oli lattialla siinä vaiheessa joitain senttejä.

— Sukat kastuivat, kun olin tällaisilla liikkeellä, Virta sanoo ja näyttää sandaaleitaan.

Pääosin ihmiset kuitenkin selvisivät kuivin sukin. Virta kertoo, että tulvan aikaan henkilökunnan ei juurikaan tarvinnut käyttää kyseistä käytävää.

— Ei täällä ainakaan potilaita silloin liikkunut, sanoo Eksoten tekninen päällikkö Tanja Kaarna.

Syytä ei tiedetä

Tulvan syy on toistaiseksi mysteeri.

— Ei ole tarkkaa tietoa, mistä tämä johtuu. Sitä selvitetään. Rakennus on ollut olemassa kymmeniä vuosia, ja tällaista ei ole tapahtunut aiemmin, Kaarna sanoo.

Sairaalan vanhan osan D-siiven kellarin lisäksi vettä pääsi jonkin verran myös K-siiven kellariin ja Leiko-yksikköön.

Sairaalaan hälytettiin maanantaina pelastuslaitos, joka imuroi vettä lattialta.

Minna Mänttäri

Näistä lattialuukuista vesi pulppusi sisään.
Näistä lattialuukuista vesi pulppusi sisään.

Tulvan alle jääneet käytävät olivat tiistaina jo normaalissa käytössä. Kaarna ei vielä osannut kertoa tarkkaan vahingoista, kun niiden kartoitus oli juuri alkanut.

— Lattialistoihin ja seiniin on varmaan imeytynyt kosteutta, hän miettii.

Esimerkiksi varastotiloissa olevat tavarat tai kalusteet eivät ole vahingoittuneet mitenkään.

Tilat desinfioidaan

Kaarna sanoo, että kastuneet tilat desinfioidaan. Listoja ja kastuneita materiaaleja pitää ehkä vaihtaa.

— Voi olla, että esimerkiksi lattiamattoja pitää vaihtaa. Selvitetään, onko vaurioita rakenteissa. Lähipäivinä varmaan valmistuu arvio vahingoista ja selviää, pitääkö esimerkiksi kuivattaa tiloja.

Kaarna selittää, että jos tiloja aletaan kuivattaa, se voi tarkoittaa muovimattojen irrotusta ja kuivurien käyttöä viikkojen ajan. Myöhemmin voidaan tehdä kosteusmittauksia tulosten varmistamiseksi.

— Vesi ei ollut siellä kovin kauan, mikä on hyvä asia.

Minna Mänttäri

Maanantaina tulvinut käytävä oli tiistaina jo normaalissa käytössä.
Maanantaina tulvinut käytävä oli tiistaina jo normaalissa käytössä.

Toimenpiteet voivat vaikuttaa vähän myös sairaalan toimintaan.

— Ehkä vastaanottotiloja pitää sulkea joksikin aikaa. Käytäviä varmaan pystytään käyttämään koko ajan, Kaarna spekuloi.

Juttua on korjattu 3.7.2019 klo 15.42. Jutussa puhuttiin virheellisesti sairaalan G-siivestä. Tulva tapahtui kuitenkin todellisuudessa D-siivessä.

Juttua korjattu 5.7. klo 10.36. Korjattu Tanja Kaarnan titteli.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut